illustration av stiliserat träd

Berättarkraft 2022: Gränsland

När vi valde tema Gränsland tidigt i höstas visste vi inte då hur mycket vi skulle befinna oss i olika slags gränsland ända fram till nu. Först planerade vi för ett helt fysiskt Berättarkraft. Sedan för ett helt digitalt. Och sedan ändrade sig allting igen och nu när vi presenterar programmet så befinner sig det på båda sidorna gränsen mellan det fysiska och det digitala. Vi är så glada att kunna bjuda in er till våra bibliotek och andra platser för att träffas och lyssna på författare, föreläsare och se teater. Vi är lika glada att vi också kan erbjuda digitala arrangemang, så enkla att njuta av hemifrån. Varmt välkomna till en vecka av och om berättelser om och i gränsland!

 

Ansikte i spegel.

Teater: Ett år av magiskt tänkande

Söndag 6 mars 15.00

Var: Lokstallarna Karlshamn

Ett år av magiskt tänkande.
En ljus berättelse skriven i det största mörker av Joan Didion

En make dör, en dotter ligger sjuk. Hon är omgärdad av sjukhussängar, av slangar, läkare och mediciner. Men Joan är åskådare. Hon är mitt i det samtidigt ingenstans. Vad händer med någon som passivt tvingas se på när de man älskar går under? Vad händer dig om du utsätts för den chock och sorg som hon hamnar i. Det är möjligt att sorg visar sig vara ett ställe ingen av oss känner till förrän vi kommer dit.

Ett år av magiskt tänkande leder dig igenom det ofattbara och det stora svarta. En ljus berättelse skriven i det största mörker Med ett solvarmt kaliforniskt vykort som fond målar Joan Didion upp sitt år av magiskt tänkande.

Producenter: Regionteatern Blekinge Kronoberg & Byteatern i Kalmar

Medverkande: Birte Heribertson och Christian Berg (cello).

Biljetter: 150:-, medlemmar fri entré
www.riksteatern.se/karlshamn Länk till annan webbplats., Lundins Bokhandel, Stora Coop

Arrangör: Karlshamns Riksteaterförening, Bibliotek & Kultur Karlshamn med flera.

Foto: Regionteatern. Bilden är beskuren.

stentroll

Skriv din berättelse från Trollgrottan

Trollen har återvänt från sitt årliga skogs-spa. Nu har du möjlighet att skriva och berätta vad som händer i trollgrottan vid Storlekplatsen. Lämna in din berättelse i trollens brevlåda som finns på Olofströms bibliotek under Berättarkraft så får du en fin bok.

Plats: Storlekplatsen i Olofström

Datum: 7-12 mars

Entré: Kostnadsfritt

Arrangör: Biblioteken i Olofström och Trollmor

Nina Wähä.

Skrivarworkshop med Nina Wähä
Måndag 7 mars kl 17.00 - 20.00

Var: Digitalt. Begränsat antal platser.

Efter sitt stora genombrott med Testamente är författaren Nina Wähä nu aktuell med Babetta, en hyllning till filmkonsten med alla dess hjältar och skurkar. Romanen väcker frågor om olika gränsland: Vad är egentligen vänskap? Och vad är egentligen sant? Under Berättarkraft håller hon en skrivarverkstad med inspirerande övningar för dig som vill komma igång med det egna skrivandet.

Nina Wähäs förra roman Testamente (2019) hyllades av kritiker, nominerades till Augustpriset och belönades med Sveriges Radios Romanpris. Nina har utforskat gränsland både i sina romaner och i sin konstnärliga praktik. Hon debuterade 2007 med romanen S som i syster. Hon spelade en av huvudrollerna i filmen Babylonsjukan och har sjungit i popbandet Lacrosse.

Anmäl dig till: camilla.carnmo@regionblekinge.se
Vi träffas i zoom. Du får länken till zoom när du har anmält dig.
Det är kostnadsfritt att delta och vi tar emot max 12 deltagare.

Arrangör: Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg

Foto: Kajsa Göransson

Tuija Nieminen Kristoffersson

Text och textil med Tuija

Måndag 7 mars 2022 kl 17.00 – 19.00

Olofströms bibliotek

Författaren Tuija Nieminen Kristofersson leder oss bland texter och textil. Vi handarbetar och tänker tillsammans. Var med och lyssna, laga, lappa, sticka eller brodera.

Fri entré. Föranmälan till Mimmi, telefon 070-301 58 79.

Arrangör: TextilStudio i samarbete med Olofströms bibliotek och Studieförbundet Vuxenskolan.

