De får åka till Alltidhult

Av 16 sökande från när och fjärran har juryn valt ut följande välmeriterade stipendiater som får komma till Harry Martinsons gamla skola i Alltidhult 2021:

Maiping Chen – helt enig jury direkt! Maiping har översatt Harry Martinson tidigare, bl a Aniara, Nässlorna blomma och Tre knivar från Wei. Han har fått Klockrikestipendium och är medlem i HarryMartinson-sällskapet. Han vill använda tiden i Alltidhult till att översätta flera av Harrys dikter som ska ingå i en diktsamling om svensk poesi.

Ida Andersén – Mest känd för allmänheten med romanen ”I oxögat” men skriver också mycket poesi. Hon har många kopplingar till Martinsons tematik och känner med stigande ålder ett behov av att ta avstånd till moderniteter och ”den teknologiska grottekvarn vi befinner oss i” . Hon är aktiv i Harry Martinson-sällskapet och vill använda tiden i Alltidhult till att skriva på uppföljaren på ”I oxögat” - om den förste och nästan ende svenske glasblåsaren i Kosta på 1700-talet, Johan Berg.

Henrik Nilsson –  Författare, litteraturskribent och översättare som inspirerats av Harry Martinson att se mer av världen och att upptäcka naturen. Han medverkar i radions ”Obs” samt ”Tankar för dagen” i P1 samt skriver regelbundet i tidskrifter som Axess och Karavan.

På samma sätt som grästuvan var en utsikt mot kosmos hos Martinson, definierade Torga en gång det universella som "det lokala utan väggar". Kanske är det därför hans land bortom bergen så lätt uppfattas som vårt. (ur Den strävsamma ljungen av Henrik Nilsson)

Han har gett ut tre diktsamlingar på svenska samt deltagit i många poesifestivaler i den spansktalande världen. Just nu översätter han den portugisiske diktaren Fernando Pessoa och vill göra detta färdigt i Alltidhult.