Stötta din lokala författare

Är allt inställt? Boken är inte det

Passa på och läs författarna som lever och skriver nära dig. En bok tar dig bort från karantänen och in i oändligt många andra världar. Genom kampanjen Stötta din lokala författare – läs närodlat påminner vi dig om berättelserna som skrivs här.

En annan anledning att #stöttadinlokalaförfattare är att författare tillhör den grupp kulturarbetare som drabbas hårt av coronavirusets konsekvenser i form av inställda arrangemang. Framträdanden är ofta författares största inkomstkälla. Så ge dig själv en upplevelse samtidigt som du visar en lokal kulturarbetare lite handfast uppskattning. Köp en lokal bok. Stötta din lokala författare. Gå till din lokala bokhandel, de brukar kunna beställa hem det mesta. Deras fortlevnad är avgörande för både läsare och författare.

Litteratur i Blekinge Kronoberg kommer löpande att presentera lokala författare, böcker de skrivit och länkar till inköpsställen.

Therese Bernhardt älskar grammatik

Usch för grammatik, säger du.
Det som är så kul, säger jag, som alltid gillat grammatiska strukturer och är författare till tre läroböcker utgivna vid Hueber Verlag i München.

Sprachkurs Schwedisch är en nybörjarkurs för tysktalande som snabbt och intensivt vill skaffa sig baskunskaper i svenska. Huvudkaraktärer i dialogtexterna är familjen Müller, som såklart gör en avstickare till min födelsestad Växjö under sin Sverigesemester 😊.

I Kurzgrammatik Schwedisch ligger fokus på språktillämpning. Viktiga grammatikregler belyses med exempel hämtade ur vardagsspråket, där jag lyfter fram sådant som jag efter många års svenskundervisning i Tyskland vet brukar vålla problem för just tysktalande. Alla svenska meningar har tysk översättning, så den här grammatiken fungerar både som uppslagsverk och övningsbok och används flitigt inom vuxenutbildningen, vid högskolor och för självstudier.

Grund- und Aufbauwortschatz Schwedisch är en ordbok med tvåspråkig layout och indelning i temakapitel för systematisk glosträning.

Har du några tyska vänner eller kanske sommarstugegrannar som vill lära sig svenska får du gärna tipsa dem om mina böcker. De finns att köpa via förlagets hemsida https://shop.hueber.de/de/kurzgrammatik-schwedisch.html, adlibris.se, bokus.se och kan också beställas i den lokala bokhandeln.
Har du tyska som modersmål och vill lära dig ännu mer svenska? Då tycker jag du ska kolla in min hemsida!
När jag inte skriver läroböcker eller undervisar – numera digitalt – i svenska, jobbar jag som översättare. Dessutom skriver jag krönikor och andra texter om bland annat språkinlärning. Just nu jobbar jag på en berättelsesamling om livet med ena foten i Småland och den andra i nordtyska Stormarn, inte minst i pandemitider. Blev du nyfiken? Mer info kommer snart på min hemsida.
Kontakt:
info@Svenska-i-Stormarn.de
www.Svenska-i-Stormarn.de Länk till annan webbplats.

Akademibokhandeln i Karlskrona

Vi är Blekinges enda Akademibokhandel och är stolta över att visa upp vår nyrenoverade och fantastiska butik belägen i ett av Karlskronas mysigaste område. Vi säljer lokala böcker och anordnar mer än gärna evenemang tillsammans med författare. Vi som arbetar i butiken har stort litteraturintresse och värnar varmt om våra kunder och vår butik.

Vi ser fram emot en mängd härliga möten hos oss.

Med vänlig hälsning, Linda med personal

Uffe Enoksson x 4

FINGERAVTRYCKARE
Ett hus. Två personer. Rum som kröks runt ett minne. Hon genomsöker sitt liv, söker stillhet men finner endast lugn. Han griper efter sitt och finner närhet till det som varit.

TIDSFÖRDRIVNINGEN
Tidsfördrivningen skildrar den kronologiska tidens kapitulation inför tidens intensitet. Tidpunkter, händelser och personer ur historien sammanförs och utforskar gränserna för det möjliga. Berättelserna om hur tid kan fördrivas leder in i författarens eget liv där historiens möten mellan människor och vålnader strålar samman på den småländska landsbygden.