Foto: privat

Michael Helgesson

Den gamla riksgränsen. Föreläsning av Michael Helgesson

Måndag 7 mars kl 19.00
Var: Karlskrona stadsbibliotek

Genom freden i Roskilde 1658 upphörde gränsen mellan Blekinge och Småland att vara en riksgräns mellan Danmark och Sverige. Men hur hade riksgränsen egentligen fungerat och vilken betydelse hade den haft för folk på ömse sidor? Är det så enkelt att påstå att blekingarna var danskar fram till 1658 och sedan blev svenskar? Michael Helgesson resonerar under föredraget kring dessa och andra frågor som har med gränsen att göra.

Michael Helgesson är kulturhistoriker, författare, föreläsare, guide, inspiratör och kreatör. Han har över tjugo års yrkesverksamhet som antikvarie. Inom museivärlden har Michael arbetat med kulturhistorisk dokumentation, utställningsproduktion och programverksamhet. Han är författare till ett flertal böcker och en rad artiklar inom populärvetenskaplig kulturhistoria.

Michael Helgesson har mottagit Karlskrona kommun kulturpris, Blekinge Läns Tidnings kulturpris, Landstinget Blekinges pris för årets Blekingebok samt haft del i mottagandet av Karlskrona kommuns världsarvspris och region Blekinges turismpris. 2010 startade han Kulturkompaniet i Blekinge.

Ingen entréavgift men begränsat antal platser. Föranmälan görs till stadsbiblioteket@karlskrona.se, 0455-303460, eller på plats på stadsbiblioteket.

Arrangör: Karlskrona bibliotek.

Foto: Joakim Larnö

Bok och kaffekoppar

Bokcirkel: Sockerormen av Karin Smirnoff

Tisdag 8 mars kl 17.00
Var: Ronneby stadsbibliotek

Vi fikar och har en trevlig stund, ett och annat boktips kan förekomma!
Anmälan sker på plats på Ronneby stadsbibliotek där ni får låna ett exemplar av Sockerormen som ska vara utläst till träffen.
Om man inte har möjlighet att hämta boken, eller har skaffat boken på annat sätt anmäl dig till Marielle Nielsen marielle.nielsen@ronneby.se eller 0457 - 61 75 18.

Baksidestexten på boken: Agnes, Kristian och Miika växer upp i Södertälje på 80-talet. De har inget gemensamt, men när deras särbegåvning för dem samman uppstår en stark vänskap. Tillsammans med den före detta världsartisten och musikläraren Frank Leide bildar de Bretzel-ensemblen. Från början spelar de i kyrkor och på mindre konserter. Snart ska de även få se världen. Frågan är vem Frank Leide egentligen är: En trygghet när föräldravärlden sviker eller det största sveket av dem alla. Sockerormen är en berättelse om orimlig kärlek, utanförskap och musik. Om en vänskap som kanske överlever allt.

Johan Brännström.

Digitalt författarbesök: Johan Brännström
Tisdag 8 mars kl 18.30
Var: Digitalt

Johan Brännström debuterade som författare 2020 med spänningsromanen ”Feber”, som hyllades i bland annat TV4 Nyhetsmorgon, DN och Aftonbladet. Feber var den första delen i en serie om Mikaela Sköld, reporter på Sveriges största nyhetsbyrå. Den andra delen, ”Röd signal”, gavs ut förra året och Johan Brännström är snart aktuell med den tredje delen i serien, ”Ingen ska skonas”, som släpps i maj.

Johan Brännström har dessförinnan en bakgrund som filmmanusförfattare, bland annat i Hollywood, och har drivit filmmanuskurser på nätet samt hållit workshops om filmmanusskrivande. Han är bosatt i Uppsala där han arbetar som sidplanerare på UNT och har tidigare jobbat som redigerare på TT Nyhetsbyrån i sju år.

På den digitala författarträffen kommer han bland annat berätta om sin resa som författare, var han hämtar idéerna till sina böcker, om sin skrivprocess och hur han använder sin journalistiska bakgrund i skrivandet.

Anslut till författarträffen med Jonathan Lundberg Länk till annan webbplats.. Välkommen från kl 18.20.

https://zoom.us/j/92905965641?pwd=ZFVUQjB4ZkdXVTNMQ1NGYzgzMFAxUT09 Länk till annan webbplats.

Arrangör: Sölvesborgs bibliotek.

Foto: Adam Wrafter.

Eva Thors Rudvall

Sveriges mest lättlästa författare
Eva Thors Rudvall

Onsdag 9 mars kl 11.00 - 11.50
Var: Folkets hus i Olofström

Eva Thors Rudvall skriver böcker för nyanlända – och för andra som är i behov av mycket lättlästa texter.

Fri entré

Arrangör: Olofströms bibliotek

Foto: John Stenberg

Blekingebibblorna babblar logotyp

Poddsläpp: Blekingebibblorna babblar

Onsdag 9 mars kl 12.00

Blekingebibblorna babblar släpper ett nytt avsnitt med tema Gränsland.

