Maj 2021: Margareta Skantze

Författare, född och uppvuxen i Stockholm. Bosatt i Karlskrona sedan 1979.

Vad skriver du?
Jag skriver dramatik som bygger på omfattande studier av historiskt material med särskilt fokus på kvinnor. Det är såväl stora helaftonspjäser som monologer. Jag har också skrivit fackböcker på basis av denna forskning.

Vad är det bästa med att skriva?
Det bästa är att tanken och fantasin får färdas alldeles fritt och att jag själv kan överraskas när texten kommer på pränt.

Vilka är dina största utmaningar?
Att försöka få politikerna i Blekinge att förstå vikten av lokalt skapad kultur. Här finns så många spännande och kreativa människor vars talanger inte tas till vara med den nuvarande kulturpolitiken. Jag rekommenderar ett studiebesök i Värmland. Eller i Gdansk. Där finns mycket inspiration att hämta.

Om du har någon annan sysselsättning/arbete också, vad är det?
Jag tycker det är väldigt bra att varva skrivarbete med praktiskt hushålls- och trädgårdsarbete.

Vad jobbar du med just nu?
Just nu arbetar jag med att redigera mina historiska dramer så att de ska kunna ges ut i tryckt form med titeln ”Drama i en europeisk region”. Jag har precis arbetat igenom ”Mor Dacke” som skildrar Nordens största bondeuppror ur ett kvinnoperspektiv. Nu väntar ”Wogn och Yxna”, en gruvlig historia om kärlek och hämnd som bygger på en blekingsk vikingasaga.

Samarbetar du med någon/några andra?
Mina dramer genomgår en viktig process i samarbetet med det konstnärliga team som gestaltar min text. Mina fackböcker växer fram i samarbete med min man Patrik. Vi är båda mycket intresserade av att se Europas historia ur nya perspektiv. Hittills har vi givit ut fem böcker på vårt förlag Arakne.

Finns det någon person eller yrkeskategori du skulle vilja jobba med?
Jag skulle väldigt gärna vilja jobba med filmare.

Vilket är ditt drömprojekt?
En stor påkostad nordisk samproduktion av en teve-serie i massor av delar som bygger på mina pjäser – ”Drama i en europeisk union” - och mina båda böcker om den sydsvenska historien i ett europeiskt perspektiv. Här har jag gestaltat så många fascinerande och gripande levnadsöden som bara väntar på att bli tolkade av skådespelare.

Varför håller du på?
Jag drivs av ett sanningssökande, en vilja att förstå världen via människorna och deras lidelser. Och jag älskar teatern, mötet människa till människa, de förhöjda ögonblicken, det förtätade nuet.

Vad är du mest stolt över, hittills, i ditt litteraturskapande?
Att jag inte givit upp.

Vilket litterärt verk/litterär upphovsperson, från Blekinge eller Kronoberg, död eller levande, är din favorit?
Elin Wägner. Hennes bok ”Väckarklocka” är en av mina stora inspirationskällor. Hon skrev den år 1941 mitt under Andra Världskriget som en dröm om en ny värld där kvinnor och män ska arbeta sida vid sida. Hon uttrycker sin vision så vackert i bokens sista kapitel ”Molnfödelse”.

Författaren Margareta Skantze utomhus i ett lätt snöfall, tittandes in i kameran.