Den här sidan använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×

Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg

  Skriv ut

30 mar 2017

Bokprovning med verktygslåda

Svenska barnboksinstitutet (Sbi) är ett nationellt centrum för barn- och ungdomslitteratur. Deras uppgift är att samla denna litteratur men också att sprida kunskap och forskning. Detta gör man bland annat genom att varje år genomföra en Bokprovning. Den innefattar statistik, trender och tendenser från senaste årets barn- och ungdomsboksutgivning i Sverige. Bokprovningen ger sig ut på turné och i år är vi stolta över att få dem till Växjö. Du får chansen att på plats lyssna på Sbi:s forskare, bibliotekarier och gästföreläsare kring årets trender och tendenser. Vi som arrangerar bokprovningen erbjuder dessutom ett program, eller om man så vill, en verktygslåda på eftermiddagen med exempel på hur man kan arbeta med böcker och eget skrivande bland barn och ungdomar i skolan och på fritiden. Vi har möjlighet att ta emot 140 deltagare och tror att det är hårt tryck på platserna. Anmäl därför dig så fort du har möjlighet.

Dagen är ett samarrangemang mellan Svenska barnboksinstitutet, Linnéuniversitetet, Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg och Växjö stadsbibliotek.

Tid och plats
Torsdagen den 30 mars 2017 kl. 09.30-15.30 på Växjö stadsbibliotek, Västra Esplanaden 7. Lokal Galaxen.

Program

Kl. 09. 30 -  10.00 Välkomstfika

Bokprovning m Svenska Barnboksinstitutet

Välkommen

 Barn- och ungdomsböcker utgivna 2016 – en övergripande genomgång. Sofia Gydemo, Sbi

 Normer och inkludering. Kajsa Bäckius, Sbi

 Religion och mytologi. Karin Mossed, Sbi

 Bensträckare

 Flykt från krig. Kajsa Bäckius, Sbi

 Skräck. Sofia Gydemo, Sbi

 Dagboksromanen. Karin Mossed, Sbi

 Illustration och grafisk form. Sara Teleman

Kl. 12. 30 – 13. 45 Lunch på egen hand

Kl. 13. 45 – 15. 30 Verktygslåda med fyra korta föreläsningar samt eftermiddagsfika.

 

Medverkar på eftermiddagen gör:

Helene Ehriander

”Att skriva barnlitteratur”
Idag har skönlitterärt skrivande fått en allt mer viktig roll i både skolor och på bibliotek. Men hur kan man arbeta med kreativt skrivande? I en ny antologi som är under utgivning, kopplas litteraturvetenskap och kreativt skrivande samman. Antologin har ett ungt perspektiv och innehåller en del goda råd för skrivande. Genom att ge olika exempel på och analyser av kreativt skrivande ska boken även fungera som en inspiration, som sträcker sig längre än de vanliga handböckerna i kreativt skrivande.

Helene Ehriander är lektor i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet. Hon har forskat bland annat om Astrid Lindgrens författarskap och då med tonvikt på Lindgrens roll som förlagsredaktör. Hon är initiativtagaren till vad som blivit Institutionen för film och litteraturs populära sommarkurser och under de senaste åren har hon drivit projektet Bokhunden.

Ina Lagerwall och Alexandra Karlsson

”Att starta en skrivklubb för barn”
Vi kommer ge tips och råd utifrån egna erfarenheter. I våra skrivarklubbar får barnen möjlighet att uttrycka sig genom ett fritt och kravlöst kreativt skrivande. Vi vill att de ska skriva för nöjes skull utan att känna prestationskrav. Vi hoppas att ni blir inspirerade till att starta skrivarklubbar på era bibliotek och gör det möjligt för fler barn att träffas och uppleva skrivarglädje.

Ina Lagerwall bibliotekarie på stadsbiblioteket i Växjö och Gemla bibliotek skriver själv och har alltid en anteckningsbok och penna nära till hands. Det blir ofta små texter med ord som får ta tid att bli till. Förutom en examen i Biblioteks- och informationsvetenskap har hon läst Kreativt skrivande på Linnéuniversitetet och gillar att ge och få textrespons.
Alexandra Karlsson, barnbibliotekarie på stadsbiblioteket i Växjö, älskar att läsa barn- och ungdomsböcker om skräck och spöken. Hon startade nyligen en lyckad zombiebokklubb och har varit projektledare för Pojkar Läser. Vilket var ett projekt i Värnamo kommuns regi med inriktning på pojkars läsning i skolan.

