Den här sidan använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×

Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg

  Skriv ut

6 dec 2016

En dag om små barns språkutveckling

Vi är på väg in i ett långsiktigt och strukturerat samarbete med barnhälsovården och logopedin kring vårt gemensamma uppdrag. Vi vill göra så många familjer i Blekinge och Kronoberg som vi bara kan till läsande familjer. Initiativet till detta samarbete kommer från Region Kronoberg och Landstinget Blekinge. Denna dag får du inspiration och kunskap om hur vi bättre kan arbeta tillsammans, kunskap om små barns språkutveckling och vad som är det viktigaste att förmedla i föräldragrupper. Det blir både forskning och ”best practise".Vi tittar både på hur samarbetet ser ut idag och vad vi vill göra nytt och bättre. Vi vill också samla in kunskap och respons från er som redan idag arbetar med de allra yngsta. Medverkar gör representanter och talare från alla de tre professionerna.

Konferensdagen ges även i Växjö den 7 februari med representanter från Kronobergs län och med ett lite annat upplägg. Åk därför helst på dagen i ditt eget län. Men har du inte möjlighet är du välkommen till den andra.

Tid och plats
Tis den 6 december 2016 kl. 09.00-15.30 i konferenslokalen, Langemark, Blekingesjukhuset, Karlskrona

För vem?
För dig som..
arbetar med/ kommer att arbeta med de allra yngsta barnen mellan 0-3 år och deras vuxna
har/ kommer att ha samverkan med barnhälsovård, familjecentral/ öppen förskola
arrangerar program på biblioteket för 0-3åringar och deras vuxna
har ett särskilt intresse av Små barns språkutveckling och vad bokläsning gör för det lilla barnets utveckling

Vi hoppas och önskar alla oavsett om du är bibliotekarie, assistent eller pedagog, om du arbetar på huvudbibliotek eller filial och passar in på kriterierna ovan kommer denna dag!

Program

9.00-9.30 MORGONFIKA

09.30-09.50 Välkommen

09.50-10.10 Barnhälsovården så funkar den
Johanna Tell, Barnhälsovårdsutvecklare Landstinget Blekinge berättar om uppdrag och var dags arbete, likheter och olikheter i våra uppdrag och vad som är bra att känna till för samverkan lokalt.

10.10-11.10 Små barn utvecklar ett språk
Logoped, Ann-Sofie Viberg André, Landstinget Blekinge informerar om språkets olika delar, spåkstörning, flerspråkighet och språkstimulans. En massa bra kunskap du har nytta av t ex när du ska prata i föräldragrupp och på föräldramöten.

11.10-11.20 Bensträckare

11.20-12.15 Språkstegen- vårt gemensamma samarbete -  Barnhälsovård, Bibliotek och Logopedi
Hur ser samarbetet ut idag och mot vilka mål kan och vill vi satsa och hur? Arbetsgruppen berättar.

12.15-13.15 LUNCH

13.15- 13.45 Samtal om Språkstegen. Frågor, diskussion och medskick till arbetsgruppen
Nu finns tid för er som arbetar ute i kommunerna med respons, frågor, glada tillrop och kritik. Vi i arbetsgruppen är verkligen intresserade av era värdefulla kommentarer.

13.45-14.30 Booksharing/Dialogläsning
Forskning och praktisk hands on, om att ge föräldrar en modell för kvalitativ läsning med ett litet barn. Sara Wijk, utvecklare på BiBK och fd barnbibliotekarie samt Kerstin Kruber, psykolog inom mödra-och barnhälsovård Landstinget Blekinge

14.30-15.00 EFTERMIDDAGSFIKA

15.00-15.25 Bok på recept
Ann-Sofie Viberg André, logoped berättar kortfattat om tanken bakom Bokrecept och vilka förväntningar på samarbetet som finns. Agneta Brask, Karlskrona stadsbibliotek berättar hur ämnesorden läggs in och hur man lättast söker fram lämpliga böcker på bokrecept i Karlskronas Arena.

15.25-15.30 Sammanfattning och avslutning

Avgift
Dagen är gratis. BiBK bjuder på morgon- och eftermiddagsfika. Lunchen, som var och en betalar för själv, äter vi tillsammans i matsalen på sjukhuset. Tänker du inte äta med oss i matsalen är vi glada om du anger det i anmälningsformuläret.

Vid avanmälan efter 1 dec tas en administrationsavgift på 300 kr per deltagare ut. Du kan självklart ge din plats till en kollega. Meddela oss i så fall.

Anmälan
Anmälan görs via anmälningsformulär senast tors den 1 dec.  
 
Vägbeskrivning och parkeringsmöjligheter
Kommer du med tåg från Ronneby eller Karlskrona hoppar du av på Bergåsa station. Om du kommer med bil följer du skyltning mot sjukhuset. Här finns karta över sjukhusområdet med parkeringsmöjligheter och hur du hittar till sjukhusets huvudentré från Bergåsa station eller parkering.

När du hittat till huvudentrén och kommit in genom den ska du gå till höger förbi centralkassan. Vår konferenslokal, Langermark, ligger på vänster sida mitt emot apoteket.

Tillgänglighet
Rullstol kan komma in både upp till i lokalen och längst ned i lokalen. Dörröppnare vid entrén. Handikappanpassade toaletter finns. Konferenslokalen är utrustad med hörslinga.

Information
För mer information eller frågor kontakta Sara Wijk, tfn 0455-32 50 54, sara.wijk@regionblekinge.se


 

Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg

Ett samarbete mellan Region Blekinge och Region Kronoberg

Region Blekinge
371 81 Karlskrona
Besöksadress: Ronnebygatan 22

Box 1202
351 12 Växjö
Besöksadress: Västra Esplanaden 7