DEN SISTA BERÄTTELSEN OM JUDAS
Det är varmt och stilla. Skogen står tät. Tre män möts i en stuga vid havet. De har svårt att komma överens och undviker varandra. Men en sak har de gemensamt och första natten ger de sig tillsammans ut i skogen.

Jag har även skrivit facklitteratur, krönikor och forskningsartiklar. Främst om tidens roll i samhällsutvecklingen.
Beställ gärna eller hör av dig på mejladress: Uffe.enokson@lnu.se
https://www.bokus.com/bok/9789175179889/fingeravtryckare/ Länk till annan webbplats.

Idrottsplatsen i våra hjärtan av Mats Tallkvist

Sverige har en unik, kulturell skatt i form av gamla idrottsplatser som fortfarande är i bruk. Många av dessa har en historia som sträcker sig tillbaka till början av 1900-talet. Idrottsplatser har ofta varit och är en naturlig samlingsplats i lokalsamhället.

Boken handlar om dessa idrottsplatser folkliga och väl använda både i glesbygd och storstad. Tillsammans har författarna rest land och rike runt i sann Nils Holgerssonanda under två år på spaning efter genuina idrottsplatser. I boken redovisas historik, evenemang, publikrekord och udda händelser. Författarna återger anekdoter berättade av vaktmästare, ledare och andra eldsjälar. Närmare 300 idrottsplatser skildras landskapsvis i ord och bild och delas in i tre grupper. En boll – en anmärkningsvärd idrottsplats i sin omgivning. Två bollar – utomordentlig historia värd en omväg. Tre bollar – exceptionell historia värd en egen resa.

En dröm som jag haft i flera år sen jag började med mitt intresse för idrottsplatsnostalgi är att få ge ut en bok i ämnet. Efter att flera år bara låtit det vara en dröm så fick jag ett telefonsamtal i november 2014 från f.d. landslagsspelaren Ronald Åman och K-spanaren Göran Willis. Boken kom ut hösten 2016.

Idrottsplatsen i våra hjärtan finns till försäljning i min webshop https://www.idrottsplats.se/catalog/products Länk till annan webbplats. eller via mail: mats@idrotttsplats.se.
Kolla också med din lokala bokhandel.

Lotta Hellström: Vida på Planetgatan

Det där med att ha eller inte ha kompisar … Det där med att vara vänner eller ovänner … Hur och vad är en kompis? Antingen en är liten eller stor är vänskap något alla funderar på.

Flickan Vida i Kompisjakten har flyttat till en lägenhet med sin pappa. Huset är gammalt och där bor inga barn. I sandlådan på gården finns bara kattbajs och under gungorna växer gräset högt. Vida ger sig ut på en kompisjakt som går lite sisådär och resultatet är oväntat för alla inblandade … Kompisjakten är en kapitelbok för både stora och små, att läsas tyst på egen hand eller högt tillsammans. Linda Weilands underfundiga illustrationer ger uttryck för bokens finurligheter. Kompisjakten är Lotta Hellströms debutbok. Det är den inledande delen av en serie om Vida på Planetgatan. Lotta har tidigare medverkat i en rad antologier, bland annat tillsammans med illustratören Linda Weiland i De magiska 29 samt Sniffa på siffror.

Lotta Hellström bor i Oskarshamn och förutom att skriva arbetar hon som lärare för årskurs 1–3 på Rödsleskolan.

Böckerna finns i internetbokhandlar och på förlaget. Och du kan alltid beställa från din lokala bokhandel.

http://www.underthekite.se/V-RA-BOeCKER/ Länk till annan webbplats.

https://www.adlibris.com/se/bok/kompisjakten-9789198525052 Länk till annan webbplats.

https://www.bokus.com/bok/9789198525052/kompisjakten/#customer-reviews Länk till annan webbplats.

Här ses ett urval av antologier som Lotta medverkat i: https://www.adlibris.com/se/sok?filter=author%3ALotta%20Hellström Länk till annan webbplats.


Åsa Oxenmyr skriver för unga läsare

Kevins (h)järnvilja är min senaste bok och den gavs ut i början av året, men på grund av Corona har releasefesten för boken skjutits på framtiden.

