kvinna i vit t-shirt och långt hår läser en bok om traktorer ihop med ett litet barn

Inspirationsdag 2025 Kronoberg

Tid: Onsdag 7 maj 2025, ca kl. 09.00 - 16.00

Plats: Växjö Stadsbibliotek

Språkstegen är en bred satsning på språkutveckling för barn i åldrarna 0-3 år. Nu hälsas alla språkstegare varmt välkomna till en hel kompetensdag fylld av goda exempel, information, föreläsning och erfarenhetsutbyte! Den här gången erbjuds ett närmast identiskt program på två olika platser och dagar - 7 maj i Växjö och 8 maj i Karlshamn. Dagarna arrangeras av Region Blekinge och Region Kronoberg tillsammans med andra samarbetsparter. Biblioteksorganisationerna i Växjö och i Karlshamn välkomnar oss till sina lokaler.

För vem: Du som arbetar med Språkstegen på bibliotek, i barnhälsovård, på familjecentral, i förskola eller liknande verksamhet i Blekinge eller Kronobergs län är välkommen. Beslutsfattare eller medarbetare. Inspirationsdagen kommer att vara fylld av metoder och information som vi hoppas ska passa både dig som är ny i arbetet och dig som varit med sedan start.

Anmälan: Anmäl dig så snart som möjligt. Nu har vi förlängt anmälan med sista dag 25 april. Välj företrädesvis att anmäla dig till det tillfälle som sker i den region där du arbetar. Är det omöjligt är du välkommen till den andra dagen som du hittar här.

Platserna är begränsade till max 100 person /tillfälle. Vid tidigare kompetensdagar har de fyllts fort. Det är därför viktigt att du hör av dig i god tid om du får förhinder. Vi ser gärna att du i så fall skickar en kollega i ditt ställe.

Anmälningsformulär Länk till annan webbplats.

Kostnad
Dagen är gratis för deltagande språkstegare och bekostas av Biblioteksutveckling, Region Kronoberg och Region Blekinge. För- och eftermiddagsfika samt en lätt lunch ingår.

Dagen spelas inte in.

Dagens innehåll

tre kvinnor i svarta tröjor

Ellenor Björnlund, Madelene Finnman och Annika Andersson

Moroten - mer svenska och modersmål bland förskolebarn i Kungsmarken

Under 2023 och 2024 har tre förskolor och en öppen förskola i Kungsmarken i Karlskrona samarbetat med forskare på Linnéuniversitetet i projektet Moroten. Målet har varit att motivera barnen att prata mer svenska men också sitt modersmål. Lyssna till docent Annika Andersson LNU och rektorerna Ellenor Björnlund och Madelene Finnman, Karlskrona kommun om bland mycket annat vilken utbildning pedagoger men också vårdnadshavare fått, hur man ökar båda kvalité och kvantitet i dialogen med varje barn och vad som motiverat föräldrar att stödja sitt barns språkutveckling.

två kvinnor

Stina Tobiasson och Johanna Gimstrand

 

Tingsryd: Bibliotek på 18-månadersbesök och Bibblans verkstad

Tack vare nationella Bokstartsmedel utformar och använder man i Tingsryd två nya insatser. Biblioteket är med vid 18månaders-besöken på BVC, delar ut bokpåse med bokgåva, ger kortfattad information och välkomnar familjen till biblioteket. Dessutom erbjuds ”Bibblans verkstad” en skräddarsydd träff med bibliotekspedagogen antingen i hemmet eller på biblioteket. Hur går det till och hur mottas detta? Johanna Gimstrand distrikts- och BHV-sjuksköterska och Stina Tobiasson, bibliotekspedagog berättar.

två kvinnor med ljust hår framför draperi i gult och blått

Johanna Karlhager och Marie Gilbertsson

 

