illustration av stiliserat träd

Berättarkraft

Sedan 2013 arrangeras årligen litteratur- och berättarfestivalen Berättarkraft i samverkan mellan Region Blekinge och Blekinges fem kommuner.

Årets tema är Humor smittar! och festivalen sker digitalt mellan 6 - 13 mars.

Program Berättarkraft 2021

De flesta programpunkter går att ta del av via Scenkanalen Blekingelänk till annan webbplats och går att se i efterhand i sju dagar efter evenemanget.

Lördag 6 mars

Blekinges litterära högtid
Hjärtans Fröjd-priset delas ut för första gången; ett litteraturpris till bästa svenska ungdomsbok 2020. Priset instiftades nyligen i Blekinge till författaren Per Nilssons ära.
Prisutdelningen i Berättarkrafts skrivtävling för unga med årets tema “Humor smittar” är högtidens interplanetära efterfest.

Tid: 11.00 Prisutdelning litteraturpriset Hjärtans Fröjd
12.15 Prisutdelning Berättarkrafts skrivtävling
Plats: Mer information om prisutdelningarna hittar du på evenemangets webbplats
Arr: Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg


Texten "Ronnebybibblan babblar", till höger en hög med böcker

Ronnebybibblan Babblar – Bokcirkel
Har du också läst boken Tistelhonung av Sara Paborn? Ta då och lyssna på vårt bokcirkelavsnitt där vi pratar och diskuterar boken.

Tid: Går att lyssna på fr om 3/3
Plats: https://play.acast.com/s/ronneby-bibblan-babblarlänk till annan webbplats
Arr: Ronneby kommun

 

My Lind och Antoni Lacinai poserar framflr en tegelvägg

Fotograf: Serny Pernebjer

Måndag 8 mars

My Lind och Antoni Lacinai om boken Grannjävlar
De har inte valt varandra, men möts så gott som varje dag. De snor tvättider, döljer kärleksaffärer, dricker för mycket. Alla bär på såväl förhoppningar som skamfyllda hemligheter. Vem kan lita på vem?
Livet vävs samman mer och mer för de boende i hyreshuset på Besvärsgatan 6 i Göteborg. Samtidigt får ett oväntat dödsfall i Sölvesborg drastiska konsekvenser för landet. Den högerextrema regeringen gör allt för att mörka den katastrof som närmar sig.
Antoni Lacinais och My Linds debutroman slungar oss in i en feelgood-dystopi där skratt varvas med rysningar. Med komisk genialitet och ett träffsäkert språk bjuder de in oss till Besvärsgatan 6, där vi snabbt får lära oss att det är något som inte står rätt till med grannsämjan.

Antoni Lacinai föreläser om engagemang och ledarskap. My Lind är marknadschef. Båda har gått kurser i kreativt skrivande och på en gemensam nyårsfest kom idén: "Vi skriver en bok ihop!". Några år och flera skrivresor senare kommer här deras debutroman, feelgood-dystopin Grannjävlar.

Tid: kl. 18.00
Plats: Scenkanalen Blekinge - det är bara att klicka på länken för att titta.länk till annan webbplats
Arr: Sölvesborgs bibliotek

Henrik Widegren iförd munskydd och handskar spelar på en vit gitarr

Fotograf: Leif Jansson

Tisdag 9 mars

Henrik Widegren – Skratt inget man skojar bort!
En del anser att humor och skratt bara är på skoj. Men kliniska studier och läkaren Henrik Widegren, känd från panelen i Fråga Lund i SVT, menar att humor ska vi ta på största allvar.
Skratt och glädje påverkar vår hälsa och välmående, dessutom är det ju kul! Henrik föreläser på ett lättsamt sätt om hur humor påverkar vår hälsa och han har med sin gitarr. Har vi otur kommer han att sjunga några sånger!