Kevin älskar att åka sparkcykel, men ännu hellre skulle han vilja ha en BMX. Kevin har bestämt sig för att spara ihop pengar till en cykel trots mammas tvivel och oro. Samtidigt har hans omgivning märkt att han ibland inte hör och att han tappar saker. Kan det bero på någon sjukdom? Kan det vara epilepsi? Men det ska i så fall inte få sätta stopp för hans dröm om en BMX!

Boken är utgiven på Idus förlag och kan bland annat köpas på förlagets sida: http://www.idusforlag.se/kevins_hjarnvilja Länk till annan webbplats.

Mina tidigare böcker är utgivna av Rabén & Sjögren och går att beställa direkt från mig: asa.oxenmyr@gmail.com.

De vänder sig till nybörjarläsarna och handlar om innebandy. En faktabok om innebandy för barn har jag också skrivit.

Kolla också med din lokala bokhandel!


Malin Wendel x 3

Malin Wendel skriver ”ord som vill ut”.

Vad passar du som? (2019) är en barnbok för åldrarna 0-8. Den vill uppmuntra till att följa ditt hjärtas röst och inte låta dig begränsas. Lättläst text och färgglada bilder, illustrationer av Veronica Adelsgård. Den skojar med många av våra fördomar och ordspråk vilket kan flirta med den vuxne medläsarens humor och reflektion.

Vuxenboken Ord bara för dig (2018) är 52 fristående uppslag för din personliga resa. Nära texter som vill stötta, peppa och inspirera dig till insikt och växande. Orden ackompanjeras av vibrerande bilder av Frida Panoussis.

Debutboken Hoppas att jag inte råkar döda dig (2017) är en roman om psykisk ohälsa ur ett inifrån perspektiv. Historien bygger på intervjuer med huvudpersonen Malin Ovesson och verkliga utdrag ur journalanteckningar.

Beställ signerade exemplar direkt av Malin på www.kollkonsult.se Länk till annan webbplats. eller från nätbokhandlare t ex https://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?ac_used=no&search_word=malin+wendel Länk till annan webbplats. - eller från din lokala bokhandel.


Det kom för mig i en hast – historien om barnamörderskan Ingeborg Andersson av Maria Bouroncle

Maria Bouroncle snubblade över en nedtystad familjetragedi – att hennes mormors syster dränkte sina tre barn. Maria blev besatt av att försöka förstå gammalmostern, som hon mindes väl från sin barndom, och började en lång resa bland arkiv, släktingar och olika skrivmetoder för att skapa en berättelse av det hon hittat. Resultatet: debutromanen Det kom för mig i en hast – historien om barnamörderskan Ingeborg Andersson som utspelas på Växjö kvinnofängelse.

Maria Bouroncle är efter en lång karriär med internationellt biståndsarbete i Helsingfors, Köpenhamn och Washington DC sedan ett år tillbaka i Sverige som författare på heltid.

För mer information: www.mariabouronle.com

Köp boken här: https://www.bokus.com/bok/9788726109306/det-kom-for-mig-i-en-hast-historien-om-barnamorderskan-ingeborg-andersson/ Länk till annan webbplats. - eller hos din lokala bokhandel.


Buster och tjuvarna av Bodil och Johan Ragnarsson

Buster och tjuvarna är en barnbok med färgglada och fantasieggande bilder.

Vi har fått mycket respons från barn i åldrarna 3-10 år. Flera har frågat efter en fortsättning och vi lovar, den kommer!

Buster bor i den lilla byn Kull i Småland. Han kom till byn 1973. Han var begagnad redan då. Busters bästa kompis är katten Sara. Buster och Sara håller till på logen i den röda ladugården. Ibland kommer Herman och kör ut med Buster till jobb i skogen eller på åkrarna. Herman och Linnea bor i det gula huset. Det är de som äger Buster och Sara är deras katt. Men tjuvarna, var kom de ifrån? Om sanningen ska fram, har det inte varit några tjuvar i Kull. Men ibland har det kommit tjuvar till byar i närheten och det är inte alltid polisen har hunnit fram i tid för att ta fast dem.

Nu är ju detta en saga och då kommer tjuvarna till Kull för att det ska bli lite spännande. Sedan kommer poliserna och tar tjuvarna. Det kanske är det mest osannolika i den här berättelsen!

