Demokrati och mänskliga rättigheter i fokus på SUD
I början av mars var vi några från BiBK som styrde kosan söderut och mötte våren i Hässleholm. Målet var Hässleholms kulturhus och Region Skånes konferens Stora Utvecklingsdagen 2025, SUD.
SUD är ett årligt återkommande arrangemang som samlar upp och presenterar erfarenheter och lärdomar från biblioteksutveckling som drivits på folkbibliotek i Skåne under de senaste åren. Vill du ta del av intressanta och tankeväckande presentationer och inspireras av projekt som drivits på folkbibliotek de senaste åren är detta stället för dig.
Årets tema var demokrati och mänskliga rättigheter och förutom alla biblioteksexempel i form av blixtpresenationer och workshops fick vi fick lyssna på juristen Hanna Gernes som under lång tid arbetat med mänskliga rättigheter både i Sverige och internationellt. Lovisa Olai från Svenska Pen lyfte bibliotekens roll i yttrandefrihetsarbetet och berättade vad som är på gång hos dem. Avslutningsvis gav Fredrik Malmberg, generaldirektör för Institutet för mänskliga rättigheter oss en bild av hur det är ställt med mänskliga rättigheter 2025 i Sverige.

Vi frågade BiBKarna som var på plats vad som slog an hos dem:
Anna Persson - vad inspirerade dig på SUD i år?
Det är alltid kul att få se och höra om de utvecklingsprojekt som görs i Skåne. Många gränsar till det som görs i våra egna län. Förutom alla bra föreläsare kring biblioteken och demokratin gick jag på en workshop som Landskrona bibliotek ordnade om att arbeta med prototyper tillsammans med deras besökare inför förändringar i rummet. Vi fick ytor i Hässleholms bibliotek att göra vår vision av och det slog mig hur enkelt och kraftfullt prototyper är som metod. Så prototypa mer, säger jag!
Emelie Lavesson - vilken tanke fick du med dig hem?
Efter SUD tänker jag mycket på vikten av att jobba rättighetsbaserat och att det inte alls är något kontroversiellt eller knutet till värderingar utan själva grundbulten i vårt uppdrag, både utifrån bibliotekslagen men också regeringsformen. De olika perspektiven på arbete med mänskliga rättigheter och Institutet för mänskliga rättigheters genomgång hur det ser ut i Sverige idag är mycket att fundera på och också så fint att kunna få bidra till. Sen är det ju förstås så härligt att få vara i myllret bland så många biblioteksmedarbetare som brinner för utveckling och folkbibliotek! Det görs mycket bra i Skåne men när jag jämför med alla fina projekt som drivs på biblioteken i Blekinge och Kronoberg tycker jag att vi också kan känna oss stolta.
Lisa Elmers - var det något av det du hörde som fastnade särskilt?
Det var en givande dag på många sätt, men såhär i efterhand har jag fler gånger särskilt tänkt på presentationen av “Läsa plats och rum” som Lindängenbiblioteket tillsammans med stadsbyggnadskontoret och Tillsammans i förening stod för. Inte så mycket på projektet i sig (även om det var nog så inspirerande att få höra om hur de arbetade praktiskt tillsammans med barngrupper för att bredda synen på vad man kan syssla med som yrke och att alla vägar är öppna) utan på hur Haydar Alward, den anlitade arkitekten, berättade om sin bakgrund. Hur han som småstökig tonårskille, inflyttad från Irak med föräldrar som inte kunde använda sig av sina utbildningar i det nya landet, togs emot med öppna armar på det lokala biblioteket. Ett bibliotek så till den grad välkomnande att han vågade sig på att fråga efter sommarjobb (som han fick) och därefter söka sig till en arkitektutbildning trots att inga andra där “såg ut som han”. Exakt hur länkade de två händelserna var framgick inte, men nog får det en att tänka på vilken betydelse det kan komma att ha hur vi vuxna är mot de unga vi möter.
Sara Wijk- vad tänker du på så här någon vecka efter SUD?
Att ämnet demokrati och mänskliga rättigheter är så skriande aktuellt och relevant att det därför fanns en förtätad uppmärksamhet bland deltagarna hela dagen. Det var starkt. Jag var med på en workshop om när värdering blir diskriminering med riktiga case. Trots att vi minuterna tidigare gått igenom lagen var de jättekluriga. Jag slogs av hur bra det är att använda case som metod för att diskutera värderingar, vägval och handhavande utan att det kommer så nära så att man tex inte får låsningar i en grupp för att man tänker olika. På eftermiddagen var jag tillsammans med ett stort gäng och Växtvärket, de vi gjorde studiebesök hos med en vår studieresa för ett år sedan. Temat var analoga enkäter. Tänk flirtkulor i plexirör fast många fler olika sätt och mer komplexa enkäter. Vi prototypade snabbt och visade varandra. Kul och användbart. Kanske får du nästa gång du kommer på fortbildning till oss lägga din namnskylt i en vald flervals-svars-skål. Något helt annat är också att bibliotekskollegiet är en bjussig och intresserad comunity som ofta gärna pratar även med okända männsikor. Det blir mer än någon annan stans jag vistas mycket intressanta samtal om biblioteksverksamhet med helt okända människor. Tacksam!
