7 november 2024 kl. 09.00-16.00 OBS! Evenemangetdatumet har redan passerat!
DigiDag
Tid: 7 november, kl. 9.00-16.00
Plats: Digitalt
Vid det här laget är vi på det klara med att våra arbetssätt är på väg att förändras, men hur kan vi i vår kontext bäst ta vara på de goda sidorna av utvecklingen? Och vilken roll kommer AI att spela för MIK-uppdraget? Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg bjuder in till en fullmatad digital heldag när DigiDag ställer in siktet på folkbiblioteken och AI.
Tid: 7 november, kl. 9.00-16.00
Plats: Digitalt på Zoom. Länk skickas ut ett par dagar innan till anmälda deltagare
För vem? För dig som är intresserad av folkbibliotekens digitala utveckling, oavsett vilken kommun eller region du verkar i.
Kostnad: Gratis
Anmälan senast 5 november: Anmälningsformulär Länk till annan webbplats.
Vi har plats för 500 digitala deltagare, först till kvarn gäller.
Frågor? Kontakta Weine Sundell eller Lisa Elmers på BiBK (kontaktuppgifter längst ner på sidan)
Program
9:00 Workshop med AI-verktyg, ledd av Per Tikkanen
10:00 Paus
10:15 Offentlig AI i den socioteknologiska omställningen
Vi är inne i en omställningsperiod som liknas med tidigare industriella revolutioner. Vad har vi lärt oss från det förgångna, vad säger uppdragen om att främja AI inom offentlig förvaltning oss om utvecklingen och vilka nya utmaningar står vi inför?
Theo Andersson är omvärldsanalytiker på Digg – Myndigheten för digital förvaltning där han jobbat sedan 2019. Han har under lång tid och i olika yrkesroller intresserat sig för digitalisering som samhällsfenomen och hur trendanalys kan omsättas till framtidssäkrade strategier som tar hänsyn till interna förutsättningar, externa påtryckningar och flera möjliga framtidsscenarion.
11:00 Medie- och informationskunnighet i en tid med AI och desinformation
Martina Wagner presenterar Mediemyndighetens arbete med att verka för medie- och informationskunnighet (MIK) och lyfter regeringens uppdrag att genomföra en nationell utbildningsinsats 2024–2025 för att stärka individer som medvetna medieanvändare i en tid av snabb teknisk utveckling.
Martina Wagner sakkunnig inom MIK-frågor vid Mediemyndigheten.
Foto: Ida Lithell
11:25 Psykologiskt försvar och otillbörlig informationspåverkan
AI-genererat material blir allt vanligare i informationsmiljön och är en utmaning för det psykologiska försvaret. Vad innebär psykologiskt försvar och otillbörlig informationspåverkan - vem attackerar, vad attackeras, hur skyddar vi oss och vad kan du göra?
Irene Christensson är senior analytiker med fokus på MIK- och mediefrågor vid Myndigheten för psykologiskt försvar. Hon har en bakgrund som journalist och kommunikatör.
12:10 Lunchpaus
13:10 AI och det oändliga folkbiblioteket
Framtidens bibliotek kommer att innehålla en oändlig mängd media som skapas dynamiskt för varje besökare med hjälp av AI. Från AI-genererade filmer och låtar till adaptiva böcker och AI-lärare – häng med när Jacob Bergdahl guidar oss genom hur AI är på väg att fundamentalt förändra hela vårt samhälle. Folkbiblioteken låg i framkant när internet kom till Sverige – nu är det dags igen när vi kliver in i den nya industriella revolutionen.
Jacob Bergdahl är mjukvaruingenjör och författare som kodar, skriver och föreläser om AI. Jacob är Head of AI på byBrick och har bland annat arbetat med Minecraft hos Mojang och skapat det öppna AI-gränssnittet Limopola med en arkitektur för att köra autonoma AI-agenter.
13:55 Använd generativ AI som biblioteksmedarbetare
Generativ AI kan användas av biblioteksmedarbetare för att förenkla och effektivisera olika arbetsuppgifter. Ossian Hall visar grundläggande funktioner och inspirationsexempel på hur ChatGPT kan användas som ett arbetsredskap.
Ossian Hall arbetar som bibliotekskonsulent i Region Västernorrland.
Foto: Carin Collén
14:30 Fikapaus
14:45 Workshop med AI-verktyg, ledd av Per Tikkanen
15:05 Automatisering av intelligens - ett nytt förhållningssätt till kunskap och teknik
Inställt - Ersätts av Anders Bjarby
I denna presentation utforskar vi hur AI automatiserar mänsklig intelligens och förändrar vårt förhållningssätt till kunskap och teknik. Vi diskuterar utmaningar inom akademin, såsom behovet av att utveckla utbildningen i en värld där intelligens kan automatiseras, och hur vi hanterar frågor kring fusk. Genom exempel från företagsvärlden, där AI revolutionerar kodning och kreativitet inom röst, ljud och musik, visar vi hur uppgifter som tidigare tog veckor nu kan lösas på timmar. Vi tar också upp Europas roll på den globala marknaden och hur regleringar påverkar vår förmåga att konkurrera och utvecklas i ett kunskapssamhälle präglat av AI. Presentationen erbjuder en positiv och framåtblickande syn på hur AI kan förbättra vårt arbetssätt och samhälle.
Fredrik Ahlgren, PhD, är universitetslektor (för närvarande tjänstledig) och VD för Sourceful Labs AB, ett företag som accelererar den globala energiomställningen mot mer solceller och förnybar, decentraliserad energi.
Moderator för dagen: Per Tikkanen
Per Tikkanen är IT-pedagog på Region Kronoberg, AV-Media. Per är utbildad samhällskunskapslärare och har sedan studietiden intresserat sig för hur teknik och samhälle påverkar varandra. Tidigare har Per föreläst om säkerhet, integritet och film på biblioteken i Kronoberg och Blekinge.