Köp boken här https://www.cognitoforms.com/UddaApaAB/Buster Länk till annan webbplats. eller beställ den hos din lokala bokhandel!


Det sibiriska äventyret av Louise Kulmala

Louise Kulmala Välijeesiö föddes 1986 och bor i Växjö.

Hon är uppvuxen utanför Kalmar där hon som liten omgavs av djur och natur. Detta har inspirerat henne till en rik fantasi. Louise har alltid älskat alla djur och inspirationskällan till ”Det Sibiriska Äventyret” är hennes katt Rut. Louise målade av sin lilla kisse och satte drakvingar på henne, och vips hade hon skapat en kattdrake!

”Det Sibiriska Äventyret” är en barnbok som med fördel kan läsas som godnattsaga, då varje kapitel är en spännande dag på en magisk resa.

Försäljning: kontakta louise.kulmala@hotmail.com


Torpaborna som vi minns av Kjell Bodensten

Släkt- och hembygdsforskaren Kjell Bodensten har skrivit och kommit ut med en bok på eget förlag.

Bokens titel är ”Torpaborna som vi minns”. En bok om främst människorna och livsbeskrivningarna i Torpa församling i västra Kronobergs län. Boken är i A4-foramt på 254 sidor med mycket bilder på människorna. Omkring 800 personer är omnämnda och redovisade i personregistret med sidhänvisning i slutet av boken. Boken börjar med ett generellt avsnitt om släktforskning. Sedan följer ett kapitel om skolor, affärer och näringsverksamhet. Därefter rikskändisar, näringslivsprofiler, Torpaprofiler och några med tragiska livsöden. Alla med Torpaanknytning. Därefter en del om den egna släkten, föräldrahemmet och till slut den egna historien. Boken vänder sig främst till alla som har någon anknytning till Torpa eller Torpaborna, men den är läsvärd även för andra och författaren delar generöst med sig av sin släkt- och hembygdsforskning. Boken kan tjäna som en god mall för annan beskrivning av släkt och hembygd och som inspiration för andra släktforskare. Den har god disposition, intressanta kompletteringar med tidningsnotiser, utdrag ur handlingar och många fotografier.

Boken kostat 130 kr plus ev. porto och kan beställas direkt av författaren på e-post: kjell.bodensten@gmail.com eller mobil 076-1919414.


Isa och Minigänget av Lotta Hylander

Isa och Minigänget är en rolig bokserie med kapitelböcker för barn cirka 7–12 år, av Lotta Hylander.

Om Minigänget: De fem minishettisarna är roliga, smarta och vänliga avelssto som lever på en gård i Småland. De är alla egna personligheter med olika erfarenheter från livet. Ledarstoet heter Isa och som vilken annan chef som helst, så får hon då och då problem och klurigheter att reda ut tillsammans med sin flock. Det är hästarnas röster som hörs i berättelsen. Varje bok avslutas med en ordlista. I serien om Isa och hennes vänner finns tre böcker utgivna. Den fjärde släpps under sommaren 2020.

Minigängets hemsida Länk till annan webbplats.
Minigängets instagram Länk till annan webbplats.
Böckerna sälj hos bland andra Adlibris Länk till annan webbplats.och hos din lokala bokhandel.


Lisas bok av Marie Torebring

Lisa föds i Karlshamn år 1761. Dotter till en framgångsrik borgare börjar hennes liv i dur. Den ena olyckan efter den andra avbryter familjeidyllen och Lisa kastas abrupt in i en känslomässig avgrund. Hon slutar sitt liv i Karlskrona hos sin morbror som är militär. Lisas bok är en berättelse om överlevnad, trygghet, familj, övergivenhet, makt och sexuella övergrepp.

Boken publicerades år 2019 av MTD, Maries text och design.
Köp boken:
- direkt av författaren 100 kr, mejla: info@designmarie.se
- hos Adlibris eller Bokus
- eller hos din lokala bokhandel.