Viva språket: Samverkan för språk i ett utsatt område

Viva språket är ett nätverk bestående av ett antal professioner inom Örebro kommun och region Örebro län som samverkar för ökad språkutveckling hos barn i åldrarna 0 – 3 år i ett socioekonomiskt utsatt område i Örebro. Aktörerna i nätverket är bland annat Familjecentralen inklusive BVC och öppen förskola, bibliotek, förskolor och Logopedmottagning. Samverkan gör att verksamheterna når fler än var och en för sig. Hör Johanna Karlhager, logoped, och Marie Gilbertsson, bibliotekarie, berätta mer om Viva språket. Johanna och Marie medverkar digitalt.



kvinna med brunt hår på en strand

Böcker för de yngsta

Ur floden av nyutgivna böcker för de allra yngsta har barnbibliotekarien Linda Valle från Växjö stadsbibliotek vaskat fram guldkornen. Under dagen kommer hon att tipsa, läsa, visa och berätta om många pärlor ur den senaste utgivningen av småbarnsböcker. Efter presentationerna finns under pauserna de flesta böckerna att bläddra i på ett bokbord.

 

Linda Valle

kvinna med långt brunt hår bland lövgrönska

Kristina Hörberg

Lessebo: Att jobba med utvecklingsmedel

Kristina Hörberg, bibliotekarie i Lessebo, berättar om hur Språkstegen har utvecklats i Lessebo kommun de senare åren tack vare utvecklingsmedel från Bokstart. Vilka har man samverkat med? Vilka insatser har utvecklats? Hur når man barnens vuxna kring den viktiga språkutvecklingen? Och vad är egentligen skillnaden med att arbeta med utvecklingsmedel eller inte?



två kvinnor, grön bakgrund

Ann-Charlotte Fandén och Liselotte Taskinen Holmberg


Olofström: Inskolningsbok når många

I Olofströms kommun får alla barn som skolas in på förskolan en bok. Genom inskolningsboken nås nästan alla barnfamiljer vilket betyder att det blir ett gyllene tillfälle att främja läsning och språkutveckling för små barn. Ann-Carlotte Fandén från biblioteket och Liselotte Taskinen Holmberg som är förskolepedagog berättar om ett lyckat samarbete som gagnar många av de allra yngsta.


Ingrid Loeld Rasch


Ny e-utbildning Bokstart

Vi tar oss en ordentlig titt på den nya nationella e-utbildningen Språk- och läsfrämjande för de yngsta barnen Länk till annan webbplats.. Detta är ett utbildningspaket med fem delkurser, fritt tillgängligt för dig som vill utveckla ditt språk- och läsfrämjandearbete för 0-5-åringar. Med oss digitalt har vi Ingrid Loeld Rasch, biblioteksutvecklare på Region Östergötland för att guida oss runt, visa helheten, sökfunktioner och ge tips på hur delkurserna kan användas beroende på vem eller vilka ni är.

Utbildningen har nyss lanserats. Kurserna är framtagna för Bokstart av regionerna Gävleborg, Halland, Värmland och Östergötland.

bokkassar som hänger på krokar

Bilder från Donationsgatan

 

Ljungby: Språkutvecklande arbete i förskolan

Hur kan vi på ett praktiskt och strategiskt sätt arbeta med språkutveckling i samverkan mellan hem och förskola? Lyssna till Anette Svensson, rektor i Ljungby kommun tillsammans med medarbetare om hur Lidhults och Donationsgatans förskola i flera år arbetat med bokpåsar som ett språkutvecklande arbetssätt och som en samverkan mellan hem och förskola.



en kvinna i orange tröja

Anna Nordström

Moderator för dagen

Anna Nordström är utvecklingssamordnare kultur på avdelningen för regional utveckling i Region Kronoberg. Anna kommer lotsa oss genom dagen med lugn hand och nyfikna frågor.


Möt andra språkstegare från din kommun

Under eftermiddagen kommer det att finnas tillfälle att mötas och samtala med representatanter från andra sektorer i din region kring diskussionsfrågor och uppgifter.