Publicerad 21 nov, 2017

Språkstegen har beviljats 1,3 miljoner

I knappt ett och ett halvt år har vi planerat, riggat och så smått börjat implementera språkstimulerande insatser i utvecklingsarbetet Språkstegen. Arbetet som hitintills är ett samarbete mellan folkbibliotek, barnhälsovård, logopedi, regionbibliotek och folkhälsa riktar sig till alla 0-3åringar och deras vuxna i både Blekinge och Kronoberg. Att vi i fredags fick besked om att Kulturrådet ger oss 1,3 miljoner i projektbidrag under det kommande året gör att vi kan blicka framåt, förverkliga, fördjupa och utveckla våra goda intentioner. Fantastiskt roligt att vi fick alla pengar vi sökte och att vi tillsammans med Jämtland-Härjedalen fick de största tilldelningarna i hela Sverige. Gör vi alla det vi sagt vi skall göra har vi dessutom goda chanser vid de kommande årens utlysningar. En bland många insatser är att alla barn får boken Knacka på vid 8-månadersbesöket och föräldrarna får både information om att det är viktigt att läsa med sitt barn men framför allt en modell och exempel på hur man gör det. Vi blir en del av Bokstart Sverige men vi gör det på vårt sätt för att hitta långsiktiga hållbara och beforskade metoder och strukturer som fungerar här hos oss.

Det som ligger närmast i tid är en nätverksträff för barnbibliotekspersonal för utbyte av kunskap och erfarenheter kring 0-3åringar och den verksamhet och det utbud som är bibliotekens del i Språkstegen samt att den 6 dec. utbilda alla BHV-sjuksköterskor i Kronoberg inför uppstart av 8månadersinsatsen i januari 2018 i hela Kronoberg. Under november och december har sjuksköterskorna i Blekinge, som varit igång sedan september, handledning och uppföljning. Dessutom är vi mycket spända på den magisteruppsats om sjuksköterskornas erfarenheter i Blekinge som snart är klar.

Följ vår resa genom att gilla eller följa Språkstegen Blekinge Kronoberg på Facebook.
Mer information om Språkstegen på Biblioteksutveckling Blekinge Kronobergs hemsida
Statens Kulturråds kommentar om beviljade Bokstarts-miljoner med länkar till förteckning över bidragsfördelning.

Kontakt: Sara Wijk, verksamhetsutvecklare Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg Telefon: 0455-32 20 54, sara.wijk@regionblekinge.se