November 2021: Erica Engdahl

Poet, zinemakare, brodös, arrangör...

Vad skriver du?
Jag skriver poesi och gör politiska och personliga zines om saker som depression, utmattning, kroppspositivism, tjockförakt och feminism.

Vad är det bästa med att skriva (/illustrera/översätta/publicera)?
Det är terapi som jag inte behöver betala för.

Vilka är dina största utmaningar?
Att skriva regelbundet och inte ”bara” när inspirationen smäller till. Och att poesi över lag är väldigt svårt att försörja sig på, men det visste jag ju när jag gav mig in på det så det är ingen överraskning.

Om du har någon annan sysselsättning/arbete också, vad är det?
Förutom att jag skriver och uppträder med min poesi så jobbar jag på bibliotek och arrangerar poesiläsningar och VXO Zine Fest. Och så gör jag zines och broderar.

Vad jobbar du med just nu?
Jag förbereder mig inför diverse läsningar och releasefesten för min andra bok, ”Man måste vara frisk för att orka vara sjuk”.

Samarbetar du med någon/några andra?
Inte just nu men jag har en del idéer.

Finns det någon person eller yrkeskategori du skulle vilja jobba med?
Jag tycker om att jobba med bildkonstnärer, bildkonstnären tolkar texten och poeten tolkar bilden, det har jag gjort i projekt tidigare och det har varit jättekul.

Vilket är ditt drömprojekt?
Jag skulle väldigt gärna skriva och uppträda med fler andra poeter. Samarbete har gett mitt skrivande mycket tidigare och det är galet roligt att uppträda tillsammans med andra poeter.

Varför håller du på?
För att det fortfarande är kul, helt enkelt.

Vad är du mest stolt över, hittills, i ditt litteraturskapande?
Vad gäller min estradpoesi är jag nog allra mest stolt över att jag arrangerat så många läsningar som jag gjort under så lång tid och sett så många andra poeter våga ta steget upp på scenen och uppträda med sina egna dikter. Det är stort. Jag själv har gjort många roliga och bra läsningar, tävlat på SM i poetry slam 5 gånger t ex, jag är stolt över att jag hållit på med estradpoesi i 16 år, snart 17. Vad gäller skriven poesi så måste jag säga min första bok, ”här är alla nya med varandra”, och snart också min andra bok, ”Man måste vara frisk för att orka vara sjuk”.

Vilket litterärt verk/litterär upphovsperson, från Blekinge eller Kronoberg, död eller levande, är din favorit?
Jag har alltid älskat Per Nilssons ungdomsböcker.

Poeten Erica Engdahl framför en bokhylla. Hon tittar in i kameran och ler.