Stötta din lokala författare - läs närodlat

Är allt inställt? Boken är inte det.

Passa på och läs författarna som lever och skriver nära dig. En bok tar dig bort från karantänen och in i oändligt många andra världar. Genom kampanjen Stötta din lokala författare – läs närodlat påminner vi dig om berättelserna som skrivs här.

En annan anledning att #stöttadinlokalaförfattare är att författare tillhör den grupp kulturarbetare som drabbas hårt av coronavirusets konsekvenser i form av inställda arrangemang. Framträdanden är ofta författares största inkomstkälla. Så ge dig själv en upplevelse samtidigt som du visar en lokal kulturarbetare lite handfast uppskattning. Köp en lokal bok. Stötta din lokala författare.

Litteratur i Blekinge Kronoberg kommer löpande att presentera lokala författare, böcker de skrivit och länkar till inköpsställen, här på vår webbplats och på facebook. 

Var med, dela inlägg och länkar. Du kan till och med uppdatera din profilbild på facebook med ett #stöttadinlokalaförfattare-motiv.

Prosa, poesi och hund av Tina K Persson

"Livet i all enkelhet" är en existentiell roman med en del idéstoff i botten. Vad är en människa? Var kommer vi ifrån? Har vi någon "vägledare med oss"? Sådant leker jag med här i en både humoristisk och allvarlig bok.
Livet i all enkelhet beställs via Adlibris, Bokus eller Akademibokhandeln eller av din lokala bokhandel.

Diktsamling: Till Nattens Gudinna, Sånger från en sjunkande kontinent. En undersökande diktsamling från urtid till nutid. Aktuell på så sätt att den tar upp ekonomisk kris, grekisk mytologi och mänsklig sårbarhet.
Beställs via: freja@mac.com. Pris 100 kronor.

”Högläsning för hundar”: Kul och vacker bok, fundersam och rolig med illustrationer av mig, slut i bokhandlar men finns som liten restupplaga hos mig. Pris: 100 kronor. Beställes på mail: freja@mac.com

                  

 

Fakta och fiktion om kvinnoliv i Blekinge

Nya smittsamma sjukdomar har alltid varit ett mot människors liv och hälsa. Våren 2020 gäller det corona.  På 1800-talet spred koleran skräck i Sverige och i Mörrum utsågs fattiga pigor och änkor till sjukvakterskor som skulle ta hand om dem som blev sjuka. Inga i boken ”Sjukvakterskan” är en av dem. En röd tråd i boken är hennes föreställningar om och fruktan för sjukdomen. En annan är vänskapen och solidariteten med andra unga kvinnor.

Inga återkommer i novellen ”Kvinnans lott” som inleder novellsamlingen ”Uppväxtår i Blekinge”. Bokens innehåll sträcker sig från 1850-talet till nutid. Tyngdpunkten ligger på 1950-talet och hur det är att som flicka eller ung kvinna bo på landsbygden – en trygg miljö men där också det sociala trycket är viktigt och ofta strängt. En berättelse skiljer sig från de övriga. Den handlar om en ung Mörrumsbo som 1937 gav sig iväg som frivillig till Spanien för att kämpa på folkfrontens sida i spanska inbördeskriget. Den bygger på verkliga händelser och dokument. 

Gudrun Winfridsson är uppvuxen i Mörrum. År 2009 debuterade hon med "Döden på Verket”. Böckerna säljs bl.a. via adlibris.com och bokus.com och hos din lokala bokhandel. Mer information finns på www.winfridsson.se

           

 

Böcker om barnkonventionen av Susann Swärd

Rätt lätt 1 & 2 – om barnets rättigheter lyfter fram barnets rättigheter i deras vardag. De knyter ihop barnets rättigheter med för-/skolans värdegrund och läroplan. De handlar dels om vad rättigheterna innebär för varje barn, dels om barnens gemensamma ansvar för varandras rättigheter. Frågor runt rättigheterna bjuder in till reflekterande diskussion. Rätt lätt 1 finns även på arabiska och somaliska.

