27 november 2024 till 28 november 2024 kl. 09.00-16.00  OBS! Evenemangetdatumet har redan passerat!

Tvådagarsinternat om läsfrämjande

Tid: 27-28 november, heldagar
Plats: Korrö

Satsningen Ett läsfrämjandelyft för folkbibliotek är efter tre år slut. Samtidigt kommer det läsfrämjande arbetet aldrig ta slut.

Välkomna till ett tvådagarsinternat om läsfrämjande! Vi kommer att dela med oss vad vi gjort och lärt, vi kommer att blicka framåt på hur vi vill arbeta sedan. Två nätverk blir också ett när vi sammanfogar Läsfrämjandelyftet och barn och unga-nätverken. Tillsammans sätter vi dessa dagar riktningen för vårt framtida arbete med läsfrämjande och ungas delaktighet! Dessutom kommer flera inbjudna gäster att fylla på, utmana och spana tillsammans med oss.

För vem? Internatet vänder sig till dig som jobbbar med läsfrämjande och/eller barn- och ungaverksamhet. Chefer är inbjudna till det gemensamma programmet dag 1, den 27 november.

Var?
Korrö Länk till annan webbplats., vid Ronnebyåns strand i Tingsryds kommun. Korrö är beläget mellan samhällena Linneryd och Rävemåla, längs med väg 122, sträckan Ingelstad - Karlskrona.

När?
Start onsdag 27 nov med drop-in-fika 9.00 - 9.30.
Program kl 9.30 - ca 16.00.
De som sover över har en gemensam middag på kvällen. Internatet avslutas den 28 november senast kl 16.00.

Program 27 november

Nicolas Lunnaba

Författaren, ungdomsledaren och debattören Nicolas Lunabba kommer att tänka, utmana och dela med sig av drivkrafter för social rättvisa och de skillnader ett bibliotek, böcker och läsande kan göra. Ingen av oss sitter säker när Nicolas talar.
Foto: André de Loisted

Celia Östergaard

Celia Östergaard är boktipsare på TikTok med nära 19 000 följare. Celia kommer från Karlskrona och både läser, skriver och pluggar litteratur. Hon ska dela med sig om sin egen läsning, om boktipsarkulturen på Tiktok och vad som funkar där. Hur pratar man med ungdomar om läsning?
Foto: Privat

Agnes Török.

Agnes Török är vår nya läsambassadör. Agnes är med oss digitalt och berättar om hur hen tänker jobba i hela landet, bland annat med unga läsfrämjare.
Foto: Susanne Kronholm

Folkbiblioteken delar på olika sätt med sig av lärdomar, erfarenheter och kunskaper från Läsfrämjandelyftet. Vi kommer också att påbörja samtalen om hur vi vill arbeta själva och tillsammans med läsfrämjande framöver.

På kvällen gemensam middag med litterära upplevelser för de som är med dag 2.

 

Program 28 november

Andra dagen fördjupar vi samtalen om hur vi vill arbeta tillsammans med läsfrämjande framöver. Folkbiblioteken fortsätter dela lärdomar, erfarenheter och kunskaper skapade under Läsfrämjandelyftet.

Ann S Pihlgren

Ann S Pihlgren gästar oss digitalt. Tillsammans med Ann fördjupar vi oss i metoder för boksamtal eller samtal om andra texter och om hur man kan förbereda frågor som utvecklar tänkande, lärande och fördjupning. Ann är fil.dr och ett välkänt namn inom pedagogikforskningen och på Sveriges lärarutbildningar. Hon har arbetat för Skolverket med Läslyftet och har barns tänkande, språk och samspel och dess didaktiska konsekvenser som huvudsakligt forskningsintresse.
Foto: Privat

Isebell Johnsson

Isebell Johnsson är barn- och ungdomsbibliotekarie på Osby bibliotek som ska berätta om hur hon har jobbat med Shared reading-träffar på fritidsgårdar i Osby och Lönsboda. Hon har jobbat uppsökande och aktivt med att bygga relationer med både ungdomar och personal på fritidsgårdarna. Mycket pingis blev det. Först. Och sedan blev det Shared reading.
Foto: Privat

Ditt och ert bidrag till programmet:
Under konferensdagarna kommer alla som deltar att bidra med innehåll på olika sätt. I anmälningsformuläret anger ni om ni vill
1. Berätta om en läsfrämjande aktivitet som ni har genomfört, internt eller externt. (5-10 minuter)
2. Erbjuda prova-på läsfrämjarmetod i helgrupp eller på mingeltorg under en paus.
3. Läsa en kort skönlitterär text i anslutning till middagen.

Om ni är flera som deltar från samma bibliotek behöver ni prata ihop er med varandra om vad ni bidrar med. Om ni väljer alternativ 1 eller 2 gör ni det förslagsvis tillsammans.

Anmälan
Varje kommun får anmäla två personer till hela internatet. Dessutom en chef till internatets första dag. Karlskrona och Växjö får anmäla tre personer plus chef.
Om det finns platser kvar efter sista anmälningsdatum kommer vi att erbjuda möjlighet att anmäla fler.
Prata ihop er vem eller vilka som åker från er kommun.
Chefer anmäler sig via denna länk Länk till annan webbplats..
Medarbetare anmäler sig via denna länk Länk till annan webbplats..
Vi vill ha alla anmälningar senast fredagen den 18 oktober.

Anmäl förhinder i god tid, vi ser gärna att du vid förhinder skickar en kollega i ditt ställe.

Boende
Antalet enkelrum på Korrö är begränsat, därför kommer flera att behöva dela rum med en kollega från samma kommun. I anmälningsformuläret uppger du om du inte kan inte tänka dig att dela rum.

Kostnad
Internatet är gratis för deltagande bibliotekspersonal och bekostas av BiBK med läsfrämjandemedel från Kulturrådet.

Vid sen avanmälan eller uteblivet deltagande kan Biblioteksutveckling fakturera för omkostnader.