Skrivyta Syd

Unikt konstnärligt utvecklingsprogram för skönlitterära författare startar.

Under ett år kommer sex författare att få en unik möjlighet att utveckla sitt konstnärliga skrivande genom att delta i en skräddarsydd utbildning.

– Skrivyta Syd är en spetsutbildning där varje plats skräddarsys utifrån deltagarens behov, säger Peter Nyberg, Region Jönköping. Därför finns bara en plats i varje län, så sammantaget kommer det första programåret att ha sex deltagare. Vi hoppas att programmet med tiden ska skapa en intellektuell miljö och personliga nätverk för författare i Sydsverige som gör att de stannar kvar och utvecklar sina författarskap här istället för att söka sig till Stockholm.

Under året sker sex möten som har olika längd. Tanken är att deltagarna ska ha andra jobb under tiden de deltar i Skrivyta Syd.

– Vi kommer att sätta samman en konstnärlig jury med professionella yrkesmän som bedömer de inkomna ansökningarna och väljer ut vilka sex som får chansen att vara med, säger Anna Mellergård, regional litteraturutvecklare vid Litteraturnod Vimmerby i Kalmar län.

Satsningen är en del i Regionsamverkan Sydsveriges arbete för att stärka litteraturen som konstform och grundar sig i vad de fem litteraturutvecklarna i länen har lyssnat in hos författare i början av sin karriär och studenter som har tagit sin masterexamen i kreativt skrivande.

I Regionsamverkan Syd ingår regionerna Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Skåne.

Här söker du till programmet Skrivyta Syd Länk till annan webbplats..

För mer information kontakta Pia Redin pia.redin@regionblekinge.se


Skrivblock och hopskrynklat papper.