Malin Alkestrand

"Magiska möjligheter: Fantasylitteratur i skolans värdegrundsarbete"
Fantasylitteratur är en genre som har fått ett stort genomslag bland barn och ungdomar sedan den första Harry Potter-boken publicerades år 1997. Men hur kan det intresse som finns för denna genre tas tillvara i skolan? I avhandlingen Magiska möjligheter: Harry Potter, Artemis Fowl och Cirkeln i skolans värdegrundsarbete (Makadam, 2016) argumenterar Malin Alkestrand för att fantasylitteratur kan användas i skolans värdegrundsarbete om demokrati, mänskliga rättigheter och kulturell mångfald. Föredraget klargör varför genren har en didaktisk potential i detta sammanhang.

Malin Alkestrand är litteraturvetare och ämneslärare. Hon disputerade vid Lunds universitet hösten 2016 och arbetar nu som lektor på Linnéuniversitetet, där hon undervisar på kurser om barn- och ungdomslitteratur.

 Eric Haraldsson och Rebecca Borg

”Att synliggöra elevers läsupplevelser”
Vid alla sorters gruppsamtal är en av de största utmaningarna att göra alla delaktiga i diskussionen. Detta är nog en utmaning de flesta kan relatera till. Men i skolan ställs det, som alltid, lite på sin spets. Vi får inte missa någon. Hur vet vi om alla i klassen har förstått det vi läst? Hur får vi veta vad alla tänker och tycker, från den ivrigt viftande, till den tyst iakttagande, till den som nyligen lärt sig svenska. Hur ser vi till att inte missa någons perspektiv och hur ger vi stöd åt dem som behöver det? Hur gör man praktiskt för att få ta del av klassens kollektiva läsupplevelse?

Eric Haraldsson och Rebecca Borg arbetar som skolbibliotekarier på Ringsbergskolan och Öjaby skola i Växjö kommun. De arbetar också som samordnare för kommunens skolbibliotekarier. Dubbelt prisade blev de 2014 då deras dåvarande arbetsplats på Centrumskolan blev Årets skolbibliotek samtidigt som Växjö kommun med hela sin skolbiblioteksverksamhet blev Årets bibliotek.

För vem?
Dagen passar dig som arbetar med och/ eller har intresse för barn- och ungdomslitteratur på något sätt. Kanske är du student, lärare, bibliotekarie, förskolepersonal eller möter barn och unga på andra sätt.

Avgift
Dagen är avgiftsfri och fika ingår. Lunch äts på egen hand. Vid avanmälan senare än 21 mars tas en avgift på 300 kr ut. Självklart kan du ge din plats till en kollega. För att inte bli fakturerad måste du i så fall meddela oss.

Anmälan
Anmälan görs via anmälningsformulär så länge vi har platser kvar. Dock allra senast 21 mars.
 
Parkering

Om du kommer med bil är här en karta över parkeringsplatser i Växjö, (pdf, 490 kB, öppnas i nytt fönster).

Tillgänglighet
Handikapparkering i anslutning till entrén. Dörröppnare vid entrén. Handikappanpassade toaletter på alla plan. Toalett med dörröppnare på plan 1. Hiss till alla plan. Teleslinga finns i Galaxen.

Läsa mer
Vill du läsa mer om SBI:s bokprovning hittar du massor av information om tidigare års bokprovningar på Svenska Barnboksinstitutets webbsida om Bokprovning.

Information
Har du frågor kontaktar du:
Sara Wijk, Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg, tfn 0455-32 50 54, sara.wijk@regionblekinge.se eller,
Maria Nilson, Linnéuniversitetet, institutionen för film och litteratur, tfn 0470-70 89 16, maria.nilson@lnu.se

Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg

Ett samarbete mellan Region Blekinge och Region Kronoberg

Region Blekinge
371 81 Karlskrona
Besöksadress: Ronnebygatan 22

Box 1202
351 12 Växjö
Besöksadress: Västra Esplanaden 7