Hej bibliotekschef!

Vad händer på biblioteken? Vem är man om man är bibliotekschef? Vad är viktigt för chefen? Läs vad bibliotekscheferna i Alvesta och Älmhult tänker.

Hej ny bibliotekschef Kristina Folkesson, Alvesta bibliotek.

Hur länge har du varit bibliotekschef i Alvesta och vad har du gjort tidigare?

Sedan 1 juni i år. Jag har jobbat som bibliotekarie i ganska många år, de senaste åren som samordnare på biblioteken i Alvesta kommun.

Vad gjorde att du valde att ta dig an uppdraget?

Jag ville vara med och påverka verksamheten, samt vara med och bidra till att människor trivs och utvecklas i sitt jobb. Det fanns ett behov bland medarbetarna av en mer verksamhetsnära chef, och det är jag (har fortfarande pass och huvudansvar för webben).

Har du något att säga för att peppa den som går i bibliotekschefsfunderingar?

Nej, jag kan inte råda någon. För min del handlar mycket om att utvecklas i jobbet, lära sig nya saker och få nya arbetsuppgifter, och att inte "stanna av", men det behöver man ju inte nödvändigtvis bli chef för att uppnå.

Vad är Alvesta biblioteks styrkor som du ser det?

Vi har en fantastisk personal. Kulturen hos oss är prestigelös och kreativ, vi har högt i tak, och roligt.

Berätta om något som ni har på gång just nu.

Vi håller på att jobba mot större likvärdighet när det gäller service och utbud på våra bibliotek. Vi har haft en del pensionsavgångar och en del ny personal har börjat, så just nu håller vi på att lära känna varandra och hitta gemensamma arbetssätt.

Vem är du när du inte är på jobbet?

Jag är en allmänt konst- och kulturintresserad person som bor på min släktgård vid sjön Åsnen i södra delen av Alvesta kommun. Jag har en utbildningsbakgrund inom formgivning och textil att "falla tillbaka på" när jag behöver koppla av och göra saker med händerna.

Hej bibliotekschef Helena Strömqvist, Älmhults bibliotek.

Vi på BiBK känner dig som en engagerad person som alltid har en genomtänkt åsikt, hur skulle dina kollegor beskriva dig tror du och hur länge har du varit bibliotekschef i Älmhult?

Jag har varit i Älmhult i fyra år och här finns ett motiverat team av bibliotekarier som arbetar tätt tillsammans för att utveckla biblioteket. Vi vill att biblioteket ska vara en trivsam och inspirerande plats där alla känner sig välkomna. Det är roligt varje dag.

Jag tror att jag uppfattas både som en engagerad, inkännande och snäll person. Med åldern, ha ha, tycker jag att det blivit lättare att släppa taget, lyssna in och samtidigt ha välgrundade uppfattningar om vad som är bra och vad jag vill.

Vad är typiskt för just Älmhults kommuns folkbiblioteksförutsättningar?

Älmhult präglas på många sätt av den stora arbetsgivaren IKEA. Här bor människor från olika delar av världen, utbildningsnivån är relativt hög och många har ett stort kulturintresse. Vi jobbar aktivt med samlingarna och vårt kulturprogram för att möta upp förväntningarna från läsande invånare och besökare. Folkbiblioteket har höga låne- och besökstal.

Älmhult har också många föreningar och ett aktivt civilsamhälle som vi samarbetar med så mycket vi kan. Vi har bland annat två uppskattade samtalscirklar med existentiellt tema med många deltagare och som leds av Älmhultsbor. Tillsammans med Naturskyddsföreningen har vi föreläsningar och samtal kring en hållbar värld under rubriken "Grön onsdag".

Många kommer till oss för att göra utskrifter och låna datorer, för språkkafé, lån av kurslitteratur och lugna studieplatser. På eftermiddagarna har vi ett stort antal barn och unga som kommer till oss för en aktivitet på vägen hem efter skolan.

Vad håller ni på med på biblioteket just nu?

Just nu har vi många barn i årskurs fyra som klassvis besöker Professor Hjärnstråle på biblioteket. Aktiviteten är en del av vårt systematiska läsfrämjande för att få 10-åringarna att lära känna biblioteket och inspirera dem till läsning. Alla får med sig en bok hem. Vi förbereder så klart läslovsaktiviteterna. Under "Bibblan After Dark" stänger och släcker vi biblioteket redan kl. 18 och barnen bjuds in att höra rysliga historier mellan bokhyllorna.

Kommande vecka har vi ett lokalhistoriskt föredrag om Älmhult under efterkrigstiden och veckan därpå kommer författaren Frida Skybäck. Båda programpunkterna drar många besökare. Nytt för i höst är Öppen scen dit man kan komma och läsa upp en text för publik som man författat.

Vi har också ett pågående samarbete med kommunens arbetsmarknadsenhet som träffar och utbildar sina klienter hos oss. Vi berättar om folkbibliotekets resurser och håller läsecirklar för gruppen så att de får möjlighet att förbättra sin svenska. Det kan vara svårt för ett folkbibliotek att nå människor med annat modersmål än svenska annat än genom SFI. Samarbetet med arbetsmarknadsenheten ger oss direktkontakt som vi upplever som mycket positiv.

Om du fick förändra en enda sak precis som du ville någonstans i biblioteksekologin i Sverige (och det fick kosta vad som helst) vad skulle du då göra?

Jag önskar att folkbiblioteken fick tillbaka stöd genom Stärkta bibliotek. Jag tror stödet har betytt mycket för folkbibliotek i mindre kommuner vars budget sällan ger utrymme för utveckling och förnyelse på ett mer genomgripande sätt. Det ha varit bra att kunna förändra och utveckla biblioteket utifrån lokala behov, inte politiska beslut. Riktade kulturstöd som kommer uppifrån ligger inte alltid rätt i tiden för ett litet folkbibliotek med utsatt ekonomi och få medarbetare. De hårda ekonomiska tiderna märks. Mediabudgeten äts successivt upp, studieplatser och språkkaféer är fullbelagda, det är kö till skrivaren och barnen drar runt bland bokhyllorna på eftermiddagarna. Det är i sådana tider som biblioteken verkligen kan göra skillnad; en vänlig plats med ett litteratur- och kulturutbud, där man skriva ut, låna wifi, studera eller bara få en lugn stund. Ska folkbiblioteken fortsatt vara attraktiva för sina invånare måste vi kontinuerligt utveckla platsen och utbudet. Det tar tid och kostar pengar.

montagebild två kvinnor som tittar in i kameran