Juryn

I juryn sitter Per Nilsson själv och två bibliotekarier med stor kunskap om ungdomsböcker, Elin Skugge och Paula Högström.

Paula Högström juryn Hjärtans fröjd-priset

Paula Högström, ungdomsbibliotekarie på Lidingö stadsbibliotek.

- Jag jobbar mycket med bokklubbar för och tillsammans med unga läsare. De senaste fem åren har jag ansvarat för ungdomsböckerna i Kulturrådets Barn- och ungdomsbokskatalog. Jag är en stolt ungdomsboksnörd sedan jag som tonåring läste Per Nilssons bok du & du & du, en livsomvälvande läsupplevelse.

Jag ser fram emot att prata ungdomsböcker och dela läsupplevelser med Elin och Per. Att gemensamt läsa och prata oss fram till 2020 års bästa svenska ungdomsbok.

Äntligen ett eget pris till den svenska ungdomsboken! Det är verkligen något som har saknats. Hjärtans Fröjd-priset är ett sätt att synliggöra och lyfta ungdomsboken. Förhoppningsvis kan priset även hjälpa till att höja ungdomsbokens status.

Elin Skugge jury Hjärtans fröjd-priset

Elin Skugge, skolbibliotekarie på Stenbackaskolan, en högstadieskola i Karlshamn.

- Jag har tidigare jobbat som barnbibliotekarie på folkbibliotek och som verksamhetsutvecklare i region Blekinge, alla tjänster med med fokus på barn- och ungdomslitteratur, som jag brinner för.

Jag tycker att det är jättespännande och ärofyllt att få vara med i juryn och ta fram en vinnare till detta viktiga och fina pris. Jag ser fram emot att få diskutera ungdomsböcker men också att få lyfta ungdomsromanen och våra svenska ungdomsförfattare.

Rapporter visar att ungdomar läser mindre, men också en minskande utgivning av ungdomsböcker. Detta pris hoppas jag lyfter diskussionen kring ungdomsromanen, men också visar upp våra duktiga författare runt om i landet. Författare som lyckas beskriva och fånga alla de känslor och upplevelser som virvlar runt i den växande människan innan hen går in i vuxenvärlden. För alla minns sina tonår, på ett eller annat sätt. Att få läsa och ta del av andras upplevelser, dilemman, tankar och känslor är viktigt och får oss alla att växa.

Per Nilsson

- Jag är författare, bosatt i Sölvesborg. Gift, fyrabarnspappa, morfar och farfar. Till största delen skrivit för barn och ungdom, blivit uppmärksammad och haft många läsare, prisbelönt i Sverige och andra länder.

Mycket smickrad över Hjärtans Fröjd-priset, namngivet efter min mest lästa och mest översatta bok. Ser fram emot att diskutera årets utgivning av svenska ungdomsromaner med de andra i juryn, jag vet att de är både insatta, pålästa och entusiastiska.

Ungdomsromanen ger unga människor möjlighet att väga och mäta sina egna liv mot andras, att få inblick i olika sätt att tänka och göra viktiga livsval. Mer än någonsin behöver vi det när vi är sexton år.