Tid: kl. 18.00, kan ses t o m 16/3.
Plats: Scenkanalen Blekinge - det är bara att klicka på länken för att titta.länk till annan webbplats
Arr: Folkuniversitet, Karlshamns kommun


Annelie Drewsen iförd en vit mössa och grårutig kappa. I bakgrunden skymtas en gata med en allé i mitten, snö ligger på marken

Fotograf: Ulrica Zwenger

Onsdag 10 mars

Författarsamtal med Annelie Drewsen – på lätt svenska
Annelie Drewsen är journalist, författare och har tidigare arbetat som lärare i svenska som andraspråk. Annelie har skrivit flera böcker om ensamkommande barn. Just nu är hon aktuell med boken Prinsen av Porte de la Chapelle som bygger på verkliga händelser. I sin digitala föreläsning under Berättarkraft, berättar hon mer om sina böcker, om språk och om att skriva. Föreläsningen är på lätt svenska och passar särskilt vuxna och ungdomar som håller på att lära sig svenska.

Tid: kl. 10.00 – 11.00
Plats: Digitalt. Begränsat antal deltagare. Föranmälan till gunhild.grondalen@olofstrom.se
Arr: Olofströms kommun

 

Texten "Bokcafé Ängeln" mot en brun bakgrund ovanför ett kakfat fyllt med kakor

Bokcaféet Ängeln
Slå dig ned och passa på att ta en fika medan du tittar på Bokcaféet Ängeln där bibliotekarierna Lena och Veronica befinner sig på Kallinge filialbibliotek och tipsar om böcker kring temat ”Humor smittar”.

Tid: kl. 12.00
Plats: Scenkanalen Blekinge - det är bara att klicka på länken för att tittalänk till annan webbplats
Arr: Ronneby kommun


Maria Maunsbach står framför en blå dörr.

Fotograf: Casia Blomberg

Locka fram din humor med Maria Maunsbach – skrivarverkstad
Utgå från din egen humor, använd dina erfarenheter och skriv roligt. Författaren, radioprofilen, krönikören, skrivpedagogen och humorklubbsarrangören Maria Maunsbach har lockat fram många skratt genom att synliggöra djupt mänskliga erfarenheter från sin egen vardag. I sin skrivarverkstad inspirerar hon dig att utveckla humorn i ditt eget skrivande. Maria har hittills gett ut tre romaner. Just nu skriver hon på sin fjärde roman, en pastisch på Fritjof Nilson Piraten som utspelar sig på ett nöjesställe i tonårstidens Höör.

Tid: kl. 17.00 – 19.00
Plats: Via Zoom. Begränsat antal deltagare. Föranmälan till anna.lundholm@olofstrom.se
Arr: Olofströms kommun


Anna Wilson och Sara Paborn står tätt intill varandra och tittar självsäkert in i kameran med handen på höften

Copyright/Fotograf: Emily Dahl

Sara Paborn och Anna Wilson
Sara Paborn författare, uppvuxen i Sölvesborg debuterade 2009 med romanen Släktfeber. Hon har sedan dess skrivit fem romaner, bland annat Blybröllop som blev en stor framgång hos både kritiker och publik. Hennes senaste roman Tistelhonung blev nominerad till Årets bok 2020.

Änkorna på Österlen som utkom 2018 blev en stor succé och nu har uppföljaren Änkorna på Österlen, Stormen kommit som ljudbok. Den är skriven tillsammans med Anna Wilson, bördig från Istaby. Sara och Anna har skrivit tillsammans sedan uppväxten i Sölvesborg men aldrig förut publicerat något ihop.

Anna Wilson är utbildad arkeolog och jobbar med pedagogik på Historiska museet i Stockholm. Hon har även ett förflutet som sångerska i bandet Dub Sweden.

För första gången pratar de nu om sin skrivande vänskap och om sin kortroman.