Hem till Holjekroken av Patric Eghammer

Jag är författare och musiker. Jag skriver främst romaner men även noveller. Ett tydligt motiv i mitt skrivande är att acceptera sig själv och sina förutsättningar. 2009 gav jag ut romanen Lennon i Holjekroken. I vår kom min sjunde skönlitterära bok ut på Ekström & Garay förlag. Boken, som heter Hem till Holjekroken, är inspirerad av Peter Englunds Jag kommer ihåg. Min bok består av 999 minnesfragment från min uppväxt i villaområdet Holjekroken i Olofström i Blekinge. Huvudspåret är den unge pojkens äventyr och upplevelser på väg fram till en tillvaro där musiken får ett allt större utrymme. I bakgrunden finns brukssamhällets nedåtgående kurva från blomstrande framtidstro till avfolkningsstämning. Den större kontexten är Sveriges historia från rekordårens slutfas fram till åttiotalets mitt. “Minnesbilderna är charmigt självupptagna. På ett enkelt språk och med skarp iakttagelseförmåga skildrar författaren en förgången tid utifrån ett barns perspektiv (ur BTJ:s recension).”

Läs mer och köp boken här: https://ekstromgaray.se/portfolio/patric-eghammer/ eghammer.se Länk till annan webbplats. eller hos din lokala bokhandel.


Ett myteri inifrån av Tommy Jeansson

”På håll ser man havet piska upp kraftfulla vågor mot land, man kanske skulle ha sett vitsippor, gullvivor, som det stora snötäcket trycker ner och döljer. Jag ryckte till i mina drömmar och kom på att jag också varit som ett ””snötäcke, ett snötäcke som jag burit och som jag dragit över mig när jag försökt trycka bort eller dölja ett dålig mående. Mitt upp i mitt senaste samtal med min psykolog sa han plötsligt … ”varför hörde du inte av dig när du kände att du började må dåligt igen?”. Ja varför gjorde jag inte det, jag har inget bra svar på det själv. Ola Magnells Nya perspektiv spelades på radion, en snutt av texten ”när du rusat blint och hamnat på din akter” snappade jag upp. Klart som korvspad så var det nya perspektiv jag behövde, jag behövde få distans, vidga mina vyer och låta tiden gå, läka mina sår.”

Finns på Adlibris.se, Bokus mfl. Säljs som häftad bok, samt E-bok. Går också att beställa vi mig på tommy.jeansson@gmail.com. Och kolla med din lokala bokhandel.


Prosa, poesi och hund av Tina K Persson

"Livet i all enkelhet" är en existentiell roman med en del idéstoff i botten. Vad är en människa? Var kommer vi ifrån? Har vi någon "vägledare med oss"? Sådant leker jag med här i en både humoristisk och allvarlig bok.
Livet i all enkelhet beställs via Adlibris, Bokus eller Akademibokhandeln eller av din lokala bokhandel.

Diktsamling: Till Nattens Gudinna, Sånger från en sjunkande kontinent. En undersökande diktsamling från urtid till nutid. Aktuell på så sätt att den tar upp ekonomisk kris, grekisk mytologi och mänsklig sårbarhet.
Beställs via: freja@mac.com. Pris 100 kronor.

”Högläsning för hundar”: Kul och vacker bok, fundersam och rolig med illustrationer av mig, slut i bokhandlar men finns som liten restupplaga hos mig. Pris: 100 kronor. Beställes på mail: freja@mac.com


Fakta och fiktion om kvinnoliv i Blekinge

Nya smittsamma sjukdomar har alltid varit ett mot människors liv och hälsa. Våren 2020 gäller det corona. På 1800-talet spred koleran skräck i Sverige och i Mörrum utsågs fattiga pigor och änkor till sjukvakterskor som skulle ta hand om dem som blev sjuka. Inga i boken ”Sjukvakterskan” är en av dem. En röd tråd i boken är hennes föreställningar om och fruktan för sjukdomen. En annan är vänskapen och solidariteten med andra unga kvinnor.

Inga återkommer i novellen ”Kvinnans lott” som inleder novellsamlingen ”Uppväxtår i Blekinge”. Bokens innehåll sträcker sig från 1850-talet till nutid. Tyngdpunkten ligger på 1950-talet och hur det är att som flicka eller ung kvinna bo på landsbygden – en trygg miljö men där också det sociala trycket är viktigt och ofta strängt. En berättelse skiljer sig från de övriga. Den handlar om en ung Mörrumsbo som 1937 gav sig iväg som frivillig till Spanien för att kämpa på folkfrontens sida i spanska inbördeskriget. Den bygger på verkliga händelser och dokument.