Barnkonventionen i praktisk tillämpning inom förskolan och skolan förklarar hur barnkonventionen ska implementeras från förskolan till gymnasieskolan.

Barnkonventionen i praktisk tillämpning för socialtjänsten bidrar till en ökad förståelse för hur barnkonventionen kan förverkligas inom socialtjänsten.

Handbok för socialsekreterare – Om barnrättsperspektivet från förhandsbedömning till avslutad utredning innehåller praktiska och handfasta tips på hur barnkonventionen kan användas i utredningar av barns behov av skydd och stöd inom socialtjänsten.

Länk till försäljningsplatsen: www.rattighetsfokus.se

               

          

 

Barnbarnsböcker av Ann Carmvall

Mys med barnen under påsklovet och läs en bok! 
Mina upplevelser med mitt första barnbarn har blivit små roliga berättelser som ni kan känna igen er i. Läs och skratta med era barn och barnbarn.

Erik går hem från förskolan
Erik vill inte alls sova och när han får syn på några hästar i en hage så vill han absolut inte sitta kvar i vagnen. Han kasar sig ner och spänner upp ryggen i en båge. Hur ska det gå för farmor att få hem Erik från förskolan?

Erik och farmor bakar
'Erik kavlar och kavlar och kavlar.' Kommer Erik kunna få med sig hem några fina pepparkakor som ser ut som pepparkaksformarna farmor har: en bil, en båt , ett flygplan, ett lok, en ängel och en gris ?

Erik leker hos farmor
‘PLING, säger det varje gång som raden tar slut.’
Vad är det för roligt som Erik hittar på hemma hos farmor när han leker där?

Erik spelar musik
‘Erik älskar sitt munspel och spelar glatt medan han dansar och rör kroppen efter musiken’.
Vilka andra instrument spelar Erik på?

Mejla till ann.carmvall@gmail.com. Böckerna kostar 59 kr/st.
Läs som e-bok i appen Böcker (iBooks) i Iphone eller iPad. Beställ här på Adlibris, Bokus, eller hos Bokon

     

 

Nina av Bengt Rålin

Berättelsen om Nina visar på en ung kvinnas öde och liv. Om hur människor i Ninas närhet, inte kan ta till sig hennes hopplösa belägenhet. Nina inleder ett förhållande, med en högt aktad och socialt väl ansedd man. Ett förhållande som till sist blir förödande för henne. Ingen i hennes närhet tycks riktigt tro på det som förmedlas av henne, när hon äntligen tar mod till sig att berätta vad som sker. Av en ren tillfällighet kommer kommissarien Stina in i hennes liv. Stina förstår denna unga kvinnas kamp, men vägen genom den juridiska processen blir komplicerad. Nina sitter ensam och utlämnad. Men kommissarien Stina kan inte riktigt lägga detta fall åt sidan, trots det ansträngda läge som råder under semesterperioden på hennes avdelning.

Ninas historia vill visa på en utsatt kvinnas hopplösa kamp, som så ofta slutar med att kvinnan själv får ta konsekvensen genom omgivningens brist och vilja på förståelse. Samt på de märkliga fördomar som samhället i allmänt besitter, angående högt ansedda medborgare.

Nina finns som tryckt och e-bok och ges ut av Lange Forlag, ett dansk/svenskt förlag med internationell utgivning. Boken finns till
försäljning på de flesta ställen men framför allt i vår egna webbutik: https://langeforlag.com/webshop.html. Kolla även hos din lokala bokhandel. 

 

Adam Stormstjärna av Emil Karlsson

Emil Karlsson är författare till bokserien Adam Stormstjärna. Adam Stormstjärna och det förlorade arvet, (2016) är den första delen av serien, utgiven av Lange Forlag. Del 2 i serien förväntas att ges ut under 2021. 

