Cecilia Rihs ger ut tre titlar nu och snart kommer ytterligare två.

INTERVJU. Grattis Cecilia till alla boksläpp! Tre böcker är klara och ytterligare två är på gång.

Hur kommer det sig att du ger ut så många titlar under så kort period? När förlaget antog manuset ”De vilda och den magiska cykeln” ville de att jag skulle skriva fler delar så att det blev en serie. Därför färdigställde jag tre manus och illustratören gjorde alla böckernas illustrationer klara innan första boken skulle släppas. Tanken är att läsare som hittar en bok de gillar inte ska behöva vänta allt för länge på nästa, annars finns risken att boken glöms och suget mattas.

Vad handlar bokserien om?
Den handlar om kompisarna April och Kian som gärna utmanar varandra i att sätta modighetsrekord. Möjligheterna till det blir många då April en dag får en begagnad cykel som kan flyga. Eller snarare: den är bra på att flyga loopar och på att kraschlanda. Cykeln kan även förvandla sig till en talande låda och ger April och Kian ett nästan omöjligt räddningsuppdrag…

Kan du berätta om samarbetet med illustratören av böckerna?
Var det förlaget eller du som hittade henne?
Jag och redaktören letade illustratör på nätet och vi blev båda förtjusta i Anna Westins arbeten. Hon gör så färgsprakande illustrationer och vi kände att hon kunde förmedla farten och humorn i manusen. Först gjorde vi karaktärsskisser så att Anna, jag och redaktören var överens om uttryck och utseende för varje karaktär. Sedan tog Anna fram skisser till alla illustrationerna och när sedan bilderna var färdiga och godkända lades de in i layouten. Anna driver sin verksamhet i Stockholm och förutom att hon har illustrerat en lång rad barnböcker har hon även skapat Sveriges Radios julkalender 2014 och karaktären Kapten Reko på Skansen.

Hur länge har du samarbetat med Olika förlag?
Sedan 2010, tror jag, då berättelser om Mormor & Morfar blev till en bilderbok om tre kapitel.

Har du gett ut något på andra förlag också?
Nej inte än, men ska snart. Har fått två manus antagna på ett annat förlag. Utgivningsplanen är inte klar än, men det kan bli åtminstone ett släpp där i år.

Har du gett ut på annat sätt också? Hybridförlag, egenutgivning?
Nej, det har inte varit aktuellt.

Hur når du ut till läsare och bokköpare under pandemin?
Förra året var det stiltje. Då hade jag mest fokus på att skriva. Men tidigt i våras spelade Ronneby Bibliotek in videofilmer med mig som låg ute för allmänheten under Berättarkraftveckan. I övrigt förlitar jag mig mycket på förlagets marknadsföring.

Hur gör du under mer normala omständigheter?
En samvetsfråga. Jag borde verkligen bli bättre på den här biten – det gäller inte bara under pandemin. Jag borde till exempel bli mer aktiv på sociala medier. Har även fått en del förfrågningar om författarbesök så det kommer jag satsa mer på.

Vad har du mer skrivit i för genrer?
Har skrivit inom humor, äventyr och spänning och magisk realism.

Är du författare på heltid?
Inte riktigt. Är även copywriter och frilansskribent, men författarskapet har tagit över allt mer.

Vad är ditt bästa tips för att få kontakt med ett förlag?
Att vända sig till rätt förlag. Undersök vilka böcker de har gett ut. Läs på deras kontaktsida vilka manus de eftersöker. Kika på vilka signaler de ger på sociala medier osv. Och var tydlig med vad du vill med ditt manus.

Författaren Cecilia Rihs utomhus porträtt skrattar mot kameran.
Tre bokomslag i serien De vilda av Cecilia Rihs