Gudrun Winfridsson är uppvuxen i Mörrum. År 2009 debuterade hon med "Döden på Verket”. Böckerna säljs bl.a. via adlibris.com och bokus.com och hos din lokala bokhandel. Mer information finns på www.winfridsson.se


Böcker om barnkonventionen av Susann Swärd

Rätt lätt 1 & 2 – om barnets rättigheter lyfter fram barnets rättigheter i deras vardag. De knyter ihop barnets rättigheter med för-/skolans värdegrund och läroplan. De handlar dels om vad rättigheterna innebär för varje barn, dels om barnens gemensamma ansvar för varandras rättigheter. Frågor runt rättigheterna bjuder in till reflekterande diskussion. Rätt lätt 1 finns även på arabiska och somaliska.

Barnkonventionen i praktisk tillämpning inom förskolan och skolan förklarar hur barnkonventionen ska implementeras från förskolan till gymnasieskolan.

Barnkonventionen i praktisk tillämpning för socialtjänsten bidrar till en ökad förståelse för hur barnkonventionen kan förverkligas inom socialtjänsten.

Handbok för socialsekreterare – Om barnrättsperspektivet från förhandsbedömning till avslutad utredning innehåller praktiska och handfasta tips på hur barnkonventionen kan användas i utredningar av barns behov av skydd och stöd inom socialtjänsten.

Länk till försäljningsplatsen: www.rattighetsfokus.se Länk till annan webbplats.


Barnbarnsböcker av Ann Carmvall

Mys med barnen och läs en bok! Mina upplevelser med mitt första barnbarn har blivit små roliga berättelser som ni kan känna igen er i. Läs och skratta med era barn och barnbarn.

Erik går hem från förskolan: Erik vill inte alls sova och när han får syn på några hästar i en hage så vill han absolut inte sitta kvar i vagnen. Han kasar sig ner och spänner upp ryggen i en båge. Hur ska det gå för farmor att få hem Erik från förskolan?

Erik och farmor bakar: 'Erik kavlar och kavlar och kavlar.' Kommer Erik kunna få med sig hem några fina pepparkakor som ser ut som pepparkaksformarna farmor har: en bil, en båt , ett flygplan, ett lok, en ängel och en gris ?

Erik leker hos farmor: ‘PLING, säger det varje gång som raden tar slut.’ Vad är det för roligt som Erik hittar på hemma hos farmor när han leker där?

Erik spelar musik: ‘Erik älskar sitt munspel och spelar glatt medan han dansar och rör kroppen efter musiken’. Vilka andra instrument spelar Erik på?

Mejla till ann.carmvall@gmail.com. Böckerna kostar 59 kr/st. Läs som e-bok i appen Böcker (iBooks) i Iphone eller iPad. Beställ här på Adlibris Länk till annan webbplats., Bokus Länk till annan webbplats., eller hos Bokon Länk till annan webbplats..


Nina av Bengt Rålin

Berättelsen om Nina visar på en ung kvinnas öde och liv. Om hur människor i Ninas närhet, inte kan ta till sig hennes hopplösa belägenhet. Nina inleder ett förhållande, med en högt aktad och socialt väl ansedd man. Ett förhållande som till sist blir förödande för henne. Ingen i hennes närhet tycks riktigt tro på det som förmedlas av henne, när hon äntligen tar mod till sig att berätta vad som sker. Av en ren tillfällighet kommer kommissarien Stina in i hennes liv. Stina förstår denna unga kvinnas kamp, men vägen genom den juridiska processen blir komplicerad. Nina sitter ensam och utlämnad. Men kommissarien Stina kan inte riktigt lägga detta fall åt sidan, trots det ansträngda läge som råder under semesterperioden på hennes avdelning.

Ninas historia vill visa på en utsatt kvinnas hopplösa kamp, som så ofta slutar med att kvinnan själv får ta konsekvensen genom omgivningens brist och vilja på förståelse. Samt på de märkliga fördomar som samhället i allmänt besitter, angående högt ansedda medborgare.

Nina finns som tryckt och e-bok och ges ut av Lange Forlag, ett dansk/svenskt förlag med internationell utgivning. Boken finns till försäljning på de flesta ställen men framför allt i vår egna webbutik: https://langeforlag.com/webshop.html. Kolla även hos din lokala bokhandel.


