Ingrid Jönsson

Barn- och ungdomsförfattare från Blekinge, bosatt i Skåne.

Vad skriver du?
Jag skriver böcker för barn och unga. Det har blivit både lättlästa böcker för 6–9 åringar (serierna om ”Bokhunden Edgar” och ”Sonjas verkstad”), novellsamlingar för barn, samt barn - och ungdomsromaner. Min senaste bok är ungdomsromanen ”Månbåten” som utspelar sig i Mocambique.

Vad är det bästa med att skriva?
Att få leka, fast man är vuxen! Jag älskar att skapa karaktärer, hitta på miljöer och spåna fram berättelser som helst ska vara både underhållande och ge upphov till funderingar och nya insikter. Jag älskar också att få pyssla med språket, att vända och vrida på orden – det är väldigt lustfullt.

Vilka är dina största utmaningar?
Det är många, bland annat att hitta tid att skriva och att inte ha för bråttom, ett manus är sällan färdigt när man tror det …

Om du har någon annan sysselsättning/arbete också, vad är det?
Jag arbetar 80% som lärare i grundskolan. Just nu jobbar jag med de yngsta barnen och får därmed vara delaktig i deras första möte med läsandet och skrivandet. Det är stort.

Vad jobbar du med just nu?
Jag skriver på ett barnromanmanus som jag brottats med länge … Dock känns det som om jag äntligen är på rätt väg. Arbetsnamnet är ”Lise och Hjärtstenen”.

Samarbetar du med någon/några andra?
Nej, inte när det gäller själva skrivandet. Där är jag en ensamvarg. Men jag nätverkar gärna med andra skrivande människor. Och så samverkar jag förstås med illustratörerna till mina lättlästa böcker.

Finns det någon person eller yrkeskategori du skulle vilja jobba med?
Nej, ingen jag kommer på just nu.

Vilket är ditt drömprojekt?
Jag har haft ett eget litet drömprojekt i tankarna ganska länge. Det är en barnroman som ska innehålla vissa speciella element. Men jag har inte haft tid att sparka igång projektet riktigt ännu. Ett annat drömprojekt, ett manus inom en viss genre som innefattar nära samarbete med en duktig illustratör, ligger just nu hos förlag.

Varför håller du på?
För att jag älskar att skriva, leka och skapa. Det är terapeutiskt också. Att glömma sig själv och helt gå upp i ett skrivprojekt är befriande.

Vad är du mest stolt över, hittills, i ditt litteraturskapande?
Kanske är det min senaste bok ”Månbåten”. Det är ett projekt som tagit mycket lång tid ”från ax till limpa” och som jag jobbat väldigt mycket med. Läsarreaktionerna har varit otroligt positiva. Det känns bra!

Vilket litterärt verk/litterär upphovsperson, från Blekinge eller Kronoberg, död eller levande, är din favorit?
Harry Martinson ligger mig nära om hjärtat. Hans liv är oerhört fascinerande och hans litterära produktion sträcker sig över många genrer och stilar. Mest gillar jag nog naturlyrikern Harry Martinson. Jag hade förmånen att vara stipendiat ett par veckor på Nebbeboda sommaren 2016. Det är ett minne jag kommer att bära med mig hela livet.

Vad skriver du?
Allt från barn- och ungdomsböcker, romaner för vuxna, noveller, krönikor, kåserier, essäer och dikter, till facebookinlägg om böcker och skrivande på min författarsida.

Vad är det bästa med att skriva?
Att man kan skapa vilka världar som helst, befolka dem med vilka människor som helst, låta dem – och därmed sig själv – uppleva vad som helst när som helst. Därutöver på vilket sätt som helst – man kan vara allvarlig, rolig, djup, tramsig, ilsken eller något annat beroende på humör och syfte. Dessutom är ord makt – det som kanske inte låter sig sägas kan skrivas och det som kan skrivas kan också synliggöra och förändra!

Vilka är dina största utmaningar?
Så många idéer, så lite tid … Och ibland en lite för splittrad tillvaro.

Om du har någon annan sysselsättning/arbete också, vad är det?
Bortsett från att livet ibland bjuder på utmaningar som kräver sin kvinna har jag varit författare på heltid sedan början av 2000-talet.

Vad jobbar du med just nu?
En ny bok. Men att berätta vad en bok ska handla om är att släppa in ljus i kameralinsen lär Ivar Lo Johansson ha sagt. Jag är benägen att hålla med. Dock ”umgås” jag eventuellt med några av de gestalter som förekom i min förra bok, ”Huset i skogen”.

Samarbetar du med några andra?
Nej (förutom med mitt förlag förstås, när ett manus ska förvandlas till en bok).

Finns det någon person eller yrkeskategori du skulle vilja jobba med
Nej. Är nog en typisk ”ensamvarg” som författare.

Vilket är ditt drömprojekt?
Hemligt!

Varför håller du på?
För mig och många andra författare är detta som att få frågan ”varför andas du?”. För att vi inte kan låta bli! För att skriva är det roligaste arbete vi kan tänka oss och det vi är bäst på. För att vi inte vet vad vi annars skulle göra. Och för att en läsare som blivit berörd och som våra böcker betytt något för, är den finaste gåva man kan få som författare.

Vad är du mest stolt över, hittills, i ditt litteraturskapande?
Svårt … Min ”herstory-serie” om de småländska systrarna Andersson och deras barn/barnbarn under ett helt sekel (1899-1999). Boken ”Bara vara Jennie” om en flicka som lever med en missbrukande förälder. Och min senaste bok förstås, spänningsromanen ”Huset i skogen” som innebar en ny genre, ny målgrupp och ett nytt förlag (Lind & Co). Jag är nog lika stolt över alla så svaret får nog bli ”min envishet” som gjort att dessa och mina andra böcker kommit till världen!

Vilket litterärt verk/litterär upphovsperson, från Blekinge eller Kronoberg, död eller levande, är din favorit?
Vilhelm Mobergs ”utvandrarserie” om jag måste välja ett enda verk. Lägg till Sven Edvin Saljes serie om Kjell Loväng om jag får lägga till en bleking. Och Cecilia Davidsson som ett exempel på en nu levande författare.

Ingrid Jönsson