Per Nilsson tilldelas stort pris

Per Nilsson tilldelas Ingvar Lundbergpriset på 100 000 kronor från Natur & Kultur.

Per Nilsson tilldelas Ingvar Lundbergpriset på 100 000 kronor för att han genom sitt engagerade arbete har gett barn och unga oumbärlig förståelse för hur läsning kan hjälpa oss att förstå oss själva, andra människor och det samhälle som omger oss.

Per Nilsson är en våra mest produktiva och hyllade författare. Han bor i Sölvesborg och var senast aktuell genom Region Blekinges nyinstiftade Hjärtans fröjd-priset till årets ungdomsbok som delades ut för första gången i mars i år till författaren Tamara Mivelli.

Om att få Ingvar Lundbergpriset säger Per Nilsson:
– Priset gör mig innerligt glad och stolt. Fastän jag besökt skolklasser i över trettio år gläds jag fortfarande över mötena och samtalen med barn och unga. Och jag har saknat de samtalen under det dryga år som gått, när endast digitala klassbesök varit möjliga. Författarbesöken gör mig också ofta påmind om att barn- och ungdomslitteraturen är viktig, kanske viktigare än någonsin.

Juryns motivering:
Per Nilsson tilldelas Ingvar Lundbergpriset 2021 för sitt mångåriga och engagerade arbete med att inspirera unga till litteraturen och läsglädjen. Han är en av Sveriges mest omtyckta, lästa och kritikerhyllade barn- och ungdomsförfattare men har också parallellt med sin långa karriär arbetat intensivt med olika typer av läsfrämjande arbete. Han har besökt många skolor över hela Sverige där han gått i dialog med eleverna om sina egna böcker och adresserat vår tids angelägna och brännande frågor. Genom textsamtal och praktisk textanalys har han ökat elevernas läslust och gett dem oumbärlig förståelse för hur läsning kan hjälpa oss att förstå oss själva, andra människor och det samhälle som omger oss.

Ingvar Lundbergpriset är instiftat till minne av Ingvar Lundberg, professor i psykologi och en internationellt erkänd forskare inom läs- och skrivutveckling och dyslexi. Stiftelsen Natur & Kultur delar årligen ut priset till en person som har gjort avgörande insatser för att främja kunskap om läs- och skrivinlärning, utvecklat metoder för att undervisa barn i läsning eller som på annat sätt stimulerat barns läsande.

Författaren Per Nilsson, porträtt, tittar in i kameran.