Adam Stormstjärna av Emil Karlsson

Emil Karlsson är författare till bokserien Adam Stormstjärna. Adam Stormstjärna och det förlorade arvet, (2016) är den första delen av serien, utgiven av Lange Forlag. Del 2 i serien förväntas att ges ut under 2021.

När Adams mamma plötsligt dör vänds hela hans värld upp och ned. Han blir tvungen att tillsammans med sin storebror Björn flytta hem till sin farmor på Öland. Efter att ha fått en mystisk ask i arv av sin mor, dras Adam ofrivilligt in i en kamp mellan gott och ont som sträcker sig ända tillbaka till vikingatiden och han inser att hans liv inte alls är vad det verkar vara. Tillsammans med sin bror och Alva – en nyvunnen vän från ön – måste Adam acceptera sitt öde och bege sig in i en värld full av magi och underliga varelser, för att bekämpa ondskan och ta reda på sanningen om hans förlorade arv…

Böckerna om Adam Stormstjärna ges ut av Lange Forlag, ett dansk/svenskt förlag med internationell utgivning och finns till försäljning på de flesta ställen men framför allt i vår egna webbutik: https://langeforlag.com/webshop.html. Kolla också hos din lokala bokhandel.


Emmas nya liv av Anna Alemo

Anna Alemo bor i Lund med man, barn och hundar. Hon är utbildad sjuksköterska men arbetar numera som IT-samordnare. Fritiden spenderar Anna helst i fritidshuset utanför Ronneby. ”Emmas nya liv” är Annas debutroman. Under 2020 kommer uppföljaren ”Emmas livspussel”.

Emmas nya liv (Nicole Publishing, 2019. Ljudbok, Lind & Co hösten 2020)

”Emmas nya liv” är en lättsmält, romantiskt och rolig feelgoodroman. Boken har jämförts med Bridgets Jones dagbok och författaren Anna Alemo har kallats för ”Sveriges Marian Keyes”.

Handling: Emma är nyskild och försöker vänja sig vid varannan vecka-livet med barnen samtidigt som exmannen har flyttat ihop med sin nya, unga kvinna. Emma är något förvirrad och en smula bitter, men fast besluten att få ihop sitt nya liv.

Av en slump träffar Emma den charmige sångaren Peter och frånsett att hon gör bort sig är mötet inte helt oangenämt. Han är dock nästan tio år yngre och inget för henne. Men titta kan hon väl få göra?

Köp boken på adlibris Länk till annan webbplats. eller bokus Länk till annan webbplats. - och kolla först med din lokala bokhandel.


Tidens Älv och Trollens Sjö av Mattias Karlsson och Ingrid Uppström

Detta är sagan om Vilgot. Vilgot räddas från spöken av ljuset från en underlig lykta. Det blir start på ett äventyr där Vilgot möter troll, älvor, vålnader och irrbloss. Ja, och Lyktgubben själv förstås. På ett märkligt vis är alla del i en berättelse om Tidens älv. Någon har byggt en fördämning i älven. Hur kommer det sig? Är det för att stoppa Tiden självt? Följ med så ska du få se!

Tidens älv och Trollens sjö erbjuder rofylld och spännande läsning, passande för barn från 3 - 4 års ålder. Boken är rikt illustrerad med mestadels helsidesuppslag. Berättelsen är väl bearbetad för att kunna intressera även vuxna. I boken vävs flera väsen från vår folktro omsorgsfullt in i en stämningsfull och fantasirik berättelse, och vi får en möjlighet att inte bara möta utan även lära känna dessa väsen.

Både författare och illustratör debuterar med boken men författaren (Mattias) har gedigen erfarenhet av att skapa stämningsfulla miljöer och berättelser från så kallade lajv (levande rollspel) och illustratören (Ingrid) har bland annat utbildning i rekvisita för scenkonst.

Mattias om boken: Berättelsen är skriven för att passa både barn och vuxna. Min förhoppning är att den som läser boken, ung som gammal, ska kunna leva sig in i berättelsen. Sagan har en särskild förmåga att föra olika generationer samman. Den stora utmaningen, för mig, har varit att inte berätta för mycket utan att ge läsaren utrymme för sin fantasi.

Ingrid om boken: Min ambition med bilderna i boken har varit att levandegöra sagan och ge läsarna en känsla av att själva vara med i handlingen.

