Publicerad 20 dec, 2019

Poesi & översättning - verksamhet för unga tjejer

Som en del i vårt läs- och litteraturfrämjande arbete vill vi skapa forum för möten mellan olika aktörer på den litterära arenan i Blekinge och Kronoberg. Ett exempel är en mini-cirkel för tjejer 15-20 år: ”Poesi & Översättning” som går av stapeln på Panncentralen i Karlskrona i januari samt ett författarsamtal på Kungsmarkens bibliotek 31/1 – 2020.

Bakgrunden till "Poesi & översättning" är att vi rör oss på en global arena, oavsett om vi är intresserade av exempelvis motorer, miljö eller poesi. Att kunna översätta och förstå flera språk blir allt viktigare i en global värld. Men det är ofta lättare att översätta konkreta fenomen som kamaxel och skruv än abstrakta företeelser som känslan av evig ensamhet på ett rymdskepp som kommit ur kurs.

Fokus för cirkeln ligger på författarna Fakhri Barzandeh, Nizar Qabbani och Harry Martinson - och egna texter. Syriske Nizar Qabbani är en av de mest uppskattade nutida poeterna i arabvärlden. Harry Martinson är Blekinges egen nobelpristagare. Fakhri Barzandehs bodde tidigare i Blekinge. Hennes första diktsamling kom ut 2001 i Iran och nominerades där och då till årets bästa lyriksamling. Den är översatt till engelska och svenska. Den svenska översättningen är gjord av Meta Ottosson.

Ett samarbete mellan Region Blekinge och Region Kronoberg

Region Blekinge