Digitalt först

Information om Digitalt först med användaren i centrum

På Kungliga bibliotekets blogg finns all information om Digitalt först med användaren i centrum

Självskattningstetset för bibliotekspersonal

Rapport om den första mobiliseringsfasen

Tips på inspiration och annat viktigt

Guider och klart material att använda till att köra igång verksamhet nästan direkt

1. Internetguiederna som finns på iis sida är laddade med färdiga guider om det mesta som har med IT att göra faktiskt (passar alla kompetensområderna)

2. Färdiga lektioner för lärare och bibliotekarier finns på Internetstiftelsens hemsida (passar alla kompetensområderna)

3. Filmer för barn om olika digital företeelser och begrepp på UR:s hemsida (passar alla kompetensområderna)

4. Det fins en utmärkt checklista om säkerhet och digital intigritet på Kungliga bibliotekets statistikblogg. Det är bara att använda den och köra igång (passar till kompetensområde 4 om säkerhet)

5. Kolla hur dataskyddsvänlig din sajt är med hjälp av detta verktyget som finns på dataskydds hemsida. (passar till kompetensområde 4 om säkerhet)

6. Med hjälp av Gohstery webbläsartillägg så kan du spåra och blockera spionprogram som registrerar allt du gör på olika webbsidor. (passar till kompetensområde 4 om säkerhet)

7. Data Detox är ett utmärkt kit för biblioteksanvändare och bibliotekspersonal att använda för att ta tillbaka kontrollen över sitt digitala jag. Kitet passar för dem som har råkat installera för många appar, klickat på “Jag instämmer” några gånger för mycket, tappat räkningen på hur många konton de har skapat?Data Detox Kit är ett åttadagarsprogram utformat för att hjälpa icke avancerade användare att ta lite kontroll över sin digitala integritet eller som någon väljer att utrycka det att börja med att utöva digitalt självförsvar.Ladda ner ditt eget Data Detox Kit (.pdf)
    Du kan läsa mer om Data Detox Kit på digitala bibliotekets hemsida
    (passar till kompetensområde 4 om säkerhet)

Omvärldsbevakning

1. Om man vill börja omvärldsbevaka brett om den digitala utvecklingen så är den här facebookgruppen en bra start Digital Samhällskunskap
  2. Har du en stund över i bilen eller på tåget kan du använda Podcasten Digitalsamtal

Olika digitala tips och information hittar du på Bibblan bildar

Mer om digitalisering

Här kan du som är intresserad i att förstå den breda sattsningen på det digitala utvecklingen hitta information. Kanske kan du använda den till att hitta andra instanser i samhället att samverka med.

Digitaliseringsrådet

På Myndigheten för digital förvaltnings hemsida kan du läsa mer om e-förvaltning och e-legitimation med mera