Fortbildning i massor

Det finns det gratis fortbildning att ta del av. Vi har samlat förslag som passar dig som arbetar med yngre barns språkutveckling.

Sedan vi blev allt mer digitala erbjuds ofta riktigt bra fortbildningar som är öppna för alla, gratis. Ibland spelas de in ibland, är de på plats. Här fyller vi på och tar bort i en lista med sådant som erbjuds. Sidan uppdateras kontinuerligt.

Förskolefokus - tre träffar en anmälan

Språkslingan / Bokstart i Dalarna välkomnar till tre digitala fortbildningstillfällen i höst. Varje tillfälle har sitt tema och sin tid. Den träff som är kvar är:

  • 28 november 14.30-15.30 Samverkan och logopedtänk m fokus på flerspråkighet i förskolan

Gemensam anmälan med förval av vilka tillfällen man anmäler sig till och sista anmälningsdag en vecka före. Anmälningar från dalamedarbetare prioriteras och därefter genom först till kvarn-principen. Det finns dock gott om plats. Mer info och anmälninslänk. Pdf, 520.3 kB.

Barn, bibliotek, forskning
Dessa tre föreläsningar och ett samtal är intressanta för långt fler än för dem som arbetar på bibliotek. Allt är förinspelat och du kan ta del av det del för del när det passar dig själv under tre veckor den 27 november – 17 december 2024. Föreläsningarna är digitala, kräver anmälan och är kostnadsfria. Ur programmet:

  • Språkmiljöer, språkundervisning och barns språkutveckling i utsatta områden, Karolina Larsson
  • Läsning i skärningspunkten mellan bibliotek, förskola, skola och fritid, Sandra Hillén
  • MINT-projekten - eller hur ska vi förstå olika beteendens roll för språkutvecklingen, Tove Nilsson Gerholm

Mer info och anmälningslänk. Länk till annan webbplats.

Högläsningen och berättandets magi, 3 december kl 15.30-ca 16.00
Gothia kompetens erbjuder ett halvitmmes fritt webbinarium för dig som vill fördjupa barns språkutveckling och fantasi genom högläsning och berättande. Tillsammans med Ann S. Pihlgren, forskare och författare, får du inspiration och konkreta verktyg för hur du kan skapa engagerande och lärorika stunder i förskolans vardag. Ann kommer att dela med sig av både forskning och praktiska exempel, samtidigt som hon visar hur berättande kan stärka både barnens språkliga förmåga och sociala utveckling. Webbinariet är den 3 december kl 15.30-ca 16.00. Har du inte möjlighet att delta kan du anmäla dig ändå och få en länk i din e-post dagen efter till inspelat material.
Mer info och anmälningslänk. Länk till annan webbplats.

Bilderboken - en timme med Agneta Edwards

Datum: 3 december 2024

Tid: 09.30-10.30
I en mini-föreläsningen lyfter Agneta Edwards bilderboken som konstform och litterärt verk samt som pedagogiskt verktyg. Hon menar att bilderboken både utvecklar barns litteracitet (textuell, visuell, multimodal) och kan stärka identitet, samt ge förståelse för andra människor. Läsning av bilderböcker kan också leda till nyfikenhet på och kunskap om världen och bjuda in till samtal om såväl vardagliga som existentiella frågor.

Tänkt målgrupp är personal inom bibliotek, barnhälsovård, logopedi, öppen förskola, familjecentral, förskola med flera Webbinariet är kostnadsfritt och erbjuds i zoom men kräver anmälan före 26 november. Först till kvarn gäller. Föreläsningen arrangeras av Region Värmland, Region Västmanland, Region Örebro län och Region Östergötland.

Anmälan och mer information hittas här. Länk till annan webbplats.


Denna sida uppdateras om vi springer på fler relevanta fortbildningar för dig som arbetar med små barns språkutveckling och läsning. Tipsa oss gärna!

Vuxen pekar och pratar med ett barn om innehållet i en bok. Bilden är AI-genererad i Dall-E 3

Bilden är AI-genererad i Bing.