Den här sidan använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×

Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg

  Skriv ut

4 apr 2017

Nätverksträff Barn, Unga & Bibliotek

Plats: Tingsryds bibliotek

Tid: Drop in med fika från 9.00 Program 9.30-15.30

På vårens nätverksträff för er som arbetar med barn & unga på bibliotek testar vi nya metoder för lärande. Alltför ofta pratar vi om, men visar inte hur. Denna dag kommer både innehållet och metoderna att vara omväxlande och praktiska. Dina egna förberedelser består i att läsa en text och att ta med dig något till vårt metod-knytkalas. I en trygg liten miljö med få personer som brinner för samma saker bör det finnas möjlighet för att visa och samtala kring barnbibliotekspraktiker. Ta med något från din arbetsvardag som vi andra har glädje av. Kanske får du en fråga som gör att du ser din metod och praktik i ett annat ljus och vi andra lär oss massor. Men vi ska hinna med lite annat också:

Programpunkter under dagen

Lära känna varandra.

Metod-knytkalas Läs mer nedan.

Vi tar en titt på vår värd; Tingsryds barn- och ungdomsavdelning och verksamhet.

Walk and talk –  favorit i repris. Du får en promenadkompis och ett samtalsämne och diskuterar på väg till och från restaurangen.            

Lunch - Vi går tillsammans och äter lunch på Restaurang Ladan på Tingsryds hotell Downbeat. Lunch på egen bekostnad.

ALMA-pris-tillkännagivandet är just denna dag. Vi bevakar tillkännagivandet, skålar för vinnaren och skaffar oss mer kunskap om författaren eller organisationen.

Barns delaktighet. Vi samtalar om ämnet: Barns delaktighet enligt metoden tidskriftsklubb. Läs mer nedan.

Sara informerar och vi lyfter tillsammans övriga frågor: Nyheter, BiBK-info och andra saker som är på gång i landet som rör barnbibliotek. Vi pratar också om när,var och hur nätverket vill träffas nästa gång. Har du något du vill att vi ska ta upp under övriga frågor är det bra om du skickar ett mail i förväg till Sara.

Anmälan
Anmäl så fort som möjligt via anmälningsformulär, allra senast den 30 mars.

Din förberedelse
1) Tänk ut vad du vill ta med till metod-knytkalaset och anmäl i formuläret. Det kan vara nästan vad som helst. En lovaktivitet, en struktur, starten på din rim&ramsstund, dagordningen till biblioteksrådet. Det måste inte vara superunikt och det ska gå att göra genomföra på  7-15 minuter. Och det behöver inte vara en hel aktivitet utan ett smakprov. Du tar med det du behöver men saxar, lim, pennor, högtalare, internetuppkoppling, projektor och annat som brukar finnas på ett bibliotek finns att tillgå och även en sagostunds-/ bokpratshörna finns avskilt för oss utan att någon stör. Behöver du kolla din idé med Sara i förväg går det jättebra. I anmälningsformuläret skriver du upp vad du behöver ha på plats. När vi andra deltar är vi inte passiva utan aktiva deltagare, vi bedömer dig inte och vi tar tacksamt emot vad du delar med dig av. Det finns inget tvång att medverka under denna punkten (det ska inte vara det som gör att du inte är med denna dag) men om alla vågar lite mer än de brukar blir det toppenbra!

2) Förbered dig också genom att läsa kap. 5 Delaktighet, s. 105-123 i skriften Rum för de yngsta av Barbro Johansson och Frances Hultgren, 2015. Texten är lätt att förstå och högintressant, men kräver lite tid och tankearbete.Så sätt gång i tid.
Sara leder diskussionen så du behöver inte fundera på vad tidskriftsklubb är. Är du nyfiken så finns den beskriven som en bland andra metoder i  Ett steg till - en metodbok för biblioteksutveckling.

Kostnad
Dagen är gratis, lunch på egen bekostnad.

Tillgänglighet
Bibliotek: Handikapparkering i anslutning till entrén. Automatiska dörrar. Lokal i marknivå. Hiss till andra våningen. Handikapptoalett.
Lunchrestaurang: Automatiska dörrar. Lokal i marknivå.

Information
För mer information kontakta Sara Wijk, Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg, tfn 0455-32 20 54,  sara.wijk@regionblekinge.se.

Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg

Ett samarbete mellan Region Blekinge och Region Kronoberg

Region Blekinge
371 81 Karlskrona
Besöksadress: Ronnebygatan 22

Box 1202
351 12 Växjö
Besöksadress: Västra Esplanaden 7