Mattias Olsson

Barnboksillustratör från Olofström. Bor i Höganäs.

Vad är det bästa med att illustrera?

- När man är klar med skisser och hantverket tar vid, då kan man gå in i ”zonen”.

Vilka är dina största utmaningar?

- Att, såvida det inte gäller lättläst, försöka tillföra något i bild som ej står i text och som främjar berättelsen, samt givetvis komma på karaktärer och miljölösningar.

Om du har någon annan sysselsättning/arbete också, vad är det?

- Jag arbetar även som konstnär samt har många skapande skola och biblioteksworkshops i illustration.

Vad jobbar du med just nu?

- Just nu sammanställer jag konstverk och bokillustrationer till en utställning i Nynäshamns konsthall. Vernissagen är den 14:e december och pågår fram till 25 januari.

Samarbetar du med någon/några andra?

- Jag samarbetar med flera olika författare och förlag.

Finns det någon person eller yrkeskategori du skulle vilja jobba med?

- Jo, skulle vilja ha bra betalt för att sitta och spåna i någon form av bred, kreativ tankesmedja, hehe. Jag skulle även vilja samarbeta mer med olika museum gällande illustration och uppbyggandet av utställningar.

Vilket är ditt drömprojekt?

- Jag hoppas jag någon dag kan göra en helt genomillustrerad, pillig, intensiv och konstnärlig bok där bilderna talar utan text. Skulle vara kul att testa den möjligheten vid något tillfälle.

Varför håller du på?

- Det är härligt när man är med och utformar bild- och bokprojekten från början till slut. Jag är en bildmakare som bestämt mig för att bliva vid min läst. Detta är mitt yrke.

Vad är du mest stolt över, hittills, i ditt litteraturskapande?

- Jag tycker boken Husets hjärta som Mårten Melin skrivit och jag illustrerat blev himla fin! Sen har jag ett hemligt projekt i rockärmen som jag tror mycket på…ser en himla vacker bok framför mig (och mycket arbete när vi får ett Go!)

Vilket litterärt verk/litterär upphovsperson, från Blekinge eller Kronoberg, död eller levande, är din favorit?

Svårt att komma runt Harry Martinsson när man är från Olofström, men jag väljer ändå Sven Edvin Salje som jag gjort en bronsbyst av. Besök gärna Jämshög, bysten står utanför hembygdsmuseet som har fina samlingar kring Salje och Martinssons livsverk. Älskar ju såklart även Mobergs utvandrarsvit och Troells filmer. Vi har en god vän som spelade ett av barnen i filmerna, så det var ju lite extra magiskt när man var liten.