Solnedgång genom vassen

Författare Blekinge

Margareta Skantze
Hemort: Lyckeby
Skriver: Historiefilosofiska verk och dramatik.
Senast utgivna boktitlar: ”Drottning Margaretas historia” (2015) och ”Där brast ett ädelt hjärta – Kung Kristian II och hans värld” (2019).
Kontakt: www.margaretaskantze.selänk till annan webbplats
Om mig: Jag har arbetat inom kultursektorn under snart femtio år som radioproducent, översättare, kulturskribent, dramatiker och författare. Min drivkraft är att försöka förstå vår egen samtid genom att blicka bakåt för att klarlägga mönster i det förgångna med särskilt fokus på kvinnornas roll i historien.

 

Emma Berg
Hemort: Kommer från Ronneby
Skriver: Poesiprosa, om det som känns, bränns och brinner i mig. Gav ut boken ”Starkskör – Livets skoskav & hjärtats fyrverkerier” på eget förlag hösten 2019. Släpper under våren 2020 miniböckerna ”Tack”, ”Stark & skör”, ”Av himlens alla stjärnor var du den som landade i min famn”.
Kontakt: emma-berg.com, emmaberg3@@hotmail.com
Om mig: "Författare, föreläsare, kreatör som just nu spelar föreställning ”Starkskör” som bygger på boken med samma namn. Älskar att stå på scen och skapa nya världar eller hitta in till världar vi gömt och glömt. Kommer gärna och föreläser om psykisk ohälsa, skapandets läkande kraft, prestationsångest och återhämtningens makt."

Bibbi Brorsson
Hemort: Farslycke
Skriver: Biografier och folklivsforskning
Mina utgivna titlar är: Eriksberg, Ett säteri i Blekinge genom 350 år, Bengt Berg, Författare och fotograf, Morfar, var du spion?
Kontakt: www.bibbibrorsson.selänk till annan webbplats
Om mig: "Jag har gett ut två fotoböcker och tre skrivna böcker, håller på med min fjärde om byarna i Åryd och Hällaryds socknar."

Johan Cederholm
Hemort: Karlshamn
Skriver: Fiktion, främst i form av romaner och filmmanus. Gärna inom fantastik, med inslag av alternativa verkligheter och magisk realism.
Senast utgivna titlar: Akvarieflickan (2018), Gränsland (2017)
Kontakt: johancederholm.comlänk till annan webbplats
Om mig: "Berättande är min största passion. Parallellt med författandet ägnar jag mig bland annat åt filmskapande och fotografering."

Patric Eghammer
Hemort: Karlskrona
Skriver: Romaner, noveller
Senast utgivna titlar: Still Beating, CD (2018), Läraren (2017), Strawberry Fields med Jenny (2017).
Kontakt: eghammer.selänk till annan webbplats
Om mig: "Jag har skrivit sex skönlitterära verk och släppt en CD med egen musik och litteratur. I vår kommer min nya roman Hem till Holjekroken ut på Ekström & Garay förlag. Jag har en master i kreativt skrivande vid Linnéuniversitetet. Sedan 2011 är jag med i Sveriges författarförbund SFF."

Andreas Eklöf
Hemort: Karlskrona, Blekinge
Skriver: Fiktion, utveckling, barnbok samt en mål- och planeringskalender.
Senast utgivna titlar: 2020 Q goal- and planning calendar (2018-2020), Quotes (2018), Ett gott liv (2015), A good life (2015), Nalleboken - hur Nalle hamnade i Konserthuset! (2006 & 2015 andra utgåvan).
Kontakt: www.oakleafscandinavia.se/länk till annan webbplats
Om mig: "Har skrivit 2-3 böcker och en mål- och planeringskalender som utvecklas årligen samt fått ge ut ett dussin andra böcker."

Stina Helmersson
Hemort: Sandbäck, Sölvesborg
Skriver: Fackböcker om Island, hästar, hälsa och historia och berättelser från bygden.
Översätter: från nordiska språk, isländska, danska.
Senast utgivna titlar: Hälsovinsten (Epona förlag 2018), Dansa i Tölt - ridning och mental träning med Haffi Gislason, (Epona 2016), Islandshästen enligt Jóhann Fri∂geirsson (Epona 2014) Herulerna - det bortglömda folket (Vikingarnas föregångare) med Uno Röndahl, (Epona 2005), Leva på Island-Pojken och hästarna (Natur & Kultur), Till Er tjänst,( Prisma), Ung i världen, (Esselte Studium), Arbetarklassens barn (Rabén & Sjögren).
Kontakt: www.stinahelmersson.selänk till annan webbplats
Om mig: "Jag är journalist, har skrivit 11 böcker, gjort flera radioprogram och 7 dokumentär- och reportagefilmer för SVT. Har varit på Island 40 gånger. Föreläser gärna om Island, historia, berättelser från bygden, hälsa och hästar."

