Den här sidan använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×

Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg

  Skriv ut

8 nov 2017

Skolbiblioteksdag

Välkommen på skolbiblioteksdag onsdag 8 november 2017

Programmet för utskrift (pdf, 259 kB, öppnas i nytt fönster)

Biblioteksutveckling har inget uppdrag att arbeta med utveckling av skolbibliotek. Men flera skolbibliotekarier i våra län uttrycker dock ett stort behov av fortbildning och möjlighet till nätverkande. På kommunal nivå finns stödfunktioner men i långt ifrån alla kommuner. Vi på regionbiblioteket skulle dessutom vara oerhört glada för ett skolbiblioteksnätverk i någon form som vi kan samarbeta med framöver.

Därför bjuder vi i höst in alla som arbetar på skolbibliotek i Blekinge och Kronobergs län till en heldag den 8 november. Vi står för inbjudan men har tagit hjälp av Växjö kommuns skolbibliotekssamordnare för att  planera dagen så att den ska kännas relevant ur ett skolbiblioteksperspektiv. Syftet är framför allt att ni som arbetar på skolbibliotek ska få möjlighet att träffas, dela kunskap och få en chans att på något sätt formera er. Men vi vill också passa på att bjuda på relevanta och aktuella föreläsningar.

För vem? För Skolbibliotekarier, Lärarbibliotekarier, Skolbiblioteksassistenter och andra som arbetar på skolbibliotek i Blekinge och Kronoberg mot klass F-9 eller gymnasium.

 

Tid och plats:

Onsdagen den 8 november 2017 klockan 9:30-15:30, på Växjö stadsbibliotek, Västra Esplanaden 7, lokal Galaxen.

 

Program:

09:30-10:00  Fika

10:00-10:10  Välkomna + inledning

10:10-11:10 Alla kan bli årets skolbibliotek

Lotta Davidson-Bask och Klara Önnerfält skolbibliotekarier på gymnasieskolorna Polhem och Spyken i Lund, har vunnit flera utmärkelser i skolbibliotekssammanhang. Lotta är t e x den enda som lyckats med bedriften att få ta emot utmärkelsen Årets skolbibliotek två gånger. Tillsammans täcker de erfarenheter av biblioteksarbete med barn från förskola till gymnasium.

Lotta och Klara kommer att dela med sig av sina erfarenheter kring vad som är ett väl fungerande skolbibliotek. Vilka är deras framgångsfaktorer? Hur kan man effektivt använda styrdokument för att öka elevernas måluppfyllelse? Hur får man skolledning och lärare med sig i arbetet?

11:10-11:25  Vad behöver en rektor från sin skolbibliotekarie?

Susanne Randau, rektor på Ringsbergsskolan i Växjö berättar om värdet av ett bra samarbete och samtal mellan skolbiblioteket och skolans ledning.

11:25-12:00  Workshop - Vad vill vi ha ett nätverk till?

Workshopen summeras med hjälp av det digitala verktyget Mentimeter. Om möjlighet finns ta gärna med en enhet med internetanslutning.

12:00-12:20 Fördelar med att samarbeta

Lotta Davidson-Bask och Klara Önnerfält berättar om sina erfarenheter från Skolbibliotek Syd och andra typer av nätverk och samarbeten. Skolbibliotek Syd är en ideell förening med cirka hundra medlemmar och är ett regionalt nätverk för alla som arbetar med skolbibliotek och som är intresserade av skolbiblioteksfrågor.

Lotta och Klara diskuterar fördelar med att organisera sig för att skapa förutsättningar för exempelvis kunskapsdelning, gemensamma fortbildningar och samverkan och svarar på frågor från publiken.

 

12:20-12:30  Info inför lunch

12:30-13:30  Lunch (Resturangkarta Växjö pdf, 264 kB, öppnas i nytt fönster)

13:30-13:40  Tankar som dykt upp under lunchen

Vi tar kort upp några av de tankar och diskussioner som dykt upp under lunchen.


13:40-14:30  Skolbibliotekens roll för elevers lärande

Cecilia Gärdén är fil.dr. i Biblioteks- och informationsvetenskap, har arbetat som lärare och forskare i många år vid Bibliotekshögskolan. Nu arbetar hon med folkbiblioteksutveckling på Kultur i Väst. På uppdrag av sekretariatet för den nationella biblioteksstrategin har Cecilia Gärdén skrivit rapporten ”Skolbibliotekets roll för elevers lärande - en forsknings- och kunskapsöversikt”. Cecilia sammanfattar det aktuella kunskapsläget kring skolbibliotek när det gäller koppling mellan bibliotek och lärande samt vad som utmärker en väl fungerande biblioteksverksamhet.

14:30-15:30  Fika + Hur går vi vidare?

Hur har vi glädje av varandra? Vilken nivå av engagemang är rimligt? Vilka vill vara med och ta steget vidare? Vi tar någon slags avstamp tillsammans för en eventuell fortsättning.

 

Avgift

Dagen är avgiftsfri, vi bjuder på fika men lunch betalas av var och en.

Anmälan

Anmäl dig senast 31 oktober via formuläret.

 

Parkering

Om du kommer med bil är här en karta över parkeringsplatser i Växjö

 

Tillgänglighet

Handikapparkering i anslutning till entrén. Dörröppnare vid entrén. Handikappanpassade toaletter på alla plan. Toalett med dörröppnare på plan 1. Hiss till alla plan. Teleslinga finns i Galaxen.

 

Information

För mer information kontakta Elin Nilsson.

Välkommen!

Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg

Ett samarbete mellan Region Blekinge och Region Kronoberg

Region Blekinge
371 81 Karlskrona
Besöksadress: Ronnebygatan 22

Box 1202
351 12 Växjö
Besöksadress: Västra Esplanaden 7