23 november 2022 kl. 13.30-16.00  OBS! Evenemangetdatumet har redan passerat!

UX och Tjänstedesign i biblioteksverksamhet – erfarenhetsutbyte och inspirationstillfälle

Tid: 23 november kl. 13.30 - 16.00
Plats: Digitalt

Ni är många som arbetar med UX nu och för att hålla lågan vid liv, så anordnar BiBK tillsammans med tre andra regioner (Region Västerbotten, Region Uppsala och Västa Götalandsregionen) en erfarenhetsdag inom UX/tjänstedesign. En dag där ni delar med er och/eller tar del av andras erfarenheter.

Ni kommer att få lyssna till andra bibliotek som jobbar med UX/tjänstedesign, delta i diskussioner och få testa någon ny metod.

Program 13:30 - 16:00:

13.30 Hej och välkommen

Presentationer:
Annika Holmén och Sara Tröen, Trollhättans bibliotek: … och gärna en kartongräv

Från utmaning till insikt - det är bättre att fråga än att gissa. Under ett års tid har vi arbetat med att utveckla stadsbibliotekets barnentré, med innovationsguiden.se som verktyg. Vi har pratat med barn i olika åldrar, använt flera metoder och snart är vi äntligen i mål!

Klara Ferneman och Tove Liliequist, biblioteken i Umeå pratar om de användarundersökningar som de gjort med ungdomar på olika områden i Umeå och hur de har utformats. Vidare berättar de om hur arbetat med att följa upp och förverkliga ungdomarnas idéer har sett ut och vad delaktighet och inflytande från unga kan innebära för bibliotekets verksamhet i praktiken.

Paus ca 14:15

14:20, presentationer:
Ida Hedin, bibliotek Uppsala - Nya metoder till nya rum

Läsfabriken, barnavdelningen på stadsbiblioteket i Uppsala, har ny(renoverad) lokal men gamla arbetsmetoder. Just nu lär vi oss, och jobbar med, ux-metoder. Målsättningen är att skapa ett självinstruerande rum och att optimera bemanningen.

Karin Noordenbos, Ljungby bibliotek berättar om hur Ljungby bibliotek inspirerades av UX-podden och startade en UX-knapp och hur Upptäck UX fick dem att se på sina besökare med andra ögon. Hon märker tydligt att UX-tänkande försvinner om man inte håller det levande. Det är ganska många på biblioteket som har gått utbildningen Upptäck UX hos Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg, men är det ingen som driver UX så försvinner det lätt. Så hur jobbar Karin för att få kollegorna att hålla UX-tänket levande.

Paus ca 15:00

15:15, avslutande diskussion i grupper

Testa en UX-metod

Hur går vi vidare?

Tack och hej!"

Tid: 23 november kl. 13.30 - 16.00
Plats: Digitalt
För vem? Folkbibliotekspersonal som är nyfiken på, gått utbildning i och/eller jobbat/jobbar med tjänstedesign och/eller UX.

Anmälan senast den 16 november på denna länk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.