När Adams mamma plötsligt dör vänds hela hans värld upp och ned. Han blir tvungen att tillsammans med sin storebror Björn flytta hem till sin farmor på Öland. Efter att ha fått en mystisk ask i arv av sin mor, dras Adam ofrivilligt in i en kamp mellan gott och ont som sträcker sig ända tillbaka till vikingatiden och han inser att hans liv inte alls är vad det verkar vara. Tillsammans med sin bror och Alva – en nyvunnen vän från ön – måste Adam acceptera sitt öde och bege sig in i en värld full av magi och underliga varelser, för att bekämpa ondskan och ta reda på sanningen om hans förlorade arv…

Böckerna om Adam Stormstjärna ges ut av Lange Forlag, ett dansk/svenskt förlag med internationell utgivning och finns till försäljning på de flesta ställen men framför allt i vår egna webbutik: https://langeforlag.com/webshop.html. Kolla också hos din lokala bokhandel. 

 

Emmas nya liv av Anna Alemo

Anna Alemo bor i Lund med man, barn och hundar. Hon är utbildad sjuksköterska men arbetar numera som IT-samordnare. Fritiden spenderar Anna helst i fritidshuset utanför Ronneby. ”Emmas nya liv” är Annas debutroman. Under 2020 kommer uppföljaren ”Emmas livspussel”.

Emmas nya liv (Nicole Publishing, 2019. Ljudbok, Lind & Co hösten 2020)
”Emmas nya liv” är en lättsmält, romantiskt och rolig feelgoodroman. Boken har jämförts med Bridgets Jones dagbok och författaren Anna Alemo har kallats för ”Sveriges Marian Keyes”.

Handling: Emma är nyskild och försöker vänja sig vid varannan vecka-livet med barnen samtidigt som exmannen har flyttat ihop med sin nya, unga kvinna. Emma är något förvirrad och en smula bitter, men fast besluten att få ihop sitt nya liv.

Av en slump träffar Emma den charmige sångaren Peter och frånsett att hon gör bort sig är mötet inte helt oangenämt. Han är dock nästan tio år yngre och inget för henne. Men titta kan hon väl få göra?

Köp boken på adlibris eller bokus - och kolla först med din lokala bokhandel. 

     

 

Tidens Älv och Trollens Sjö av Mattias Karlsson och Ingrid Uppström

Detta är sagan om Vilgot. Vilgot räddas från spöken av ljuset från en underlig lykta. Det blir start på ett äventyr där Vilgot möter troll, älvor, vålnader och irrbloss. Ja, och Lyktgubben själv förstås. På ett märkligt vis är alla del i en berättelse om Tidens älv. Någon har byggt en fördämning i älven. Hur kommer det sig? Är det för att stoppa Tiden självt? Följ med så ska du få se!

Tidens älv och Trollens sjö erbjuder rofylld och spännande läsning, passande för barn från 3 - 4 års ålder. Boken är rikt illustrerad med mestadels helsidesuppslag. Berättelsen är väl bearbetad för att kunna intressera även vuxna. I boken vävs flera väsen från vår folktro omsorgsfullt in i en stämningsfull och fantasirik berättelse, och vi får en möjlighet att inte bara möta utan även lära känna dessa väsen.

Både författare och illustratör debuterar med boken men författaren (Mattias) har gedigen erfarenhet av att skapa stämningsfulla miljöer och berättelser från så kallade lajv (levande rollspel) och illustratören (Ingrid) har bland annat utbildning i rekvisita för scenkonst.

Mattias om boken:
Berättelsen är skriven för att passa både barn och vuxna. Min förhoppning är att den som läser boken, ung som gammal, ska kunna leva sig in i berättelsen. Sagan har en särskild förmåga att föra olika generationer samman. Den stora utmaningen, för mig, har varit att inte berätta för mycket utan att ge läsaren utrymme för sin fantasi.

Ingrid om boken:
Min ambition med bilderna i boken har varit att levandegöra sagan och ge läsarna en känsla av att själva vara med i handlingen.

