Storbildskärm som visar rubriken på Svenska Daisykonsortiets konferens, Talboken i framtiden.

Publicerad 23 nov, 2017

Talboken i framtiden

Årets upplaga av Svenska Daisykonsortiets konferens genomfördes i Stockholm 16-17 november. Rubriken den här gången var Talboken i framtiden och publiken i den fullsatta lokalen på Norra latin bjöds på ett smörgåsbord av olika punkter inom området talböcker, anpassade medier och tillgänglighet. Det handlade om standardiseringsarbete för ökad tillgänglighet, MTM:s framtidsstrategi, tillgängliga läromedel, att studera med talböcker, mångspråkiga talböcker, e-boksarbete i Sverige och New York, talboksverksamhet på Island och Snösätraskolan i Rågsved, inkluderande ekosystem för digital läsning, nationella biblioteksstrategin, talboken kommer, skrivarverkstad för romska barn i Rinkeby.

Konferensen filmades och finns på Svenska Daisykonsortiets Youtube-kanal. Om du inte vill titta på alla filmer är här några tips att börja med.

Gunilla Lundgren är författare och har skrivit femton böcker om och med romer. Hon berättar om sitt hängivna arbete och bland annat om en skrivarverkstad med romska barn i Rinkeby som resulterat i en modern version av Askungen.

Björn Waller, Botkyrka bibliotek, och Tobias Willstedt, i ett intressant samtal om e-böcker på bibliotek, att visa upp det digitala biblioteket och om att det inte handlar om att välja mellan e-böcker och pappersböcker.

Maria Kimberg, MTM presentarar tjänsten talboken kommer som i dagsläget används av 300 låntagare på 70 bibliotek. Vi får veta mer om vad låntagarna tycker, hur biblioteken kommer igång och om framtiden. Maria samtalar också med Hillevi Andreason på Malmö stadsbibliotek om deras erfarenheter.

Stefan Johansson, Begripsam, talar om den ibland livsnödvändiga tillgången till information, bildsamhällets och den talade berättelsens återkomst och om att arbeta med standardisering av tillgänglighet.

Om du vill veta mer om hur talboksverksamhet på Island och få perspektiv utifrån så lyssna på Thora Sigridur Ingolfsdottir från Isländska talboksbiblioteket när hon talar om hur de digitaliserade talboksverksamheten och hur talboksläsningen utvecklas där.

Sammanfattningsvis en bra konferens som gav lite olika nya tankar och idéer.

/Maria