Mattias Holmquist
Hemort: Karlshamn
Skriver: Filosofiska essäer
Senast utgivna titlar: Laxlycka - om passionen för laxflugfiske, en filosofisk undersökning.
Kontakt: www.laxlyckan.selänk till annan webbplats
Om mig: Koordinator på Blekinge Arkipelag, ett av Sveriges sju biosfärområden, som arbetar för hållbar utveckling och bevarande av natur- och kulturvärden. Tidigare gymnasielärare i filosofi och idrott samt projektledare för destinationsutveckling och miljö. Har under flera år arbetat för en opinion och medvetenhet kring östersjölaxens allt sämre hälsostatus.

Tommy Jeansson
Hemort: Olofström
Skriver: Biografier, porträtt, hälsa/livsstil.
Senast utgiven titel: Ett myteri inifrån, min självbiografi i att leva ett liv med psykisk ohälsa.
Kontakt: tommy.jeansson@gmail.com
Om mig: "Min första bok blev uppmärksammad på många sätt. Lokaltidningar, veckotidningar, fackliga tidningar, intevju med P4 extra, fick också ett stipendium. Jag har också fått chansen att komma ut och föreläsa. Det har har gett blodad tand, har ett par nya manus att jobba med. Har vunnit två mångfaldspris (Volvo) för mitt skrivande. Mitt mål är att få ge ut minst fyra böcker till."

Ingrid Jönsson
Hemort: Brösarp, rötter i Blekinge.
Skriver: För barn och unga, alltifrån lättlästa böcker till ungdomsromaner.
Senast utgivna titlar: Månbåten 2020, Bokhunden Edgar blir hjälte 2020, Frökens Amazon 2020.
Kontakt: www.ingridjonsson.comlänk till annan webbplats, post@ingridjonsson.com
Om mig: Hittills har jag kommit ut med tio böcker på Beta Pedagog Förlag och Kikkuli Förlag. Två nya böcker väntas till sommaren. Jag är lärare, kurshållare i kreativt skrivande, författare och utbildad skrivpedagog. Jag kommer gärna ut till skolor och bibliotek och berättar om mitt skrivande och de teman som jag berör i mina böcker. Jag kan också hålla i skrivworkshops av olika slag.

Emma Karinsdotter
Hemort: Kommer från Ronneby, bor i Malmö,
Skriver: Böcker för barn och barnsliga vuxna. Debuterade med prosalyrisk bok för vuxna.
Senast utgivna titlar: Tusen stjärnors ö (2019, Bonnier Carlsen), Lisbet och Sambakungen (2017, Bonnier Carlsen), Och himlarna ska falla himlarna ska falla himlarna ska falla när du rör vid mig (2014, Sadura förlag).
Kontakt: emma.karinsdotter@hotmail.com
Om mig: "Jag gör ofta och gärna skolbesök i årskurs F-6 och har workshops utifrån mina olika böcker eller i skrivande i största allmänhet. Vid sidan av mitt författande undervisar jag deltid i skrivande vid Skurups Skrivarlinje."

Mikaela Lastre
Hemort: Karlshamn
Skriver: Fakta och thriller
Senast utgivna titlar: "Våga starta eget" (2020)
Kontakt: www.wheelwear.se
Om mig: "Våga starta eget" är min debutbok. Jag håller även på att skiva på en thriller. Parallellt med mitt författarskap så bloggar jag om mode och kläder för rullstolsburna och arbetar även med att designa en helt ny kollektion för rullstolsburna. Jag föreläser gärna om min resa att starta eget företag samt om mitt arbete med att skapa en klädkollektion för rullstolsburna.

Annette Magnusson
Hemort: Jämshög
Skriver: Thrillers, science-fiction, erotik, romantik som exempel
Böcker jag själv gett ut: Organligan 2011, Tvillingarna 2011, Shawny 2014, Shawnys tonårstid 2015, Shawnys förvandling 2018
Kontakt: annette.magnusson@oktv.se
Om mig: "Jag har ständigt många olika manus på gång och älskar att skriva. Hade varit roligt att få prata om mina böcker."