Boken finns till försäljning på Adlibris, Bokus samt flertalet andra nätbokhandlar, se ex länk för Adlibris Länk till annan webbplats.. Kolla även med din lokala bokhandel!


Makaber av Jim Friberg

Som nybliven pappa försvann jag ett tag från författarscenen. Men nu är jag tillbaka och erbjuder i samband med pandemin min bok Makaber till oslagbart lagertömningspris, 89 kronor för inbunden och 49 för häftad storpocket. Makaber är en tragisk kärleksberättelse om ett vilset, ungt par med stark anknytning till min uppväxtort Svängsta, men även all mark på järnvägarna mellan Karlshamn och Falkenberg. Leverans sker gratis inom Karlshamn kommun, men kan även ordnas om jag har vägarna förbi någon annanstans. Frakt på 60 kronor tillkommer om postleverans är enklaste alternativet.
Ta hand om er.
Köp boken direkt av mig genom att mejla: friberg.jim@protonmail.com


Solveig Olsson-Hultgren: Huset i skogen + barn- och ungdomsböcker

Hösten 2020 utkom min första renodlade “vuxenbok”, spänningsromanen Huset i skogen (Lind & Co) som både pappers-, ljud- och e-bok. Romanen utspelar sig i Småland liksom barn- och ungdomsserien om systrarna Andersson och deras barn/barnbarn (Siden, sammet, trasa, lump + ytterligare 9 delar, Bonnier Carlsen/Opal). Serien sträcker sig över 100 år, 1899-1999 och kan med fördel även läsas av vuxna. Därutöver har jag skrivit barnböckerna Prinsessan och de blå jeansen (Sjöstrands förlag), Himmel och pannkaka! (Raketförlaget) och Bara vara Jennie (Opal). Samtliga barn- och ungdomsböcker finns numera även som e-böcker (Saga Egmont).

Om du vill veta mer om mig och mina böcker, plus få lite personliga tankar runt litteratur, skrivande och författaryrket, så finns jag på Facebook som Solveig Olsson-Hultgren Författare alt. @solveigolssonhultgrenforfattare. Du hittar mig även på Opals och Lind & Co:s hemsida.

Hoppas vi ses och att du vill läsa/lyssna på mina böcker! Finns där böcker finns!


Nästan alla dagar grät jag av Kristine Lorentzson

Nästan alla dagar grät jag är berättelsen om en familj där sonen blir akut inlagd på sjukhus för hjärtsvikt och familjen blir kvar länge, totalt 313 dagar. Dag för dag följer vi familjen på sjukhuset.

Vilka blir de, när de får veta att deras barn är nära att dö i en livshotande hjärtsjukdom? Vad kan de ta in och vad flyter förbi dem? Hur går tankarna för de som tvingas bo länge på ett sjukhus? Vad innebär det att leva och hur nära kan Döden stå utan att ta den man älskar? Berättelsen bygger på en verklig händelse.

Boken finns som inbunden, e-bok och ljudbok på Adlibris.se, Bokus.se, Storytel.se mfl.


Förnedringen av Tinna Lindberg

En elefant kommer lufsande längs den ökända sexgatan Bangla road i det bleka gryningsljuset. På djurets rygg sitter en död, svensk man fastsurrad, naken på underkroppen. »Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter« står det på lappen som är fastnålad på hans tröja - ett citat ur FN.s deklaration om mänskliga rättigheter. Några dagar senare, på svenskarnas favoritö Koh Lanta, hittas ännu en svensk turist, dödad på liknande sätt. Motvilligt kastas Sveriges ambassadör Viktoria Lindh i Bangkok in i den största konsulära utmaningen sedan tsunamikatastrofen. ”Förnedringen” är en spänningsroman som utspelar sig i turistparadiset Thailand och maktens korridorer på Utrikesdepartementet

Tinna (Kristina) Lindberg, född 1973 och uppvuxen i Växjö, är jurist och diplomat på Utrikesdepartementet. Sommaren 2011 anmälde hon sig till skrivarkursen ”Att skriva Krim” på Folkuniversitet i Stockholm och började där skriva på deckarmanuset som skulle bli hennes debut.

Köp boken här Länk till annan webbplats.. Den finns även som ljudbok.