Publicerad 16 feb, 2018

Design thinking för biblioteken

Design thinking kommer ursprungligen från IT-världen, men har visat sig fungera i många sammanhang. Metoden är användarbaserad, handlar om learning by doing, att testa experimentellt och omvärdera. Det är ett sätt att tänka, att se verksamheten som en nybörjare, inte vara rädd för att misslyckas och se möjligheter.

Processen utgår från ett behov eller en önskan, sen identifierar man steg för att nå målet.

Första fasen handlar om att inspiration och identifikation, vad är problemet, vad har andra gjort, helt enkelt att skapa en förförståelse. Andra fasen handlar om idéutveckling. Här tolkar vi inputen vi skaffat i fas ett, vi lär oss och vi kommer med idéer på en lösning. Tredje delen handlar om iteration. Iteration betyder upprepning och här gör vi prototyper och sen börjar vi testa dessa. Vi testar och gör om och testar och gör om. Man skulle också kunna kalla det skaparfasen. Vi visualiserar det vi vill åstadkomma. I hela processen har vi ett användarfokus.

Från Lisbeth på Dokk1 i Århus fick vi följande tips:

Fixar vi rätt problem?
Användarna är data
Gör prototyper ofta och tidigt
Snacka mindre – gör mer!
Var kvar i Beta-fasen så länge så möjligt
Mixa grupper – få nya erfarenheter
Ha personer med olika roller i gruppen
Ha en fastlagd tidsram

Lotta Åstrand, Region Sörmland berättade som sina erfarenheter från KIB och deras arbete med UX. UX betyder user experience, som på svenska betyder användarupplevelse. UX-design handlar kort och gott om designarbete som förbättrar användarnas upplevelse av en tjänst eller produkt. Lotta tryckte på vikten av förståelse för UX-arbetet hos ledningen. UX handlar om en beteendeförändring hos gruppen. Det gäller att vara modig, våga misslyckas och vara öppen. UX är ett sätt att prioritera. Design thinking är en metod för UX-arbete.

Målet för KIB är att sprida kompetens och skapa resurser i verksamheten. Deras upplevelsemål för användarna handlar om att biblioteken och deras tjänster måste vara relevanta, sömlösa, moderna och attraktiva och intuitiva.

Jag tror mycket på UX för biblioteken, universitets- och högskolebiblioteken har kommit mycket längre i detta sätt att tänka än vad folkbiblioteken ännu gjort. Men folkbiblioteken har mycket att hämta genom att ha ett större användarfokus. Det är framförallt mindsetet som jag tror folkbiblioteken skulle behöva ta till sig, att våga testa, göra om och testa igen.

Vill du veta mer redan nu? Gå in på http://designthinkingforlibraries.com/, där kan du läsa mer och hämta material för att köra igång. Materialet är alltså som tidigare sagts på väg att översättas till svenska och det kommer även finnas en webbplats som kopplas därtill.

/Anna