Nationella minoriteter och urfolket samer - kunskapslyft i Olofström
Under hösten och våren har all personal på biblioteken i Olofström tillsammans fördjupat sina kunskaper om våra nationella minoriteter och urfolket samerna.
Emelie på BiBK tog ett samtal med Eddie Wahlgren som är ansvarig för området nationella minoriteter och är den som tillsammans med sin kollega Gunhild Gröndahl satt ihop kunskapslyftet.
”Allt började egentligen redan när jag och Gunhild gick kursen som ni på BiBK arrangerade förra året”, berättar Eddie. Under 2023-2024 arrangerade BiBK tillsammans med regionbiblioteken i Värmland och Gävleborg en kurs om nationella minoriteter och urfolket samer. Från Olofström fick både Eddie och Gunhild gå och det har visat sig vara en bra satsning. De insåg tidigt att deras kollegor också behövde få lära sig mer precis som de gjorde men hur skulle de lägga upp det? 20 min på ett APT här och 20 min där? Läsa någon artikel gemensamt? Deras chef Barbro tyckte istället att de skulle göra en ordentlig satsning och har avsatt gott om tid för att de ska kunna göra ett ordentligt arbete.
Hur gick ni då till väga? Berätta lite mer om vad ni gjort och hur ni lagt upp det?
- All personal har som sagt fått fördjupa sig och lära sig mer om våra nationella minoriteter och de fem nationella minoritetsspråken under totalt 5 tillfällen om ca två timmar. Vi började i december förra året med ett tillfälle där vi lärde oss mer om bakgrunden och vad som förenar de fem grupperna. Därefter har vi gått vidare och fördjupat oss om de olika minoriteternas historia, kultur och språk. Något som varit extra lyckat har varit att alla inför ett tillfälle har läst, lyssnat eller tittat på något av eller med minoriteterna och sedan tipsat varandra i personalgruppen. Att dela med sig av våra kulturupplevelser har verkligen varit ett bra sätt att få igång tankarna och lett till bra diskussioner.
Vad hoppades ni få ut av satsningen?
- Att göra det till en naturlig del av vår biblioteksverksamhet och att alla skulle vara på samma nivå både vad gäller synen på verksamheten och kunskapsmässigt. Nu kan mina kollegor ibland säga typ ”Just ja, de nationella minoriteterna får vi inte glömma!” – det finns liksom med i bakhuvudet på ett annat sätt, jag behöver inte ensam vara den som tar hela ansvaret för att komma ihåg NM-perspektivet.
En förhoppning var också att alla skulle känna sig trygga att svara på frågor. Någon vecka efter vårt tillfälle om samer och samiska var det faktiskt någon låntagare som kom in och ville ha information och då gick mina kollegor genast igång och började berätta om sånt vi tagit upp på workshopen, tipsa om NM-hyllan, med mera.
Den långsiktiga planen är att arbetet ska mynna ut i en handlingsplan för minoritetsarbetet. Förhoppningen blir att den ett sätt att garantera en lägstanivå för biblioteksverksamheten och ett sätt att gardera för att arbetet inte blir så personbundet.
Redan nu kan effekterna av kunskapslyftet märkas i personalgruppen berättar Eddie; ”Vi pratar mer om det informellt på fikarasterna och så och tipsar varandra om böcker vi läst eller program vi sett” och all personal ser perspektivet i sitt arbete".
Vilka var framgångsfaktorerna tror du för att ni lyckats så bra?
- En framgångsfaktor har varit tiden, dels att vi fått möjlighet att ta så mycket tid till workshoptillfällena men också att vi gjort det under en längre tidsperiod. Det har varit möjligt att smälta det man lärt sig vid ett tillfälle och reflektera över det innan nästa gång vi träffats.
Det har också funnits ett intresse och engagemang hos all personal att lära sig mer och det tror jag har gjort det lättare. Vi har också försökt hitta ingångar som ska kännas relevanta för de som lyssnar. Slutligen har det varit bra att vi har varit två som kunnat bolla med varandra, även om jag fortfarande har det övergripande ansvaret. Det är lätt att fastna om man inte har någon att stämma av med.
Till sist, vad har du för tips till andra som vill sprida kunskaper om nationella minoriteter bland all personal?
- Först och främst: se till att din chef är med på tåget, annars är det givetvis svårt att få genomslagskraft. Vi har haft stort stöd av vår chef hela vägen från att vi var två som fick gå utbildning via BiBK tills nu. Sen är det viktigt att lägga det på en nivå som känns rimlig så att du hinner med – att bygga ett koncept kan ta tid. Fundera över vilka kunskapsnivåer personalen ligger på och vilken gemensam kunskapsbas du vill att alla ska ha. Vad är syftet?
Sist men inte minst: Det finns ett överflöd av resurser online, man behöver inte uppfinna hjulet själv!
Tack och lycka till i ert fortsätta arbete!
/Emelie
Eddie Wahlgren, bibliotekarie Olofströms bibliotek