Tommy Nilsson
Hemort: Ronneby
Skriver: Dokumentära böcker i annorlunda form om livet och människorna i Ronneby kommun i dåtid och nutid. Böcker om Blekinge inriktade på sevärdheter, turism, kultur och historia.
Senast utgivna titel: Vårt vackra Blekinge (2017). Nytryck av sju olika böcker om Ronneby kommun (2019).
Kontakt: www.sverigevandraren.k.selänk till annan webbplats
Om mig: "Jag har skrivit och gett ut 10 böcker på mitt eget förlag. Marknadsför mina böcker på ett okonventionellt sätt genom egenhändigt producerade reklamblad i A5-format, som jag cyklar ut med till samtliga 13 000 hushåll i Ronneby kommun. 125 mil att cykla varje gång, började med detta år 1996. 2017 cyklade jag 560 mil på både små och stora vägar i hela Blekinge, då jag delade ut reklamblad om min bok Vårt vackra Blekinge till samtliga 80 000 hushåll i länet. Vid sidan av mitt författarskap, är jag sedan 1984 verksam som föreläsare. Har hållit 3 280 föreläsningar runt om i hela Sverige."

Cecilia Rihs
Hemort: Karlskrona, uppvuxen i Växjö.
Skriver: Litteratur för barn samt inspirerande texter av alla de slag (på uppdrag).
Senast utgivna titlar: De vilda och den magiska cykeln (2020), Uppdrag: Havsodjuret (2019), Uppdrag: Rädda julen (2016). Samtliga är illustrerade kapitelböcker utgivna av förlaget Olika.
Kontakt: www.ceciliarihs.selänk till annan webbplats
Om mig: Som copywriter/frilansskribent har jag skrivit oräkneliga texter … allt från att i reportageform skildra ett dygn på ubåt, till att levandegöra historiska berättelser med olika karaktärer. Alltså skapa manus för inläsning. Som författare har jag fått sju barnböcker utgivna inom magisk realism, spänning och humor. Det sistnämnda är en viktig krydda i mitt skrivande. Ytterligare tre böcker kommer ut på förlaget Olika under 2020.

Julia Svanberg
Hemort: Karlshamn
Skriver: Prosa för vuxna.
Senast utgivna titel: romanen Candelarias hus som gavs ut på Albert Bonniers förlag 2017.
Kontakt: juliasvanberg@gmail.com
Om mitt skrivrelaterade arbete: Lektörsläser, skrivcoachar och håller workshops i skrivande. I egenskap av författare talar jag gärna om skrivande och annat spännande som hör litteraturen till.

Annica Swanström
Hemort: Karlskrona
Skriver: romaner, noveller och lyrik
Senast utgivna titlar: Fotspår i vatten (2018) Heddas bok (2017) Ät mig blomma (2015)
Kontakt: annica96@hotmail.com
Om mig: inspireras av resande och möten med människor i såväl hembygd som andra kulturer. Föreläser om mina böcker.

Malin Wendel
Hemort: Karlskrona
Skriver: #ordsomvillut dvs det som behöver skrivas genom mig; romaner, budskap, biografier, barnböcker, handböcker.
Senast utgivna titlar: Vad passar du som? (2019), Ord bara för dig – 52 uppslag för din personliga resa (2018), Hoppas att jag inte råkar döda dig (2017).
Kontakt: www.kollkonsult.selänk till annan webbplats / www.ordbarafordig.selänk till annan webbplats
Om mig: Jag skriver allt från tidningsartiklar till romaner och föreläser om personlig utveckling, om utmaning och självkärlek, om att vara sann.

Gudrun Winfridsson
Hemort: Född i Mörrum, Blekinge, men bor numera i Täby, Stockholms län.
Skriver: Romaner och faktaböcker
Senast utgivna: Uppväxtår i Blekinge – elva noveller (2019) och Sjukvakterskan: 1857 – året då koleran drabbade Mörrum (2015)
Kontakt: www.winfridsson.selänk till annan webbplats
Om mig: "Jag skriver helst historiska romaner men har även skrivit faktaböcker, en detektivroman och haikudikter. Jag berättar gärna om mitt skrivande och mina böcker."