Maria Bielke von Sydow

Författare och förläggare i Karlskrona

Vad skriver du?
Jag skriver romaner, skrivhandböcker, kåserier, Poetry Slam och kulturjournalistik.

Vad är det bästa med att skriva?
Jag får rätt ofta den frågan, varför skriver man, vad är meningen med att skriva och vad är det bästa med att skriva. Jag har flera olika svar på frågan, det är roligt att ha boksläpp, jag har ett budskap och en historia att förmedla och det är en stimulerande syssla för hjärnan att ägna sig åt som med erfarenhet blir bättre med åren. Men det viktigaste skälet till att jag skriver och därmed det bästa med att skriva är: det ger mitt liv mening. Sedan jag blev heltidsförfattare för 10 år sedan har jag inte en enda gång upplevt livet som meningslöst. Det finns alltså en klar existensiell anledning till mitt skrivande.

Vilka är dina största utmaningar?
Mina största utmaningar som författare är att koppla in rätt persona vid rätt tillfälle. Att vara den kreativa lyhörda personen i skrivprocessen, att vara den kritiska obarmhärtiga personen som ”killar sina darlingar” i redigeringsfasen, att vara den modiga personen som kan marknadsföra och sälja boken när den finns tillgänglig på marknaden. Och således inte blanda ihop rollerna vid fel tillfälle. Att slå på sin inre kritiker under själva skrivprocessen är ett säkert sätt att döda sin skapelse innan den ens kommit på pränt, likaså säljer det få böcker att vara den sköra konstnärssjälen vid försäljning på bokmässor. Utmaningen är alltså att inkalla rätt persona vid rätt tillfälle.

Om du har någon annan sysselsättning/arbete också, vad är det?
Jag håller också kurser i skrivande, driver ett litet bokförlag, BIMA- förlag och är coach åt författare och småförlag och driver ett litet bokförlag, Då och då gör jag tidskriftsuppdrag och skriver krönikor och kulturjournalistik. Men de sysslorna kanske räknas tillhöra författaryrket.

Vad jobbar du med just nu?
Just nu har jag avslutat en intensiv period då jag har etablerat distanskurser i skrivande på folkhögskolenivå och har precis gått in i en skrivprocess där jag sammanställer min tredje skrivhandbok Skrivande röster 3 och skriver på min kommande roman.

Samarbetar du med någon/några andra?
Samarbete är helt avgörande i vår bransch. Jag samarbetar så ofta jag kan både med andra författare och andra konstnärliga grupper både i den kreativa fasen och i framförandefasen. Att vi hjälps åt och anlitar varandra, creddar andras framgång och tipsar varandra om sånt som hjälper andra fram är grunden för allas framgång.

Finns det någon person eller yrkeskategori du skulle vilja jobba med?
Jag är på väg att expandera mitt författarskap till att inkludera musiken än mer. Det vidgar ordet att fångas upp i olika former. På så sätt framträder både orden och musiken tydligare. Jag har tidigare arbetat med konstnärer och fotografer och funnit det oerhört givande.

Vilket är ditt drömprojekt?
Mitt drömprojekt är att sätt ihop en föreställning där så många konstnärliga uttryck man kan tänka sig kommer fram: ord, musik, skulptur, måleri, fotografi, dans mm.

Varför håller du på?
Se svar ovan

Vad är du mest stolt över, hittills, i ditt litteraturskapande?
Jag är stolt över mycket. Jag har släppt 8 egna böcker, etablerat andra författare, fått ta del av andras utveckling i kreativt skrivande och självbiografiskt skrivande, hållit många kurser på olika ställen och olika nivåer. Just nu är jag allra mest stolt över att mitt Skrivande röster-koncept har nått en sådan nationell spridning att jag just erhållit 65 000 kr i stipendium från Författarförbundet/Fotokopieringsfonden. Det frigör skrivtid för mig och jag planerar att för de pengarna=tiden, sammanställa Skrivande röster 3 som släpps hösten 2020.

Vilket litterärt verk/litterär upphovsperson, från Blekinge eller Kronoberg, död eller levande, är din favorit?
Mina förebilder inom svensk text och författarskap är Kjell Höglund och Tage Danielsson. Jag är säker på att det fått sin inspiration från Blekinge/Kronoberg En annan person som betyder mycket för mig som litteraturskapare är Max von Sydow, som jag har egna kopplingar till. Hans relativt karga gestaltningar av ordet fungerar som förebild för mig när jag skapar dialog och gör miljöskildringar.

Maria Bielke von Sydow författare och förläggare