Uppdrag: Funkis
I slutet av januari samlades ett 30-tal biblioteksmedarbetare från Blekinge och Kronoberg på Bibk:s kontor i Växjö för att dela med sig av sitt arbete för en tillgängligare biblioteksverksamhet och inspireras av varandra.

Gunhild Gröndalen, Moa Averin, Kristina Samuelsson och Stina Tobiasson delar med sig av sitt arbete.
Dagen summerade upp de insatser som gjordes på biblioteken under 2024 när samtliga kommuner i Blekinge och Kronoberg fick i uppdrag av BiBK att genomföra en insats för barn och unga med funktionsnedsättning. Pengarna, 12 500 kr, kunde användas för allt från inköp av medier och material till programverksamhet eller personaltid – allt utifrån varje kommuns egna förutsättningar. I uppdraget ingick också att nå en grupp barn och unga med funktionsnedsättningar med någon aktivitet.

Ewa Svensson och Ann Hanzon har jobbat med muntligt berättande och folksagor tillsammans med anpassad grundskola
Vi fick ta del av många fina exempel på vad som gjorts under uppdragstiden; vi fick stiga in i berättelsernas värld med hjälp av mjukisdjur, farliga troll gjorda av stenar och inspelningsbara knappar med får-ljud. Vi fick tips på inköp av allt från taktila böcker till boom whackers och verktygslådor med fidget toys för att öka koncentrationen.
I Tingsryd har man jobbart med skrivande och poesi med hjälp av bilder och bildstöd vilket resulterade i många fantasifulla verk med morgonrutiner som tema.

Lynn Alpberg talar om att gå från projekt till ordinarie verksamhet
Lynn Alpberg från Stockholms stadsbibliotek, Hornstulls bibliotek, hade rest ner för att dela med sig av sina erfarenheter av att jobba med tillgänglig biblioteksverksamhet för en dubbelt prioriterad målgrupp. Hur gör man egentligen med entrédörren när man har extraöppet för NFP-familjer? Hur ser man till att övergången från projekt till ordinarie verksamhet fungerar och att det fina utvecklingsarbetet inte dör ut?
Att alla kommuner jobbar utifrån ett uppdrag; ett utpekat område men ändå med fria tyglar att själva forma sitt arbete är ett nytt sätt för oss i Blekinge och Kronoberg att jobba med verksamhetsutveckling. Det verkar det ha gett resultat. Biblioteken har testat nya metoder och nått nya samarbetspartners och kanske viktigast av allt, träffat fler barn och unga med funktionsnedsättningar.
Lynns erfarenheter tillsammans med erfarenheterna och exemplen från Blekinge och Kronoberg visade att en liten insats kan göra stor skillnad och att ingen biblioteksmedarbetare ska vara rädd för att jobba med målgruppen. Våga misslyckas, sa Lynn. Nästa gång misslyckas du bättre.
Läs och inspireras av vad alla kommuner gjorde under inom uppdraget!
Alvesta – Inköp av medier för att utveckla beståndet på huvudbibliotek, filialer och kulturbuss. Medierna har använts i samband med sagostunder för anpassad grundskola.
Karlshamn – Två berättandeföreställningar i samarbete med Sagobygden för elever från anpassad skola.
Karlskrona - Inköp av medier och teknik (licenser på Widgit, Timetimer m.m.) som sedan använts i olika aktiviteter tillsammans med barn och unga med funktionsnedsättningar.
Lessebo – Sagostunder tillsammans med anpassad grundskola, inköp av inspelningsbara knappar som använts under tillfällena.
Ljungby – Tre berättartillfällen på biblioteket i samarbete med Sagobygden tillsammans med anpassad grundskola.
Markaryd – Berättarworkshop med Sagobygden för bibliotekspersonal. Personalen har därefter besökt två olika klasser inom anpassad grundskola och haft berättandestunder tillsammans med barnen.
Olofström – Inköp av nya hyllor till Äppelhyllan och inköp av material för att skapa sagopåsar som används vid besök i verksamheter för barn och unga med funktionsnedsättningar. Tillsammans med barnen ska man utveckla sagopåsarna vidare.
Ronneby – Ny Äppelhylla på Kallinge bibliotek som invigdes tillsammans med barn ur målgruppen och utveckling av bokbussens bestånd för att kunna besöka anpassad skola och daglig verksamhet.
Sölvesborg – Besök på anpassad grundskola vid ett flertal tillfällen under höstterminen och köpt in nya böcker för att förstärka beståndet.
Tingsryd – Läsfrämjandeträffar tillsammans med anpassad grundskola där man bl.a. jobbar med dikter och skrivande utifrån bilder och bildstöd. Har också köpt in material och Flanosagor.
Uppvidinge – Utveckling av Äppelhyllan i samverkan med elever och personal från anpassad grundskola. Haft högläsning och skapande tillsammans med klassen som en final på arbetet.
Växjö – Inköp av teknik och kompensatoriska hjälpmedel som använts under aktiviteter tillsammans med målgruppen men som också kan användas för att öka tillgängligheten under ordinarie aktiviteter.
Älmhult – Tre träffar med anpassad högstadieskola och gymnasie och författarbesök av Thomas Halling. Träffarna hölls både hos anpassad skola och på biblioteket.