Juni 2021: Christina Gutièrrez Malmbom

Författare, operaproducent och vd för ett handpappersbruk. Bor i Växjö.

Vad skriver du?
- Noveller, korta texter i kåserande stil, poesi, manus och arbetar sen ett år tillbaka på en roman.

Vad är det bästa med att skriva?
- Att få berätta historier. Att få lära känna människorna i berättelserna och ge dem liv. En del är osympatiska men i varje människa finns både det goda och det onda. Jag brukar känna något för mina karaktärer, en slags ömhet för det mesta men ibland kan jag också bråka med dem och tycka att de gör fel val.

Vilka är dina största utmaningar?
- Att hitta tiden att skriva. Jag har ett jättespännande jobb som kräver en hel del timmar. Det gäller att vara disiplinerad och hålla fast vid skrivandet.

Om du har någon annan sysselsättning/arbete också, vad är det?
- Jag jobbar som avdelningschef på Studieförbundet Vuxenskolan Kronoberg och eftersom de driver Lessebo Handpappersbruk är jag också VD där. Det ingår i tjänsten. Bolaget som driver handpappersbruket heter Bildningsbruket AB. Sen är jag också en av krafterna bakom Smålandsoperan så jag brukar, när det inte är pandemi, producera olika operaföreställningar.

Vad jobbar du med just nu?
- Jag skriver fler noveller och så håller jag på med research för min roman. Det är en handling som utspelar sig i början av förra seklet i norra Lappland.

Samarbetar du med någon/några andra?
- Nej, inte i skrivandet. När det handlar om opera eller film/teater-manus samarbetar jag alltid med andra men när det gäller mitt litterära skrivande är det jag själv.

Finns det någon person eller yrkeskategori du skulle vilja jobba med?
- Jag gillar att skriva filmmanus har jag upptäckt. Skulle gärna jobba mer nära en regissör t.ex. Kan egentligen ingenting om det men skulle gärna vilja utvecklas inom det.

Vilket är ditt drömprojekt?
- Att få klart min roman som egentligen är en serie om tre där det börjar i Lappland vid 1900-talets början och så fortsätter man att följa kvinnorna i den här släkten fram till våra dagar.

Varför håller du på?
- För att få berätta historier. För att få hitta på och skarva och se vad det blir av det.

Vad är du mest stolt över, hittills, i ditt litteraturskapande?
- Alla texter får stå för sig själva. Jag kan inte gradera eller bedöma, jag bara skriver och så får läsaren bedöma.

Vilket litterärt verk/litterär upphovsperson, från Blekinge eller Kronoberg, död eller levande, är din favorit?
- Oj, Pär Lagerqvist är helt underbar men också utmanande. Och Astrid Lindgren är ju inte från Kronoberg men småländska i alla fall. Elin Wägner är också en stor förebild. Sen har vi ju jättemånga idag som jag tycker väldigt mycket om. Ida Andersen för hennes underbara språk. Det är svårt att välja bara en.

Christina Gutièrrez Malmbom författare Kronoberg