Den här sidan använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×

Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg

  Skriv ut

17 jan 2017

Biblioteken och den digitala samtiden


– om medie- och informationskunnighet och källkritik

Kunskap om medie- och informationskunnighet (MIK) är inte bara en fråga för skolan. Det gäller i lika hög grad folkbiblioteken i det demokratiska samhället. Under förmiddagen får vi genom två föreläsningar möjlighet att lära oss mer om MIK och käll- och sökkritik. På eftermiddagen blir det workshop där vi fördjupar oss i frågan och tillsammans ser hur vi kan göra strategier för det fortsatta digitala arbetet på bibliotek.

Tid och plats
Tisdagen den 17 januari 2017 kl. 09.30-16.00 på Växjö stadsbibliotek, Västra Esplanaden 7. Lokal Galaxen.

Program
09.30         Fika

10.00        Välkommen!

10.05        Folkbiblioteket och den digitala utmaningen
I föreläsningen kommer Sundin diskutera några av folkbibliotekets utmaningar när algoritmers kommersiella logik dominerar en alltmer digital samtid. Genom att hänvisa till såväl forskningen som till konkreta exempel kommer Sundin argumentera för betydelsen av medie- och informationskunnighet (MIK) för det demokratiska samhället samt resonera kring hur bibliotek kan arbeta med MIK. En utgångspunkt kommer att tas i folkbibliotekets etablering för mer än hundra år sedan och de likheter och skillnader som vi kan se jämfört med idag. 

Olof Sundin är professor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Lunds universitet. I sin forskning har han bland annat intresserat sig för hur skolor och bibliotek hanterar den kunskapens nya ordning som nätverkssamhällets överflöd av information för med sig. För närvarande verkar han i forskningsprojektet "Kunskap i en digital värld: tillit, trovärdighet och relevans på nätet", finansierat av Vetenskapsrådet (http://www.kdw.lu.se).

11.05        Bensträckare

11.15        Vad händer med vår syn på fakta?
Det har aldrig varit lika lätt att få tag på ­information som i dag. Det är något oerhört positivt, men vi var kanske inte beredda på att utvecklingen också skulle innebära att så många börjar skapa sina egna sanningar. Anders Mildner berättar om en värld där fakta förvandlas till en ren konsumentfråga. Kvalitativ fakta är fakta som bekräftar ens världsbild, ”sanning” är något som endast svarar mot det man känner.   

Anders Mildner arbetar som innehålls- och kommunikationsansvarig på Altitude Meetings. Han leder den årliga README-konferensen, har under lång tid bevakat den digitala utvecklingen och har en bakgrund som journalist och författare. På 1900-talet var han kulturredaktör på Smålandsposten. 
            
12.15        Lunch på egen hand

13.30        Workshop
I workshopsform jobbar vi med frågor om arbetet med bibliotekens digitala resurser. Syftet är att hitta inriktningar för arbetet på lokal och regional nivå.

Läs E-resurser på kommunala bibliotek – lokala, regionala och nationella perspektiv och Digital agenda för biblioteksverksamheten i Blekinge och Kronoberg (pdf, 628 kB, öppnas i nytt fönster) i förväg.               

15.15        Fika
 
15.30        Redovisning och diskussion

16.00        Slut för idag

Avgift
Dagen är kostnadsfri, vi bjuder på fika, lunch på egen hand.

Anmälan
Anmälan görs via anmälningsformulär senast 5 januari.

Parkering
Om du kommer med bil är här en karta över parkeringsplatser i Växjö (pdf, 490 kB, öppnas i nytt fönster).

Tillgänglighet
Handikapparkering i anslutning till entrén. Dörröppnare vid entrén. Handikappanpassade toaletter på alla plan. Toalett med dörröppnare på plan 1. Hiss till alla plan. Teleslinga finns i Galaxen.

Information
För mer information kontakta Weine Sundell, tfn 0455-32 19 54, weine.sundell@regionblekinge.se eller Maria Lundqvist, tfn 0455-32 19 52, maria.lundqvist@regionblekinge.se.

Välkommen!

 

Programmet för Biblioteken och den digitala samtiden i pdf-format (184 kB, öppnas i nytt fönster).

Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg

Ett samarbete mellan Region Blekinge och Region Kronoberg

Region Blekinge
371 81 Karlskrona
Besöksadress: Ronnebygatan 22

Box 1202
351 12 Växjö
Besöksadress: Västra Esplanaden 7