Blekingebibblorna babblar är Blekingebibliotekens egen podcast. Här samtalar bibliotekspersonalen om böcker, kultur och om allt spännande som kan hända mellan hyllorna.

Länk till podden: https://blekingebiblioteken.se/-/blekingebibliotekens-egen-podcast Länk till annan webbplats.

Lovisa Wistrand

Författarbesök: Lovisa Wistrand
Onsdag 9 mars kl 19.00
Var: Ronneby Stadsbibliotek

Lovisa Wistrand berättar om gränslandet mellan fantasi och verklighet. Är det någon skillnad mellan att skriva fantasy och realism? Vilka utmaningar stöter man på som genreöverskridande författare? Lovisa berättar också om sin egen resa till författarskapet och förklarar hur hon fick skriva sitt första kontrakt vid tjugofyra års ålder.

Lovisa Wistrand har gett ut ett stort antal titlar i olika genrer, framför allt fantasy och romance. Lovisa Wistrand föddes i Vallentuna 1991 och bor idag i Uppsala. Lovisa är författaren bakom den kritikerrosade Alvblodstrilogin, som inleds med Drakviskaren (2017).

Entré: 50kr Köp din biljett på Ronneby stadsbibliotek
Boka på: 0457-61 74 77 eller info.bibl@ronneby.se

Foto: Angelica Klang

Roberto Amerise och Åsa Håkansson

Världens vaggvisor
Torsdag 10 mars kl 10.00 - 10.30
Var: Olofströms bibliotek

Kom och lyssna på vaggvisor från världens alla hörn och på en rad olika språk. Med Åsa Håkansson och Roberto Amerise.

Fri entré

Arrangör: Olofströms bibliotek

Foto: Kennet Rouna

Matilda Gunnarsson Rathsman

Hjärtans fröjd-pristagaren Matilda Gunnarsson Rathsman möter skolelever
Torsdag 10 mars
Var: Thorén Framtid, Karlshamn

Hjärtans Fröjd priset för Sveriges bästa ungdomsbok 2021 gick till Matilda Gunnarsson Rathsman för debutromanen Tidsfördriv.
Matilda möter, under Berättarkraft, elever på högstadiet på Thorén Framtid och berättar om sin bok och sitt skrivande. Tidsfördriv är en ungdomsroman som utspelar sig i en värld snarlik vår - förutom att alla vet när de ska dö. Huvudpersonen My är 17 år och har ett år kvar att leva. Boken räknar ner hennes dagar och tar upp frågor om vad som är viktigt i livet, vänskap, närhet, kärlek och förhållandet till föräldrarna.

Hjärtans Fröjdpriset delas ut av Region Blekinge och juryns motivering löd – ”Tidsfördriv är en fröjd att läsa och en härlig och sällsam debutroman”.

Arr: Bibliotek & Kultur Karlshamn och Region Blekinge i samarbete med Thorén Framtid.

Foto: Ingrid Nilsson

Jonathan Lundberg.

Möt Asarumsfödde författaren och journalisten Jonathan Lundberg

Torsdag 10 mars kl 19.00
Var: Lokstallarna Karlshamn

Jonathan debuterade som författare 2019 med den hyllade boken Sverigevänner: ett reportage om det svenska nätkriget. Där undersökte han hur Sverigedemokraterna använt internet och sociala medier i sin kamp mot etablissemanget.

När dagens historiker förklarar varför demokratin befann sig i kris för hundra år sedan pekar de inte främst på massmedierna, utan snarare på ekonomiskt kaos, den stora depressionen. Vad kommer morgondagens historiker att säga om vår tid? I sin senaste bok Från världskrig till nätkrig söker författaren och journalisten Jonathan Lundberg svaret på den frågan.

Föreläsningen under Berättarkraft baseras på båda Jonathans böcker.

Boka plats på Nortic.se eller via Stadsbiblioteket telefon 0454-812 40.
Arrangör: Bibliotek & Kultur Karlshamn.

Foto: Lars Dareberg

Nina Källmodin

Författarbesök på mellanstadiet: Nina Källmodin
Fredag 11 mars
Digitalt

Författaren och tidigare Blekingebon Nina Källmodin berättar om sitt skrivande för elever på mellanstadiet i Olofström.

Arrangör: Olofströms bibliotek

Foto: Emelie Langer.

Ur hjärtats vrå affisch

Teater: Ur hjärtats vrå
Torsdag 10 mars kl 18.30 - 19.50.
Folkets hus i Olofström

En musikalisk monolog om Alice Tegnérs liv. I föreställningen får vi lära känna människan bakom kändisskapet och ta del av hennes stora musikskatt. En berättelse om ett liv i ständig kamp om att passa in, om att vara kvinna i en begränsande värld. En berättelse om kärlek, där den största kärleken var kärleken till musiken och om hur Alice kom att bli Alice med hela svenska folket.