Boken finns till försäljning på Adlibris, Bokus samt flertalet andra nätbokhandlar, se ex länk för Adlibris. Kolla även med din lokala bokhandel!

       

 

Makaber av Jim Friberg

   

Som nybliven pappa försvann jag ett tag från författarscenen. Men nu är jag tillbaka och erbjuder i samband med pandemin min bok Makaber till oslagbart lagertömningspris, 89 kronor för inbunden och 49 för häftad storpocket. Makaber är en tragisk kärleksberättelse om ett vilset, ungt par med stark anknytning till min uppväxtort Svängsta, men även all mark på järnvägarna mellan Karlshamn och Falkenberg. Leverans sker gratis inom Karlshamn kommun, men kan även ordnas om jag har vägarna förbi någon annanstans. Frakt på 60 kronor tillkommer om postleverans är enklaste alternativet.

Ta hand om er.

Köp boken direkt av mig genom att mejla: friberg.jim@protonmail.com

 

Solveig Olsson-Hultgren: ungdomsböckerna nu som e-bok och snart kommer första vuxenboken

Serien Siden, sammet, trasa, lump om de småländska systrarna Andersson (Bonnier Carlsen / Opal) finns sedan några månader tillbaka även som e-böcker (Saga Egmont) liksom Himmel och pannkaka, Bara vara Jennie och min debutbok Prinsessan och de blå jeansen, den sistnämnda även som ljudbok. Samtliga böcker finns att beställa/köpa/låna där böcker finns!

Till hösten kommer även min första renodlade vuxenbok Huset i skogen (Lind & Co), en spänningsroman i både pappers-, e-boks- och ljudformat.

Vill du veta mer om mig och mina böcker samt få lite personliga tankar runt litteratur, skrivande och detta med att vara författare, så finns jag sedan en tid tillbaka på facebook: Solveig Olsson-Hultgren Författare alt. @solveigolssonhultgrenforfattare

Hoppas vi ses där och att du vill läsa eller lyssna på mina böcker! 

   

 

 

Nästan alla dagar grät jag av Kristine Lorentzson

Nästan alla dagar grät jag är berättelsen om en familj där sonen blir akut inlagd på sjukhus för hjärtsvikt och familjen blir kvar länge, totalt 313 dagar. Dag för dag följer vi familjen på sjukhuset.

Vilka blir de, när de får veta att deras barn är nära att dö i en livshotande hjärtsjukdom? Vad kan de ta in och vad flyter förbi dem? Hur går tankarna för de som tvingas bo länge på ett sjukhus? Vad innebär det att leva och hur nära kan Döden stå utan att ta den man älskar? Berättelsen bygger på en verklig händelse.

Boken finns som inbunden, e-bok och ljudbok på Adlibris.se, Bokus.se, Storytel.se mfl. 

    

 

Förnedringen av Tinna Lindberg

En elefant kommer lufsande längs den ökända sexgatan Bangla road i det bleka gryningsljuset. På djurets rygg sitter en död, svensk man fastsurrad, naken på underkroppen. »Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter« står det på lappen som är fastnålad på hans tröja - ett citat ur FN.s deklaration om mänskliga rättigheter. Några dagar senare, på svenskarnas favoritö Koh Lanta, hittas ännu en svensk turist, dödad på liknande sätt. Motvilligt kastas Sveriges ambassadör Viktoria Lindh i Bangkok in i den största konsulära utmaningen sedan tsunamikatastrofen. ”Förnedringen” är en spänningsroman som utspelar sig i turistparadiset Thailand och maktens korridorer på Utrikesdepartementet

Tinna (Kristina) Lindberg, född 1973 och uppvuxen i Växjö, är jurist och diplomat på Utrikesdepartementet. Sommaren 2011 anmälde hon sig till skrivarkursen ”Att skriva Krim” på Folkuniversitet i Stockholm och började där skriva på deckarmanuset som skulle bli hennes debut. 

Köp boken här. Den finns även som ljudbok.