Den här sidan använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×

Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg

Publicerad 24 okt, 2017

“...uppdraget för en bibliotekschef är mycket vagt.”

Ibland skriver vi på Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg om böcker vi läst och ibland till och med sammanfattar vi det viktigaste. Så blir det inte med Makten och ärligheten - ledarskap i praktiken, för denna boken är så viktig att ni måste läsa den själv. Boken tar upp ledarskapet ur tre perspektiv: uppdraget, systemet och det det personliga ledarskapet. Att Johanna Hansson och Elisabeth Aldstedt har lång erfarenhet av ledarskap märks och deras reflektioner är många gånger oerhört pricksäkra. 

Några av de frågor som väcks om ledarskap på bibliotek är:

Vad händer när uppdraget inte är tydligt och hur förhåller bibliotekscheferna sig till det? Vilken betydelse har styrdokumenten? Har cheferna det handlingsutrymmet de behöver?

Hur ser bibliotekens egna organisationskulturen ut? Arbetar man med konsensus eller samsyn? Hinner man?

Måste bibliotekschefen vara omtyckt? Hur förhåller sig cheferna till att de är ensamma i sin roll? Har de makt och gillar de den?

Detta är en bok som alla chefer borde ta sig tid att läsa och reflektera över. Reflektera både själv, i samtal med andra chefer och även med anställda. 

Johanna Hansson och Elisabeth Aldstedt skriver i slutet av boken att de är övertygade "om att ledskap behöver diskuteras, utvecklas och tränas kontinuerligt så länge som man har ett uppdrag som chef." Så gör det!, här är ett bra underlag. /Anna

Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg

Valhallavägen 1 
371 41 Karlskrona
Besöksadress: Ronnebygatan 22

Box 1202
351 12 Växjö
Besöksadress: Västra Esplanaden 7