Samtalsledare: Anders Nylander

Tid: kl. 18.00, kan ses t o m 17/3.
Plats: Scenkanalen Blekinge - det är bara att klicka på länken för att titta.länk till annan webbplats
Arr: Sölvesborgs kommun , Ronneby kommun och Karlshamns kommun


Kallen Lind sitter ned framför en husfasad med händerna i kors och ser fundersam ut. Till höger är omslaget på hans bok om Hasse Alfredsson

Fotograf: Gabriel Liljevall

Torsdag 11 mars

Kalle Lind – Hasse Alfredson: En sådan där farbror som ritar och berättar
I boken skildrar Kalle livet för en av våra allra största profiler inom regi, komik och författande. Men utöver en biografi om Hasses liv, från barndomen i Helsingborg till samarbetet med Tage, skildras även en annan bild. En bild av en man som många gånger inte vågade lita på sin egen begåvning och som istället levde ett liv påverkat av de människor han förlorat. Kalle har skrivit ett femtontal böcker och driver sedan hösten 2014 podden Snedtänkt. Mest känd är han dock som krönikör, sommarpratare och för sin medverkan i På spåret.

Du kan ställa frågor till Kalle via chatten, de besvaras i slutet av programmet.

Tid: kl. 18.00, kan ses t o m 18/3. Frågor kan dock bara ställas under föreläsningen 11/3 kl. 18.00 - ca 19.00
Plats: Zoom (öppnas i nytt fönster)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Ingen föranmälan krävs.
Arr: Region Blekinge i samarbete med Blekinges kommuner

 

Maria Steen tittar in i kameran

Fotograf: Susannhe Melin

Maria Steen lockar till skratt i en svår tid
I den färgsprakande och hysteriskt roliga feelgood-serien I vått och torrt får vi möta 40-plussarna Agneta och Carina, som är varandras raka motsatser. Ändå är de den sortens bästa vänner som håller ihop i vått och torrt, inte minst när en och annan dumdristig man eller kvinna kommer in i bilden. Med humor och ett träffsäkert språk tar Maria Steen oss med till Karlskrona, där vi följer kvinnornas något kaotiska tillvaro. Men tack vare sin starka vänskap, påhittighet och handlingskraft lyckas de på något sätt alltid ställa saker till rätta i slutändan.

Författaren Maria Steen har en lång karriär bakom sig som journalist. Hon är ursprungligen från Kramfors men har bott och arbetat i Blekinge sedan hon gick ut Journalisthögskolan i Göteborg 1976. För tre år sedan tog hon beslutet av att gå i pension med målet att få mer tid till att skriva. Nu släpper Word Audio Publishing hennes debutserie som ljud- och e-böcker, med titlarna Så putsas en skitstövel, En liten jävel över bron och Så snyter man en sötnos. På mindre än en vecka har hennes berättelser hittat hem till svenskarnas hjärtan och Storytels topplista

I denna digitala intervju för Berättarkraft får vi ta del av Marias tankar kring hennes böcker, humorns värde, valet av Karlskrona samt om att starta en ny karriär vid 62-årsåldern.

Samtalsledare: Matilda Norén, marknadsansvarig hos Word Audio Publishing.

Tid: kl. 19.00, kan ses t o m 18/3
Plats: Scenkanalen Blekinge
Arr: Karlskrona kommun i samarbete med Word Audio Publishing

 

En glad bibliotekarie sitter i en bibloteksmiljö och håller upp ett bokomslag. Texten "Sagostund på Ronneby bibliotek"

Lördag 13 mars

Sagostund – En till dig och två till mig
Hur ska björnen och vesslan kunna dela på de tre svamparna? Ibland är det svårt att dela med sig, speciellt när man är hungrig. Dramatiserad sagostund av Jörg Mühles bok En till dig och två till mig.

Tid: kl. 10.00
Plats: Scenkanalen Blekinge - det är bara att klicka på länken för att titta.länk till annan webbplats
Arr: Ronneby kommunCecilia Rihs står framför ett träd med snö på grenarna, solen skiner

Fotograf: Jack Rihs

Workshop med Cecilia Rihs
Är du i åldern 6-9 år? Älskar du att berätta sagor och berättelser för dina kompisar? Missa då inte Cecilia Rihs digitala workshop. Författaren berättar kring sitt författarskap, läser lite i sina böcker och kommer också med härliga övningar i hur du själv kan skapa en bra historia.

Tid: kl. 14.00, kan ses t o m 20/3
Plats: Scenkanalen Blekinge - det är bara att klicka på länken för att titta.länk till annan webbplats
Arr: Ronneby kommun