Medverkande: Elin Sandelius skådespelare, Johan Harding pianist. Producerat av Sandelius Kultur & Nöje.

Fika från kl 18.00

Entré: inkl. enkel fika 140 kr, scenpass/medlem i musikförening och kommunens personalklubb 100 kr, studerande t o m 19 år 70 kr. Bokning (gärna SMS) via tfn 0709-72 43 70

Arr: Riksteaterföreningen i Olofström och Olofströms Kammarmusikförening med stöd av ABF, Olofströms kommun.

Foto: Sandelius kultur & nöje

Man framför green-screen

Fredagshäng: makerspace och green-screen
Fredag 11 mars kl 14.00
Ronneby bibliotek

Makerspace med green-screen och pyssel.

Spännande fredagshäng på bibblan, för dig i årskurs 4-6. Vi utforskar gränslandet mellan den verkliga världen och det digitala.

Fri entré.

författare i gränsland

Författare i Gränsland
Fredag 11 mars kl 18.00 - 20.30
Författarmuseet i Jämshög

Författarbygden är kanske mest känd för författare som Harry Martinson, Sven-Edvin Salje och Pehr Thomasson. Men visste du att det varje år ges ut mängder av böcker, skrivna av författare från Olofströmsbygden? Under Berättarkraft får du stifta bekantskap med ett antal lokala författare som gjort litterära avtryck under det senaste året. Hör dem berätta om sina böcker, om sitt skrivande och om hur det är att vara författare i gränsland.

Medverkande

  • Paulina Ny Olofströms senaste författare som under Berättarkraft debuterar med kärleksromanen ”Du kan inte fly ödet”
  • Carola Aili och Mari Johansson, aktuella med diktsamlingen ”Hemmalukt”
  • Anna-Lena Fexby debuterade med romanen ”Välkommen in i riddarsalen” och lägger nu sista handen vid sin novellsamling.
  • Tommy Jeansson aktuell med ”Pedalryttaren”
  • Birgitta Thulin aktuell med ”Sköldmön från gudarnas hage”
  • Kristina Bosson, ordförande i Olofströms skriv- och berättarklubb, aktuell med jubileumsboken ”Så som jag minns det”
  • Boris Zetterlund aktuell med Stumt ljus
  • Jan Johansson från PRO i Jämshög som aktuell med två böcker om bruket; "Våra Bruksminnen" och "Våra Stålmän".
  • Marianna Agetorp aktuell med ”Din skugga står ännu lutad mot mig”

Fri entré. Fika i pausen. Obligatorisk föranmälan till Olofströms bibliotek tfn 0454-936 00

Arrangör: Harry Martinsonsällskapet, Jämshögs hembygdsförening och Olofströms kommun.

Paulina Ny

Romandebut med Paulina Ny

Lördag 12 mars kl 10.00-13.00

Folkets hus i Olofström

Hon är Olofströms senaste romanförfattare. Du kan inte fly ödet är en omtumlande kärleksroman och första delen i en trilogi. Två människor som träffas av en slump, eller är det kanske ödet? Drömmen om att skriva en bok har funnits länge och nu är det äntligen dags för boksläpp. Då avslöjar Paulina Ny hur hon kom på idén till boken och hur hon bar sig åt för att faktiskt skriva en hel roman. I samband med romandebuten svarar på frågor och pratar skrivande, signerar böcker och bjuder på tilltugg.

Fri entré.

Arrangör: Författardebutanten Paulina Ny

Foto: Marita Olsson

Peter Johnsson

Gränslandet Ukraina: dess historia och kultur
Plats: Folkets hus i Olofström

Söndag 13 mars kl 17.00

Ukraina betyder gränsland. Med sin landgräns mot Rumänien, Ungern, Slovakien, Polen, Turkiet, Moldavien, Belarus och Ryssland gränsar landet mot både öst och väst. Den moderna ukrainska staten är ung. Men det ukrainska folkets historia är mer än tusen år gammal. Författaren och historikern Peter Johnsson har följt och rapporterat om utvecklingen i Central- och Östeuropa sedan början av 1980-talet. I boken Ukraïna i historien ger han en unik inblick i det ukrainska folkets historia som är ganska okänd för de flesta européer. En bakgrund som är nödvändig för att förstå det mörka kapitlel som just nu skrivs i Europas historia. Under föreläsningen i Olofström fyller Peter Johnsson i denna kunskapslucka när han i ord och bild berättar om ett land med en egen historia, en kultur och ett eget språk.

Fri entré. Obligatorisk föranmälan till Olofströms bibliotek tfn 0454-936 00

Arrangör: Olofströms kommun. Olofströms Kammarmusikförening och projektet Voices med stöd av med stöd av Europe for Citizens Programme of the European Union

Foto: Karin Åkesson