porträtt Clara Holmén

Clara drar och stannar på en gång

Clara Holmén, tills nyligen logoped på Region Kronoberg, har arbetat i Språkstegens arbetsgrupp från starten. Nu byter hon jobb men blir ändå kvar i arbetsgruppen.

Clara har varit med och utbildat, tillsammans med Ann-Sofie Viberg Andrén tagit fram föräldagruppsmaterialet och varit en av de fyra som jobbat fram nya Bokreceptskonceptet.
Strax före sommaren fick vi reda på att Clara byter jobb. Glada för hennes skull men lite sorgsna över att förlora en viktig person för utvecklingen av Språkstegen gjorde vi en intervju.

Till vår glädje kan vi nu berätta att Clara sitter kvar i arbetsgruppen tills vidare. Och intervjun blev bra så den tar vi ändå.

Vad ska du göra Clara?

Jag ska jobba i Tingsryds kommun, i den centrala barn- och elevhälsan. Min tjänst riktar sig mot förskolorna i kommunen och i arbetet ingår att utveckla hur man inom förskolans verksamhet arbetar med språkutvecklande arbetssätt, främst med syfte att stödja flerspråkiga barns språkutveckling. Anställningen är en projektanställning fram till sommaren 2023.

Vilka utmaningar för barn i samhället ser du som logoped om vi blickar framåt?

Vi ser att språkförmågorna går ner och att fler barn har behov av riktade insatser. Samtidigt ökar kraven på språklig kompetens i vårt samhälle.

Vad kan samhället göra för att möta behoven, tänker du?

Att vara lyhörda för vad varje barn behöver och ge barnet förutsättning att utvecklas efter barnets förmåga. Det gäller både föräldrar och alla vi som jobbar med barn på olika sätt, på olika nivåer. Språk och samspel utvecklas tillsammans med andra och att ge barnen uppmärksamhet och tid är det viktigaste vi kan göra.

Vill du nämna något om åren med Språkstegen, ur din synvinkel?

Språkstegen har varit, och är fortfarande, ett fantastiskt utvecklingsarbete. Det är helt otroligt när man tänker tillbaka på hur ett litet embryo kan växa sig till något så stort och fint. Samverkan över professionsgränser, över verksamheter och som dessutom når alla barn i våra län- det är rent otroligt. Jag är otroligt stolt och glad över att ha fått vara med i Språkstegens arbete från start.

Lycka till på nya jobbet och grattis Tingsryd!