Cecilia Rihs

Författare från Växjö, bor i Karlskrona

Vad skriver du?

Litteratur för barn – främst illustrerade kapitelböcker. I övrigt skriver jag texter av alla de slag som reportage, artiklar, blogginlägg, krönikor och dramatiserade talmanus.

Vad är det bästa med att skriva?

Att få använda min fantasi och ordglädje. Men också att lyckas pussla ihop kreativitet med strategi. Om jag får krydda med humor blir jag ännu gladare.

Vilka är dina största utmaningar?

Att bli bättre på att planera. Jag har aldrig storyn klar när jag börjar skriva, bara karaktären som allt ska kretsa kring. Det är vid tangentbordet det händer. Jag knackar fram berättelsen. Ganska ineffektivt, tror jag.

Om du har någon annan sysselsättning/arbete också, vad är det?

Jag är även copywriter/frilansskribent och skriver texter på uppdrag.

Vad jobbar du med just nu?

De sista vändorna korrektur på en ny bokserie i tre delar som heter ”De vilda”. Det är illustrerade kapitelböcker som kvalar in i genren magisk realism och humor. Skriver också på flera nya bokmanus – alla vänder sig till barn.

Samarbetar du med någon/några andra?

Nja, jag arbetar ju tätt med mitt förlags (förlagat Olika) redaktörer och illustratörer. Det älskar jag. Genom att bolla idéer och synpunkter växer jag och mina manus lite varje gång. Det är lätt att bli blind för sina egna darlings.

Finns det någon person eller yrkeskategori du skulle vilja jobba med?

Folk som jobbar med bild och ljud … film, teater, radio. Jag tänker mycket i bilder och scener och älskar film. Allt från animerat till värsta action. Har en förkärlek till filmskapare som kan balansera spänning och humor på ett snyggt sätt.

Vilket är ditt drömprojekt?

Ett projekt där jag får skapa något med kreativa proffs och där det finns utrymme för mycket fantasi, spänning och humor. Ett projekt där vi har riktigt roligt.

Varför håller du på?

För att det är så kul att fabulera fritt och att arbeta med människor som brinner för samma sak. Och för att det är så in i vassen härligt att få brev från en 8-åring som skriver att hon älskar mina böcker och att hon i julas satte ut gröt till gårdstomten – precis som jag förordade i min julkalenderbok.

Vad är du mest stolt över, hittills, i ditt litteraturskapande?

Att min bokserie ”Hemliga boken för äventyrare” lånar ut så bra på biblioteken.

Vilket litterärt verk/litterär upphovsperson, från Blekinge eller Kronoberg, död eller levande, är din favorit?

Moa Martinsons bok ”Mor gifter sig”. Gillar de starka karaktärerna, det raka språket och humorn som bryter fram, trots karga förhållanden. Väljer helt fräckt att tänja så hårt på gränsen att Moa Martinson, med sin anknytning till Harry Martinson, får in en fot här.

Författaren Cecilia Rihs utomhus porträtt skrattar mot kameran.