Hur gick det med utbildningen i strategisk programverksamhet?

Programverksamhet är en stor och viktig del av bibliotekens utbud. Men hur gör man? Varför gör man det och för vem? Hur marknadsför man bäst, hur tar man emot inbjudna gäster och hur möter man publiken? Hur inkluderar man alla målgrupper - och hur involverar man sina kollegor i arbete? Dessa och många fler frågor har under Utbildningen i strategisk programverksamhet stötts och blötts under god ledning av experter från olika områden. Från juridik till värdskap, marknadsföring och scenframträdande.

BiBK har tillsammans med regionbiblioteken i Östergötland och Kalmar arrangerat utbildningen i strategisk programverksamhet två gånger.

Den första omgången ägde rum i pandemins skugga. Den var planerad som en fysisk utbildning med sex träffar under 2020 men fick genomföras helt digitalt under 2021, med en efterlängtad fysisk återträff 2022 som tillägg. Då fick vi bräckta bad på Öland, övningar i scenframträdande och stor glädje över att få träffa sina kurskamrater i helfigur.

Den andra omgången ägde rum 2024 och bestod av både digitala och fysiska träffar, två av varje, samt en inledande halvdag för chefer. Den här omgången avslutades med workshops och övningar i samtal, scennärvaro och värdskap i vackra Vadstena ett par disiga dagar i oktober.

Sammanlagt har nu ett 60-tal biblioteksmedarbetare från fyra regioner genomgått utbildningen. Från Blekinge och Kronoberg har nitton biblioteksmedarbetare från Växjö, Karlshamn, Markaryd, Olofström, Karlskrona, Älmhult, Ronneby och Alvesta deltagit.

Maria Thenor.

Jonathan Hinn på Växjö bibliotek och Maria Thenor på Karlshamns bibliotek gick utbildningen i strategisk programverksamhet under 2024.

Jonathan, lärde du dig något som överraskade dig?

- Ja, jag blev överraskad att där fanns så pass mycket kunskap om programverksamhet specifikt för bibliotek, när man jobbar med det för sig själv så är det lätt att tro att allt man gör är för första gången, just för att där inte finns någon information att finna.

Har du gjort något annorlunda efter utbildningen i ditt arbete med program?

- I den programgrupp jag jobbar i så arbetar vi nu med de modellerna som jag lärde mig under utbildningen, både för att planera men även för att utvärdera, det är ett stående inslag på våra möten.

Jonathan Hinn.

Vad var mest givande för dig i utbildningen?

Det mest givande, skulle jag säga, var möjligheten att nätverka och träffa andra med samma arbetsuppgifter som mig, hur de hanterade liknande uppgifter, men sen även det teoretiska modellerna och såklart att öva för författarsamtal med proffs.

Fick du med dig något, stort eller smått, som du vill tipsa andra kollegor om?

- Att arbeta strategiskt för att täcka in alla besökare i programverksamheten kan vara rätt ögonöppnande.

Maria, lärde du dig något som överraskade dig?

Jag fick med mig väldigt mycket kring kommunikation, nya tankar och konkreta förslag kring hur vi kan nå ut med all fantastisk verksamhet som anordnas. Det hade jag inte förväntat mig, men hade verkligen stort behov av. Särskilt som jag ansvarar för både vår programverksamhet och vår kommunikation på Bibliotek & kultur i Karlshamn.

Har du gjort något annorlunda efter utbildningen i ditt arbete med program?

Jag har vågat ta ut svängarna mer tror jag, tänka lite fler varv och lite längre utanför den så kallade boxen. Vi har fördjupat redan existerande samarbeten, men också tagit kontakt med ett par nya möjliga samarbetspartners. Metoden att ”ta sig en gisslan” som Loredana Jelmini lanserade är något som verkligen satte sig i huvudet. Vilka möjliga ”gisslan” vi har i vår närhet som kan hjälpa oss nå nya människor?

Vad var mest givande för dig i utbildningen?

Att träffa andra som arbetar med samma saker, stöta och blöta frågor, knyta kontakter är oerhört värdefullt. Att dela idéer och metoder, framgångar och misslyckanden. De fysiska träffarna har varit helt fantastiska från början till slut.

Fick du med dig något, stort eller smått, som du vill tipsa andra kollegor om?

”Allt kommunicerar alltid”. Ha i bakhuvudet att allt allt allt vi gör – och inte gör – kommunicerar, skickar signaler. Just det kom också från Loredana Jelmini, men gick hand i hand med Jan Gunnarssons föreläsning om värdskapet. Att läsa på och uppvärdera vikten av bemötande och värdskap. Något vi ofta intuitivt redan är duktiga på, men såklart kan bli mer medvetna om. Och kanske mer självsäkra kring.

 

Utbildning i strategisk programverksamhet

- Utbildningen har finansierats av medel från Kulturrådet och från de arrangerande regionbiblioteken.

- Efter den första omgången startade BiBK hösten 2022 ett nätverk i Kronoberg och Blekinge med fokus på programverksamhet. Vi arrangerar två träffar per termin, en fysisk och en digital. Alla intresserade är välkomna att delta på dessa.

Innehållet i utbildning i strategisk programverksamhet 2024:

Träff 1
- Biblioteket som stark demokratisk arena. Med Loredana Jelmini, marknadskommunikatör och utbildare.
- Bibliotek för alla på lika villkor. Med Hanna Gerdes, människorättsjurist.

Träff 2
- Juridik, avtal och ekonomi med Mats Möller, utbildare inom ekonomi i kultursektorn.
- Samverkan med (lokal-) samhället med Lisa Ångman, bibliotekschef i Ljusdal.

Träff 3
- Kommunikation, marknadsföring, uppföljning och utvärdering med Loredana Jelmini.

Träff 4
- Värdskap, publikens perspektiv, samtalsledning, moderatorsrollen och att själv möta publiken. Med Jan Gunnarsson, expert på värdskap. Johanna Lundin, samtalsledare och läsfrämjare. Pontus Plaenge skådespelare och regissör och Andreas Lindal retorikexpert.