29 september 2022 kl. 09.00-12.00

Nätverksträff Barn och unga

Tid: 29 september kl. 9.00-12.00
Plats: Digitalt

För vem: För dig som arbetar med barn och unga och jobbar på folkbibliotek i Blekinge eller Kronoberg.

Hur: Vi ses digitalt. Du som är anmäld kommer att få en länk dagen före träffen i din e-post. Anmäl dig Länk till annan webbplats. i vårt formulär senast den 23 september.

Programmet denna dag har mycket fokus på unga. Vi får träffa Milva Jansson på Ljusdals bibliotek som arbetar med inkludering och har anställts av biblioteket för att bygga relationer, strukturer och aktiviteter som involverar unga. I våras vann biblioteket en nationell tävling Länk till annan webbplats. där motiveringen löd: ”Med barnkonventionen som grund och förståelse för ungdomars vardag och intressen lyckas Ljusdals bibliotek möta ungdomar på ungdomarnas villkor. Biblioteket skapar, med boken i fokus, en samlingsplats för ungdomar som med hjälp av kreativa lösningar och sociala medier stäcker sig långt utanför bibliotekets gränser.
Vad har ungdomarna lärt bibliotekspersonalen och vad funkar bra/ mindre bra? Hur blir barnkonventionen på riktigt? Milva berättar men vi samtalar också tillsammans.

Dessutom har vi finbesök av Natalia Tapia Pardo och Amanda Stenberg från TioTretton som berättar om hur de arbetar med TikTok. För att du ska vara förberedd vill de att du ska skaffa lite förförståelse om Tiktok innan träffen. Ladda ned appen och titta runt, tänk själv eller tillsammans med kollegorna och formulera några frågor, dilemman eller reflektioner som våra gäster får inför sitt besök hos oss. Detta gör du i anmälningsformuläret. Vill du e-posta istället går det också bra. Här nedan hittar du också läsning om Tiktok.

Dessutom kommer under förmiddagen också att finnas lite tid till erfarenhetsutbyte och övrig info.

Förslag på Tiktok-kunskap inför träffen
Ladda ned appen, skapa ett konto och surfa runt. Reflektera.

Kapitel 8 om sociala medier i Svenskarna och Internet Länk till annan webbplats. och läs det som framför allt handlar om barn/ unga och Tiktok. (2021)

Internetstiftelsens poddavsnitt som behandlar vad Tiktok är och hur det fungerar. Länk till annan webbplats. (Från 2020)

High shool-bibliotekarien Kelsey Bogan i Pennsylwania skriver personligt, roligt och övertygar i tre inlägg på sin blogg (2020) om varför man bör ha och hur man sätter upp ett bibliotekskonto. Första inlägget Tiktok & Why Librarians Should Use it   Länk till annan webbplats.har länkar till de följande inläggen.