April 2021: Solveig Olsson-Hultgren

Författare, född och uppvuxen i Blekinge. Bosatt i Växjö sedan många år.

Vad skriver du?
Allt från barn- och ungdomsböcker, romaner för vuxna, noveller, krönikor, kåserier, essäer och dikter, till facebookinlägg om böcker och skrivande på min författarsida.

Vad är det bästa med att skriva?
Att man kan skapa vilka världar som helst, befolka dem med vilka människor som helst, låta dem – och därmed sig själv – uppleva vad som helst när som helst. Därutöver på vilket sätt som helst – man kan vara allvarlig, rolig, djup, tramsig, ilsken eller något annat beroende på humör och syfte. Dessutom är ord makt – det som kanske inte låter sig sägas kan skrivas och det som kan skrivas kan också synliggöra och förändra!

Vilka är dina största utmaningar?
Så många idéer, så lite tid … Och ibland en lite för splittrad tillvaro.

Om du har någon annan sysselsättning/arbete också, vad är det?
Bortsett från att livet ibland bjuder på utmaningar som kräver sin kvinna har jag varit författare på heltid sedan början av 2000-talet.

Vad jobbar du med just nu?
En ny bok. Men att berätta vad en bok ska handla om är att släppa in ljus i kameralinsen lär Ivar Lo Johansson ha sagt. Jag är benägen att hålla med. Dock ”umgås” jag eventuellt med några av de gestalter som förekom i min förra bok, ”Huset i skogen”.

Samarbetar du med några andra?
Nej (förutom med mitt förlag förstås, när ett manus ska förvandlas till en bok).

Finns det någon person eller yrkeskategori du skulle vilja jobba med
Nej. Är nog en typisk ”ensamvarg” som författare.

Vilket är ditt drömprojekt?
Hemligt!

Varför håller du på?
För mig och många andra författare är detta som att få frågan ”varför andas du?”. För att vi inte kan låta bli! För att skriva är det roligaste arbete vi kan tänka oss och det vi är bäst på. För att vi inte vet vad vi annars skulle göra. Och för att en läsare som blivit berörd och som våra böcker betytt något för, är den finaste gåva man kan få som författare.

Vad är du mest stolt över, hittills, i ditt litteraturskapande?
Svårt … Min ”herstory-serie” om de småländska systrarna Andersson och deras barn/barnbarn under ett helt sekel (1899-1999). Boken ”Bara vara Jennie” om en flicka som lever med en missbrukande förälder. Och min senaste bok förstås, spänningsromanen ”Huset i skogen” som innebar en ny genre, ny målgrupp och ett nytt förlag (Lind & Co). Jag är nog lika stolt över alla så svaret får nog bli ”min envishet” som gjort att dessa och mina andra böcker kommit till världen!

Vilket litterärt verk/litterär upphovsperson, från Blekinge eller Kronoberg, död eller levande, är din favorit?
Vilhelm Mobergs ”utvandrarserie” om jag måste välja ett enda verk. Lägg till Sven Edvin Saljes serie om Kjell Loväng om jag får lägga till en bleking. Och Cecilia Davidsson som ett exempel på en nu levande författare.


Solveig Olsson-Hultgren sitter i solen och ler in i kameran.